5 myyttiä kirjan kirjoittamisesta

5 myyttiä kirjan kirjoittamisesta

Olen ilokseni saanut kevään aikana valmentaa ja työnohjata useampaa tietokirjan kirjoittajaa. Se työ tuntuu tärkeältä. Moni kiinnostava asia, oivallus ja pointti hukkuu somepostausten virtaan. Sen sijaan kirjan muotoon kootut ajatukset jäävät eloon. Tämän olen huomannut ensimmäisen oman tietokirjani kohdalla. Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi julkaistiin vuonna 2018, ja edelleenkin saan sen pohjalta jatkuvasti yhteydenottoja.

Tähän blogiin kokosin joitakin myyttejä, joita olen vuosien varrella kuullut kirjoittajilta. Sattumoisin nämä ovat myös henkilökohtaisesti tuttuja.

MYYTTI #1: En ole paras asiantuntija kirjoittamaan tästä

Moni esikoistietokirjailija tuntee suurta ristiriitaa. Mielessä tulvii paljon tärkeiltä tuntuvia oivalluksia ja näkökulmia johonkin aiheeseen. Samaan aikaan epäilyttää, tiedänkö aiheesta ollenkaan riittävästi. Ehkä joku on tehnyt aiheesta väitöskirjan, josta en ole kuullutkaan. Joku tutkija tietäisi varmaan paremmin.

Paras asiantuntija ei ole automaattisesti paras kirjailija. Jos tunnet sisälläsi poltetta ja paloa ilmaista jotakin, ala kirjoittaa. Anna sen tulla ulos ja lähetä sitten käsikirjoituksen raakile kustantajille. He osaavat arvioida, löytyisikö kirjallesi lukijakuntaa. Toisaalta suosittelen joka tapauksessa julkaisemaan kirjan vaikka omakustanteena, jos tunnet, että kirjoittamastasi voisi olla apua edes yhdelle ihmiselle. Tietokirjoja on nykyisin hyvin monenlaisia, osassa on lähdeviitteet tiiviisti mukana ja toiset keskittyvät tarinaan tai näkökulmaan.

MYYTTI #2: Tästä aiheesta on jo kirjoitettu paljon kirjoja

Kirjoittajana saatat löytää aihepiiristäsi monia kiinnostavia kirjoja. Osa niistä on ehkä kokeneiden kirjailijoiden tai vaikka julkisuuden henkilöiden kirjoittamia. Aloittelevalla kirjailijalla saattaa helposti mennä luu kurkkuun. Miksi ketään kiinnostaisi taas uusi kirja aiheesta, kun näin monia hyviä on jo julkaistu?

Ensinnäkin, monista aihepiireistä julkaistaan lukuisia kirjoja vuodessa. Katsopa vaikka montako johtamiseen liittyvää kirjaa julkaistiin viime vuonna. Määrä kertoo sen, että uusia kirjoja samoista aiheista halutaan julkaista joka vuosi. Toiseksi, tarvitaan erilaisia kirjoja eri näkökulmista, jotta lukijat voivat löytää itselleen kiinnostavan tavan lähestyä samaakin teemaa. Sinun näkökulmasi, esimerkkisi, lähtökohtasi tai vaikka tapasi kertoa tarinaa voi olla juuri se, joka vielä puuttuu.

MYYTTI #3: Aikani ei riitä kirjoittamiseen

Saatat haaveilla mahdollisuudesta keskittyä jonkin ajanjakson vain kirjoittamiseen. Tuntuu ehkä rasittavalta edistää omaa kirjaa kaiken muun työn ja tekemisen ohella (ainakin minusta tuntui). On aivan luonnollista, että ansaitsemme elantomme työllä, joka yleensä ei ole pelkästään kirjan kirjoittamista. On haastavaa priorisoida kirjoittamista arjessa. Tyypillisesti teemme ensiksi ne asiat, joita joku muu meiltä odottaa, ja harmillisesti kirjaprojekti saattaa hävitä tässä kilpailussa. Saatat epäillä, kuluuko aikasi hukkaan, jos käytät sitä kirjoittamiseen.

Suomessa todella harva on kokopäivätoiminen kirjailija. Lähes kaikki siis kirjoittavat kirjansa muun työn ohessa. Aikaa kuitenkin on meillä kaikilla, 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä. Koita löytää sellainen tapa kirjoittaa, joka on sinulle mahdollisimman mukava. Joku herää kesäaamuna varhain, toinen pitää oman kirjoittamisretriitin Espanjassa, kolmas käy kahvilassa kirjoittamassa. Tärkein vielä: Anna itsellesi lupa kirjoittaa ja käyttää siihen aikaa, vaikka alussa lopputuloksesta ei vielä olekaan tietoa. Monelle kirjoittaminen itsessään tuntuu hyvältä ja jäsentelee ajatuksia, eikä sinänsä voi mennä hukkaan.

MYYTTI #4: Kirjoittaminen ei kannata – taloudellisesti tai muutenkaan

On tunnettu tosiasia, ettei kirjailijuudella rikastu juuri kukaan. Apurahat ovat pieniä ja niitä hakevat niin monet, että niitä on vaikea saada. Kirjan menestyksestä ja mahdollisesta myynnistä on vaikea tietää etukäteen, joten voi tuntua riskiltä laittaa energiaa kirjoittamiseen. Kirjoittaminen on hyvin erilaista kuin perinteinen palkkatyö. Työntekijä saa heti rahallisen palkkion kun työ on tehty. Kirjailijan täytyy odottaa palkkiota epävarmuudessa.

Kirjan kirjoittamisessa kannattavuus on kuitenkin laajempi asia, kuin vain myynnistä saatava tulo. Todella moni kirjoittaja haluaa tuoda esiin oman näkökulmansa ja auttaa isoa joukkoa ihmisiä. Kirjan avulla saatat tavoittaa kaikki johtajat, opettajat, tai vaikka kaikki Suomen vanhemmat yhdellä kertaa. Kirja voi avata mahdollisuudet pitää puheenvuoroja tilaisuuksissa tai järjestää koulutuksia tietyille ammattiryhmille. Kirja on kuin cv ulospäin – sinulle se on valmis pohja koulutusmateriaalille, josta osaat puhua vaikka unissasi, kun olet sen itse kirjoittanutkin.

MYYTTI #5: Kirjani ei tule koskaan valmiiksi

Ymmärrettävästi sinua voi epäilyttää, tuleeko teksti koskaan valmiiksi. Kirjoittaminen voi jäädä sivuraiteelle milloin ajan puutteen, milloin ajatusjumin tai oman kyvykkyyden epäilyksien vuoksi. Joskus ystävän tai vaikka kollegan kommentti voi lamauttaa luovan prosessin. Jopa ystävälliset neuvot ja tueksi tarkoitetut vinkit voivat johtaa umpikujaan.

Kirjan julkaisu on tosiaan pitkän matkan laji. Toisaalta tavoitteellisuudella ja hyvällä itsensä johtamisella voit saada lyhyissäkin hetkissä paljon aikaan. Tiedämmehän kaikki niitä ihania kirjoittamisen flow-hetkiä, jotka tuntuvat niin palkitsevilta. Itse kirjoitin ensimmäistä kirjaani 1,5 vuotta. Tänä päivänä kauhistuttaa ajatuskin siitä, että olisin luovuttanut kesken matkan. Tärkeintä kirjoittamisessakin on fokusoida yhteen asiaan kerrallaan, askel askeleelta teksti lisääntyy ja jonakin päivänä ensimmäinen versio on valmis. Älä luovuta ennen kuin ideasi on päässyt toteutumaan tekstiksi.

P.S. Kirjailijaksi -webinaarissa kerroin tarkemmin ajatuksistani ja kokemuksistani kirjan kirjoittamisessa. Webinaari sisältää myös pieniä harjoituksia, joissa voit pohtia ja työstää omaa kirjaideaasi. Voit ostaa webinaarin tallenteen nyt vain 29€ hintaan.

Tässä joitakin palautteista webinaarista:

”Sain heti uusia konkreettisia keinoja edistää kirjaani!” Satu Häkkinen, neuropsykologi

”Motivoi jatkamaan kirjoittamista. Tuli monia oivalluksia, miten viedä omaa projektia eteenpäin.” Satu, yrittäjä

”Can do -asenne tarttui! Oma motivaatio, joka oli muista hankaluuksista johtuen ollut pohjamudissa, kasvoi!” Osallistuja

”Luulen että tässä oli ainutlaatuista, että katettiin koko kaari ideasta tietokirjaksi.” Osallistuja

”Antoisaa kuulla todellisista käytännön kokemuksista. Hyvin koostettu kokonaisuus. Inspiroiva.” Osallistuja

”Hyödyllisiä olivat vinkit motivaatioon, aikaansaamiseen ja kässärin lähettämiseen.” Osallistuja

”Tiiviissä paketissa hyviä vinkkejä ja harjoituksia. Hyödyllistä oli mm. kohderyhmän mietintä.” Osallistuja

”Hyvää oli konkreettiset vinkit ja hyvät harjoitukset. Hyödyllistä oli uuden kirjaidean synty ja oman motivaationi ymmärtäminen. Kiitos todella hyvästä ja innostavasta webinaarista!” Osallistuja

Mikäli kaipaat yksilöcoachausta tai työnohjausta liittyen kirjan kirjoittamiseen, ota rohkeasti yhteyttä!

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä https://satupihlaja.com/tilaa-blogi-ja-seuraa-tapahtumia/