Kävin hiljattain ajatuksia herättävän keskustelun kollegani kanssa. Kävi ilmi, että olin huomaamattani coachannut häntä saamaan opinnäytetyönsä valmiiksi ennen kesälomaa. Hän totesi, että olin kysynyt jotakin sellaista kuin ”mitä jos vaan tekisit sen valmiiksi ennen lomaa”. Keskustelussa hän luetteli lukuisia syitä, miksei ajan ottaminen projektille ennen kesälomaa ollut mahdollista. Hän oli kuitenkin jäänyt pohtimaan kysymystä, ja parissa päivässä ajatus oli kypsynyt. Syntyi suunnitelma, jonka avulla työ tulisi valmiiksi ennen lomaa.
Mielikuva painaa
Olen itsekin ollut lukuisia kertoja tilanteessa, jossa jokin kesken jäänyt urakka painaa mieltä. Sen lykkääminen vain lisää sen kuormittavuutta – siis ainakin mielikuvassa. Kun projektissa ei ole sisällä, se vaikuttaa paljon vaativammalta ja raskaammalta kuin mitä se todellisuudessa onkaan. Moni tunnistaa tilanteen, että kun lopulta lykkäämänsä työn tekee, sitä vain ihmettelee, miksi tätäkin tuli lykättyä näin kauan. Eihän tämä ollutkaan niin vaikeaa.
Syy tälle painolastille on mielikuvissamme. Jos ajattelet, että kylläpä on iso urakka edessä ja työ tulee olemaan vaikeaa ja raskasta, niin ei ihme, että aloittaminenkin tuntuu vaikealta. Jos tutkailet itseäsi tarkemmin, niin sama ilmiö tapahtuu myös pienemmissä tehtävissä, aina astianpesukoneen tyhjennyksestä sähköpostin kirjoittamiseen tai IKEA-huonekalun kokoamiseen.
Mielemme toimii siten, että se ennakoi juuri hankaluuksia ja epäonnistumista. Tämä on ollut keskeistä ihmislajin säilymisen kannalta, ja siksi se on vahvasti osa ajatteluamme. Huomaamme mahdolliset uhat tai haasteen paikat luonnostamme ja fokusoimme ajattelumme helposti niihin. Negatiivisuusharha elää kaikissa meissä, vaikka olisimme elämämme aikana onnistuneet lukuisia kertoja. Toisaalta harhan selättäminen on vain yhden ajatuksen päässä.
Näkökulman vaihto
Mikä sitten auttoi kollegaani selättämään negatiivisuusharhan? Kaikkein olennaisinta oli ajatusten fokusointi mahdollisuuksiin, sen sijaan että ne jumiutuisivat vain haasteisiin. Toki ensin piti käydä läpi monta ajatusta siitä, miten työn saaminen valmiiksi ei olisi mahdollista. Kuitenkin lopulta tarvitaan vain yksi ajatus siitä, miten se on mahdollista. Ehkei työ ihan ajatuksen voimalla valmistu, mutta se ajatus kuitenkin tarvitaan. Että se on mahdollista! Voit kysyä itseltäsi “mitä jos se olisi mahdollista” tai “miten se olisi mahdollista”?
Mielikuva mahdollisuudesta onnistua on aivan välttämätön edellytys toiminnalle. Kukaan ei innostu yrittämään, ellei hänellä ole mielikuvaa siitä, että voi onnistua. Et edes aloita tekemistä, jos et usko mahdollisuuksiisi. Et yksinkertaisesti sitoudu käyttämään aikaa ja energiaa sellaiseen, johon et itsekään usko. On hyvä huomata, että tässä kohtaa on tosiaan kyse mielikuvasta, sillä emmehän osaa ennustaa etukäteen asioiden kulkua. Eivät osaa urheilijatkaan, jotka silti jaksavat uskoa kultamitaliin, vaikka eivät sitä joka kerta saavutakaan. Huippu-urheilija fokusoi harjoitteluun, jonka avulla voi saavuttaa tavoitteensa.
Palkinto
Kun kysyn joskus valmennuksissa, millainen palkinto auttaisi aikaansaamisessa, on vastaus joskus yllättävä. Moni ei edes kaipaa palkintoa, sillä pelkkä aikaansaaminen koetaan palkitsevana. Keskeneräinen työ kesälomalla voi tuntua rangaistukselta. Moni meistä on viettänyt lukuisia huonon omantunnon kuormittamia kesälomia, jolloin voisi edistää rästissä olevia hommia. Käytännössä se usein tarkoittaa syyllisyydensekaista lomailua, jolloin kärsii jatkuvasti tunteesta, että oikeastaan pitäisi olla tekemässä jotakin muuta.
Kollegani pystyi helposti kuvittelemaan, millainen kesä olisi edessä, jos työ jäisi rästiin pöydälle. Hän pystyi myös mielikuvissaan tuntemaan, millaiselta tuntuisi lähteä kesäloman viettoon, kun rästissä oleva lopputyö olisi palautettu ja lomalle voisi lähteä hyvällä omallatunnolla, tyytyväisenä tehdystä työstä. Ehkäpä tuo mielikuva toimi palkintona ja kannusti löytämään ajan työn viimeistelyyn.
Onko sinulla jokin projekti, jonka haluat saada pois pöydältäsi ennen kesää? Mikä auttaisi sinua sitoutumaan siihen, että työ on tehtynä ennen kesälomaa? Jaa vinkkisi, mikä on auttanut saamaan lykkääntyneen projektin pois päiväjärjestyksestä?
Jos haluat perehtyä aikaansaamisen saloihin, buukkaa valmiiksi kalenteriisi ke 31.8. klo 10 – silloin pääset mukaan Aikaansaamisen taika -webinaariin, jossa opit miten teet tavoitteista totta!
P.S. Valitsemista pääset harjoittelemaan Valinnan paikka -webinaarissa 8.6., klikkaa tästä mukaan – ja aluksi voit harjoitella valitsemalla sinulle sopivamman kellonajan!
P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä