5 myyttiä aikaansaamisesta

5 myyttiä aikaansaamisesta

Taas sorruin! Olin kuvitellut, että kesällä on hyvin aikaa edistää muutamaa keskeneräistä projektia. En tietenkään asettanut mitään aikatauluja tai tavoitteita, koska eihän kesälomalla kannata sellaisia laittaa, pilaamaan lomatunnelmaa. Sitten löysin itseni pohtimasta, miksiköhän en ole paneutunut hommiin lainkaan.

Itsensä johtamiseen ja aikaansaamiseen liittyy monenlaisia myyttejä ja väärinkäsityksiä. Luullaan, ettei tavoitepäivämääriä oikeasti tarvita. Helposti kuvitellaan, että kovalla kiireellä ja touhottamisella saadaan hyvää tulosta. Saatetaan ajatella, ettei kannata ryhtyä sellaiseen, johon ei ole osaamista tai koulutusta. Ehkä olet joskus sortunut myös odottelemaan motivaatiota, jota ei ehkä koskaan tullutkaan. Tässä blogissa kirjoitan muutamasta myytistä ja pyrin samalla kumoamaan sitkeässä istuvia oletuksia.

1. Deadline aiheuttaa stressiä

Tavoitevalmennuksissani olen huomannut, että tyypillisin ongelma on järkevän tavoiteaikataulun puuttuminen. On todella haastavaa saada mitään isompaa aikaan, mikäli ei ole selkiytetty, mitä ja milloin tarkalleen ottaen pitäisi olla tehtynä. Moni vastustaa erityisesti tarkkaa deadlinea, koska siitä seuraa stressiä.

Toisaalta, jos jollakin tehtävällä tai projektilla ei ole aikataulua, niin todennäköisesti et edes aloita sitä. Hiukan stressiä tai painetta siis tarvitaankin, ja deadline tuo sellaista. Lisäksi väitän, että tärkeä homma ilman aikataulua stressaa vielä enemmän kuin se, että tiedät milloin sen pitää olla tehtynä. Aikataulun ja deadlinen asettaminen siis todellisuudessa vähentää stressiä, eikä lisää sitä.

Aikaansaamisen kannalta paras tilanne on sellainen, jossa tiedät lopullisen deadlinen ja lisäksi olet asettanut selkeät välitavoitteet matkan varrelle. Sen jälkeen kannattaa opetella suhtautumaan aikatauluihin siten, ettei niihin tarvitse päästä 100%:sti. Aikataulun tarkoitus ei ole ennustaa etenemistä, vaan tukea sitä. Opettele siis iloitsemaan kaikesta edistyksestä, vaikkei se olisikaan juuri suunnitelman mukainen.

2. Lahjattomat harjoittelevat

Kokeneen ammattilaisen työskentely melkein millä tahansa alalla näyttää niin vaivattomalta, että moni kuvittelee sitä luonnonlahjakkuudeksi. Tämä voi tuntua lannistavalta sellaiselle, joka haluaisi olla jo taitavampi. Saatat myös ajatella, ettei kannata ryhtyä sellaiseen, jossa ei kuitenkaan voi kehittyä ”maailman parhaaksi”. Matka taitavaksi voi vaikuttaa lohduttoman pitkältä.

Ilman muuta ihmisellä on myös synnynnäisiä valmiuksia, mutta ne eivät kehity kenelläkään ilman harjoittelua. Jokainen huippu-urheilijakin on treenannut lukemattomia tunteja. Säväyttävän puheenvuoron pitäjä on myös pitänyt hurjan määrän puheenvuoroja ja ehkä harjoitellut niitä vuosikausia sitä ennen. Pienelläkin harjoittelulla on usein suuri merkitys, joten ehdottomasti kannattaa orientoitua oman elämän haastetilanteisiin edes pienellä treenillä.

Onnistuminen ei tarkoita sitä, että pitäisi olla parempi kuin muut. Harva aloittaa huipulta, ja parhaat ovat panostaneet osaamiseensa valtavasti. Kannattaa siis aloittaa harjoittelu, vaikkei tähtäisikään huipulle. Melkein kaikessa riittävän hyvä riittää. Moni keskinkertainen myyjä on tehnyt paljon kauppaa ja lukihäiriöisetkin ovat kirjoittaneet upeita kirjoja. Lähtökohdat eivät määrää, vaan harjoittelu ratkaisee.

3. Paras tulos saadaan painamalla pitkää päivää

Pitkän työpäivän jälkeen saatat kokea, että saitpa paljon aikaan. Tuntuisi ehkä huijaamiselta lopettaa muutamaan tuntiin. Tietysti jos hakkaat halkoja tai kitket kasvimaata, niin pidempi päivä yleensä tarkoittaa parempaa edistystä. Ole kuitenkin tarkkana, jos teet jotakin luovaa, tai tieto- ja asiantuntijatyötä. Pahimmillaan huomaat, että olet touhottanut koko päivän saamatta juuri mitään aikaan.

Tiivistä keskittymistä vaativassa työssä kuormittuminen alkaa vaikuttaa työn tulokseen todella nopeasti. Suurin riski on, että et enää hetken päästä tee tehtävän kannalta olennaisia asioita, vaan löydät itsesi selaamasta uutisia tai somepäivityksiä. Lyhyempi päivä tai ainakin pitkät tauot kannattaa testata. Voimavarojen säätely kannattaa, vähemmän voi olla enemmän. Joskus rennolla otteella syntyy paras tulos. Mittaa aikaansaamistasi, niin huomaat, miten todella edistyt.

4. En voi tehdä, koska ei ole motivaatiota

Moni on jäänyt odottelemaan motivaatiota. Lukemattomat opinnäytetyöt ja laajemmat työprojektit ovat lojuneet keskeneräisinä aivan kohtuuttomia aikoja motivaatiota odotellessa. Innostusta jonkin projektin toteutukseen ei kuitenkaan välttämättä synny itsestään. Oikeanlainen olotila tietenkin helpottaa erityisesti haastavien hommien tekoa. On kuitenkin sinun tehtäväsi keksiä keinot päästä toivottuun olotilaan.

Kysy itseltäsi, mikä lisäisi motivaatiotasi? Keinoja löytyy kyllä. Tehtävän pilkkominen lisää tekemisen palkitsevuutta ja deadline luo sopivaa painetta. Mieti mikä on sinulle mielekkäin tekemisen tapa. Voit edistää tehtävää vaikka vartin päivässä, tai luoda jonkin muun tilanteeseesi sopivan rutiinin. Innostus tekemiseen lisääntyy, kun huomaa edistyvänsä. Usein viimeistään lopputuloksen ja sen merkityksen ajattelu motivoi, vaikka matkan varrella olisi haasteitakin.

5. Kannattaa asettaa mahdollisimman pieni tavoite

Mitä vaatimattomampi tavoite, sen helpompi saavuttaa, vai kuinka? Tietysti varsinkin lyhyellä tähtäimellä kannattaa olla realistinen, eikä haalia vaikka yhdelle päivälle liikaa tekemistä. Kuitenkin liian helpot tehtävät voivat kyllästyttääkin. Oletko huomannut, että joskus kun on vähemmän tekemistä, on vaikea saada aikaan sitä vähääkään?

Usein kannattaa mieluummin asettaa sellainen tavoite, johon on IHAN OIKEASTI tyytyväinen. Hyvä tavoite on inspiroiva sen saavuttaminen voi vähän haastaa ja jännittääkin. Eniten innostaakin ehkä se, kun pitää laittaa omat taitonsa ihan kunnolla peliin. Tärkeää on myös hyväksyä, ettei kunnianhimoiseen tavoitteeseen aina kertaheitolla pääse. Silti pieni haaste pitää homman mielenkiintoisena.

Mikä myytti olisi sinulle tärkein muistaa? Minulle tällä hetkellä deadlinen asettamisen tärkeys voittaa!

P.S. Aikaansaamisen taitoja pääset harjoittelemaan Aikaansaamisen taika -webinaariin 31.8. klo 9-10 tästä linkistä

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä