Ajattelen – siis valitsen

Ajattelen – siis valitsen

Suurin osa päivän aikana tekemistämme valinnoista sujuu ilman sen kummempaa pysähtymistä. Herätyskello herättää arkisin suurin piirtein samaan aikaan ja aamutoimet etenevät ilman sen kummempaa suunnittelua. Päivä kulkee arkisia uomiaan pitkin ja vain harvassa hetkessä jäät miettimään, miten juuri nyt haluaisit toimia.

Todellisuudessa teet kuitenkin valintoja koko ajan. Pitäisikö tänään pukea lämmin villapaita ylle? Syönkö tänään lounaaksi kunnon aterian vai onko keittolounas paras vaihtoehto? Korona-aika on herättänyt meidät huomaamaan jatkuvat valinnan mahdollisuudet uudella tavalla. Mietit voitko mennä toimistolle, kirjastoon tai kuntosalille, vai onko parempi jäädä kotiin? Punnitset jatkuvasti, mihin ja milloin on turvallisinta lähteä liikkeelle.

Päivän 35000 valintaa

Joidenkin arvioiden mukaan teemme jopa 35000 päätöstä päivässä. Niiden tekeminen tietoisesti olisi kenelle tahansa aivan liian kuormittavaa. Huomaat valintojen kuormittavuuden helposti, jos yrität vaikka aloittaa aamusi tekemällä joka ikisen valinnan tietoisesti. Moni väsyy jatkuvaan ajattelemiseen jo siinä vaiheessa, kun pitäisi päättää vaatteet päivälle.

Tietoisten päätösten uuvuttavuuteen törmätään varsinkin silloin, kun halutaan muuttaa jotakin omassa toiminnassa. Tutkijat ovat arvioineet, että pelkästään ruokaan liittyviä päätöksiä tehdään päivässä noin 200! Elämäntapojen muuttaminen on prosessi, jossa siis tehdään satoja kertoja jokin valinta toisin kuin aiemmin. Aivojamme ei ole suunniteltu siihen ja väsymme helposti jatkuvaan valitsemiseen.

Hyvät tavat helpottavat

Kannattaisiko valintoja ylipäätään ajatella enemmän tietoisesti? Varmaa on vain se, että jos valintoja ei pysähdy ajattelemaan, ne sujuvat tapojen, tottumusten tai hetkellisten mielihalujen ohjaamana. On syytä toivoa, että on elämän aikana opetellut sellaisia hyviä tapoja, jotka ohjaavat elämää mieleiseen suuntaan.

Jos haluat ylläpitää terveyttä, olet ehkä opetellut ostamaan kotiin terveellistä ruokaa. Mikäli olet tottunut liikkumaan muullakin tavalla kuin autolla ovelta toiselle, tulee päivittäistä arkiliikuntaa harrastettua kuin itsestään. Säännöllinen liikuntaharrastus auttaa kunnon ylläpitämisessä ilman erityistä valinnan hetkeen pysähtymistäkin.

Hyviä tapoja voi tietysti harjoitella lisää koko elämän ajan. Aivojen upeisiin ominaisuuksiin kuuluu muotoutuvuus, joka takaa uuden oppimisen mahdollisuudet läpi elämän. Vaikka oppiminen hidastuu lapsuuden jälkeen, se ei lopu koskaan. Olennaista on kuitenkin tehdä muutoksia vähän kerrallaan, ettemme kuormitu muutoksesta liikaa. Siksi kaikkea ei kannata muuttaa yhdellä kertaa uutena vuotena, vaan mieluummin panostaa jatkuvaan kehittämiseen.

Valinnan hetki

Vaikka jatkuva valintojen teko on mahdotonta, niin toisaalta valintaan pysähtyminen on milloin tahansa mahdollista. Seuraavan kerran kun lounas tai vaikka virkistävä ulkoiluhetki on jäämässä väliin, pysähdy valinnan hetkeen. Sinä päätät, miten toimit juuri nyt. Tee itsellesi hyvä valinta!

Suunnittelu etukäteen auttaa sinua. Millaisia valintoja toivoisit tänään tekeväsi? Mielekäs arki ja elämä rakentuvat joka päivä pala palalta, valinta kerrallaan. Parhaiten hyvää muutosta syntyy, kun rakennat sellaisia tapoja, jotka vähentävät jatkuvaa valintojen teon tarvetta. Luota siihen, että yksikin muutos on tärkeä ja muista tuntea tyytyväisyyttä siitä.

Lisää hyvien valintojen teosta voit lukea 1.1.2021 ilmestyvästä kirjastani ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä”. Löydät siitä tutkimustietoa ja runsaasti valitsemiseen liittyviä harjoituksia, joita voit hyödyntää omassa elämässäsi, tai vaikka asiakkaittesi kanssa.

Tässä 3 pikavinkkiä hyviin valintoihin:

 #1. Tee pieni muutos. Suurin osa elämäntapamuutoksista kaatuu, koska suuri muutos ja heti näkyvät muutokset motivoivat meitä enemmän kuin pienet. Päätä yksi muutos jonka voit toteuttaa jo tänään ja jatka sen harjoittelua sinnikkäästi. Siitä tulee uusi tapasi – ei ehkä vielä tänään tai huomenna, mutta jos toistat sitä, muutos on lähes varma.

#2. Suunnittele etukäteen. Vaikka suunnitelmat eivät läheskään aina toteudu sellaisinaan, ohjaa luomasi mielikuva toimintaasi voimakkaasti. Kiitä itseäsi siitä mikä toteutui ja unohda turhautuminen ja itsesi moittiminen. Tyytyväisyys kantaa eteenpäin ja tuo energiaa muutosten toteuttamiseen.

#3. Valinnan hetki on koko ajan. Vaikka kaikkea ei voi päättä tietoisesti, voit aloittaa tekemällä yhden hyvän valinnan tänään.  

Tämä blogi on osa Valinnan paikka –blogisarjaa. Se ilmestyy nyt 1.1.2020 julkaistavan tietokirjani kunniaksi! Kirjani ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä” on ennakkotilattavissa nyt yli 15% alennuksella hintaan hintaan 27.90€ linkistä https://kauppa.atena.fi/sivu/valinnan-paikka-ennakkotarjous/