Erikoinen hetki viime viikolta: Käyn tervehtimässä tuttua henkilöä lounaspaikassa Helsingin keskustassa. Tutun seurassa ollut toinen henkilö toteaa minulle, että ”Sinähän olet kirjoittanut sen hyvän kirjan, olenkin juuri lukenut sitä”. Olin hetken ajan hämmentynyt. Siis joku minulle tuntematon henkilö tunnistaa minut kirjani perusteella!
Mitä väliä sillä on, kirjoitanko jotakin?
Kuvaamani hetki viime viikolta herätti pohtimaan kirjoittamisen merkitystä. Minulle tuntematon henkilö oli siis hiljattain lukenut jo vuosia sitten julkaisemaani kirjaa, ja kokenut sen itselleen hyödylliseksi. Kirjani on jäänyt elämään tässä maailmassa ja ihmiset voivat löytää sen ja lukea sitä milloin vaan. Siinä ensimmäinen syy kirjoittaa kirja – julkaisun jälkeen se on olemassa, vähän niin kuin ikuisesti.
Toinena syynä ovat tietysti ne hyödyt joita ihmiset kokevat saavansa kirjaa lukemalla. Moni on jopa nähnyt sen verran vaivaa, että on kertonut sen merkityksestä antamalla palautetta! Usein joku on saanut kirjan käsiinsä juuri ”oikeaan aikaan”, se on tuonut ”inspiraatiota ja innostusta”, rohkaissut tarttumaan johonkin haasteeseen, joka on pyörinyt mielessä. Tässä vielä pari saamaani palautetta kahdesta tietokirjastani:
”Aikaansaamisen taika on todella käytännönläheinen, innostava ja aktivoiva. Se on kiva yhdistelmä tutkimustietoa, käytännön esimerkkejä ja hyviä yhteenvetoja/muistilistoja. Asenteeltaan kirja on kannustava, mutta ihmisen voimavarat huomioonottava. Maailmaa ei rakenneta päivässä.”
”Valinnan paikka on tietokirja, joka tekee mieli lukea heti alusta loppuun. Teksti on käytännönläheistä ja kevyttä, ja silti painavaa tieteellistä faktaa. Lukiessa tekee koko ajan mieli kirjoittaa muistiinpanoja tai soittaa kaverille ja ilmoittaa: arvaas mitä, tajuan elämästä nyt pikkuisen enemmän.”
Kirjoittaminen tuntuu ihanalta
Kolmas syy on monelle tuttu kirjoittamiseen liittyvä moniulotteinen tunnekokemus. Keskittynyt paneutuminen johonkin on jo sinänsä rentouttavaa – kukapa ei haluaisi viettää päiviään flow-tilassa? Kirjoittamisessa kuitenkin tapahtuu jotakin aivan erityistä. Ajatukset selkiytyvät, mieli ja keho rauhoittuvat, syntyy tunne, että on jotenkin itsensä ja omien ajatustensa äärellä.
Kirjoittaminen on luovaa. Harmittelin aikoinaan, ettei minulla ole luovia harrastuksia, ja samaan aikaan olin rajannut kirjoittamisen vain pakollisiin työhön ja opiskeluun liittyviin teksteihin. Ihmettelen vieläkin välillä, miksi en jo aiemmin ryhtynyt harrastamaan kirjoittamista uudelleen nuoruusvuosien jälkeen. Neljäntenä syynä siis on mahdollisuus toteuttaa itseään luovalla tavalla. Kirjoitan nykyisin sekä työkseni, että harrastukseksi joka viikko.
Tienaako kirjoittamisella?
Moni on kysynyt, tienaako kirjailijana. Vastaus kysymykseen on monimutkainen. Pelkkä kirjojen myynti ei kai montaakaan suomalaista elätä, tai sitten pitäisi olla kovin tuottelias ja julkaista useita suosittuja kirjoja. Ilolla olen kuitenkin huomannut, että niin kutsuttua passiivista tuloahan kirjoista syntyy – sekä niiden myynnistä, että lainaamisesta kirjastosta. Rahaa siis ilmestyy tilille, vaikka en juuri nyt tehnyt mitään sen eteen. Kirjoittaa vois siis myös (ainakin osittain) työkseen – viidentenä syynä siis on rahan tienaaminen.
Suurempi ”tienesti” on kuitenkin se, että kirjani kertovat siitä, mitä teen työkseni. Mielen taitoja voi olla haastavaa tarkentaa jonkin valmennuksen tai workshopin kuvauksessa, mutta kirjani antavat niistä paljon kattavamman käsityksen. Olen myös kirjojeni ansiosta saanut kutsuja puhujaksi lukemattomiin medioihin, tapahtumiin ja tilaisuuksiin, joista usein on maksettukin. Tänä vuonna – reilut kolme vuotta ensimmäisen oman kirjani julkaisun jälkeen – sain ensimmäistä kertaa suurehkon palkkion pelkästään tekstini perusteella, jota pyydettiin minulta osaamiseeni kuuluvasta aiheesta.
Mikä on sinun syysi kirjoittaa? Syitä on varmasti muitakin kuin nämä, joita mainitsin!
Ideasta tietokirjaksi -valmennuspäivä
P.s. Jos olet jo valmis omaan kirjaprojektiisi, laita perjantai 11.2. kalenteriisi! Silloin järjestän jo kahdeksatta kertaa Ideasta tietokirjaksi -valmennuspäivän Helsingissä. Päivä sisältää valmennuksellisia harjoitteita oman kirjaidean työstämiseksi kirjoittamissuunnitelmaksi, sekä käytännöllisiä harjoituksia, jotta valmistaudut lähestymään kustantajia käsikirjoituksesi kanssa. Päivä sisältää myös puheenvuoron, jossa Books On Demand kertoo omakustantamisen mahdollisuuksista.
Kurssin nettisivu löytyy tästä linkistä
Facebook-tapahtumaan pääset tästä linkistä
Ilmoittautumaan pääset tästä linkistä