3 vinkkiä totaaliromahduksen välttämiseen

3 vinkkiä totaaliromahduksen välttämiseen

Kuulemme jatkuvasti mediassa ja ehkä tuttavapiirissäkin tarinoita siitä, miten joku romahti täysin. Masennusta, työuupumusta, avioeroja ja traumoja. Yhteistä näissä on se, että joku on jatkanut aivan liian pitkään johonkin suuntaan elämässä, kunnes lopulta seuraa mielen murtuminen totaalisesti. Tästä esimerkkinä Helsingin Sanomissa 16.7.2022 julkaistu kirjoitus filosofista, joka masentui, vaikka ”kaikkin oli hyvin”.

Vähemmän dramaattisia ovat ne tarinat, joissa kärsivä ihminen ottaa huonon olonsa tosissaan, ja alkaa toimia sen helpottamiseksi. Niissä tarinoissa kuunnellaan itseä ja aletaan toteuttaa omia toiveita olosuhteista huolimatta. Tehdään muutoksia, vaikka kaiken ”pitäisi olla hyvin”. Mielekkyyttä aletaan etsiä jos se on kateissa ja tehdään rohkeita valintoja hyvissä ajoin ennen kuin on myöhäistä. Osataan puhua omista tunteista ja kerrotaan hankaluuksista jo ennen kuin on ihan pakko. Luodaan yhteyttä ja läheisyyttä muihin, vaikka se olisi joskus vaikeaakin.

Tämä blogi kertoo 3 vinkkiä sellaiseen tarinaan.

1. Reagoi omaan huonoon fiilikseen

Jos kaiken pitäisi olla hyvin, mutta ei tunnu siltä, ota se vakavasti. Liian moni työntää sivuun ja lakaisee maton alle tunteitaan, vaikka on ihan selvää, ettei kaikki ole kunnossa. Paha mieli, huono fiilis töihin tai kotiin mennessä, yhteyden menetys ystäviin tai läheisiin ovat merkkejä. Mielen masennus on kuin kivun tunne kehossa – sen on tarkoitus saada sinut huomaamaan, että jotakin on pielessä. Kurkkukipu voi paljastaa angiinan, mielen kipu väärän suunnan elämässä.

Masentuneisuus ei tarkoita, että olisit tehnyt jotakin väärin. Se voi olla kuin hälytyssignaali, joka pysäyttää sinut tarkastelemaan, missä kohden kannattaisi valita toisella tavalla. Ehkä olet tienhaarassa, et voi jatkaa suoraan ja on valittava uusi suunta. Oletko kenties alkanut elää liikaa vain muiden odotusten mukaan? Onko elämäsi todella sellaista kuin haluat? Onko työssäsi haasteita liikaa, tai kenties liian vähän – tai ehkä kaipaat ihan toisenlaisia haasteita ja uuden oppimista.

Kyllä minä kestän on todella vaarallinen vaarallinen ajatus. Todella moni on vaan kestänyt, koska niin kai kuuluu tai muutkin kestää. Et voi ottaa referenssiä mistään ulkopuoleltasi. Sinun pitää tunnustella omaa sisintäsi ja omia tunteitasi, jotta tiedät missä mennään. Omat tuntemuksetkin ovat petollinen vertailukohta, sillä ihminen tottuu todella nopeasti huonoonkin oloon. Siksi on tärkeää kuunnella itseään herkällä korvalla ja tehdä pieniä muutoksia parempaan jatkuvasti. Muutos on todella paljon helpompi toteuttaa, kun et vielä ole täysin romahtanut.

2. Valitse toisin

Opettele itsellesi taito toimia odotusten vastaisesti. Jopa ihan pienissä asioissa on helppo huomata, miten huomioimme ensisijaisesti toiset ja jätämme itsemme viimeiseksi. Toisten huomioiminen on erittäin tärkeä taito elämässä, mutta se ei saa olla automaattinen rutiini. Huomaat vaikka lounaalla, että vaikka halusit syödä salaattia, syötkin pitsaa, koska muutkin tekevät niin. Jätät lenkin väliin, etteivät kotityöt jää muiden harteille. Jatkat epäkiinnostavassa työssä, koska se on vakituinen työ, jossa on järkevää pysyä – ainakin näin yleisesti ajatellaan.

Voit aloittaa ihan pienistä asioista. Ehdota tapaamisiin sellaisia aikoja, jotka sinulle ihan  oikeasti sopivat hyvin. Tee viikonloppuna ainakin viisi sellaista asiaa, jotka ihan oikeasti itse valitset. Ole rohkea myös isommissa valinnoissa. Työsopimus ei ole mikään vankilatuomio, olet vapaa vaihtamaan työtä milloin tahansa. Älä noudata turhia, ja siis usein olemattomia sääntöjä siitä, miten pitäisi elää – valitse sinulle sopiva reitti.

Moni jää vanhaan tilanteeseen, koska pelkää menettävänsä rahaa. Usein työpaikan vaihdossa, yrittäjäksi ryhtymisessä, matkustaessa tai vaikka asunnon vaihtamisessa voi tilapäisesti kulua paljon rahaa. On kuitenkin vaikea laittaa hintaa hyvinvoinnille ja tyytyväisyydelle elämässä – niistä kannattaa joskus vähän maksaakin. Epävarmuuskaan ei ole aina vain pahasta – joskus saatat kaivata nimenomaan jännittäviä uusia tuulia.

3. Puhu pahasta olosta – paljon ja reflektoiden

Suomessa on tapana olla vaivaamatta kanssaihmisiä omilla huolilla. Monella on ajatus, että ei halua kuormittaa läheisiään. Tuntematonta kuitenkin pelätään enemmän kuin tiedossa olevaa, joten saatat itse asiassa keventää läheisten oloa kun kerrot tunteistasi. Jos et tiedä miksi olosi on kehno, puhu siitä silti ja kerro, ettet tiedä tarkkaa syytä. Ehkä keskustelu voi myös auttaa selkiyttämään tilannettasi, mikä taas rauhoittaa mieltä.

Yhteyden saaminen muihin on meille elintärkeää. Voisi jopa sanoa, että kestämme lähes mitä tahansa, jos vaan säilytämme yhteyden itseemme ja muihin. Saatat pelätä miten muut reagoivat. Älä vaadi heiltä täydellisyyttä, voit silti pyytää, että tulisit kuulluksi. Kerro sen verran kuin pystyt ja kiitä kuuntelemisesta.

Pyri aina säilyttämään reflektiivinen ote keskusteluissa. Kuvaa tunnettasi syyttelemättä muita sen aiheuttamisesta. Saat toivoa muilta, että he huomioivat olotilasi ja kunnioittavat sinua. Ihmisillä on usein haasteita ymmärtää masentunutta mielialaa silloin, kun he itse eivät siitä kärsi. Älä kuitenkaan suostu tunteidesi mitätöintiin, vaan pidä kiinni oikeudestasi kokea juuri niin kuin koet.

Apua saa hakea myös ammattilaisilta. Hyvä puoli aikaisin liikkeellä olossa on, että et tarvitse pitkiä terapioita. Coachingista on hyötyä monenlaisissa elämänpohdinnoissa, jo muutama tapaaminen voi hyödyttää sinua todella paljon. Hyväkään coach ei kuitenkaan tiedä mitä juuri sinä tarvitset. Velvollisuus havaita ja myös toteuttaa tarpeelliset muutokset on sinulla. Kukaan ei voi tehdä päätöksiä puolestasi. Tukea saat kuitenkin pyytää.

Jos haluat varata ajan coachingiin, voit olla yhteydessä minuun vaikka sähköpostilla. Aikoja etä- tai lähitapaamisiin on taas avoinna elokuun puolivälistä lähtien. Ota minuun yhteyttä täältä

P.S. Jos haluat oppia kuuntelemaan itseäsi ja myös toteuttamaan muutoksia, buukkaa itsesi Aikaansaamisen taika -webinaariin 31.8. klo 9-10 tästä linkistä

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä