Flow – ajan tuolla puolen

Flow – ajan tuolla puolen

Parhaita hetkiä ovat usein ne, joissa aika katoaa. Kun olet illanvietossa, jossa et katso kelloa koko iltana. Olet uppoutunut työhön ja havahdut, että pitääkin jo lähteä lounastapaamiseen. Kun syvennyt harrastukseen niin, ettet enää muista itseäsi tai mitään muutakaan, olet saavuttanut läsnäolon tilan, jossa aika on menettänyt merkityksensä.

On tietyllä tavalla paradoksaalista, että käytämme niin paljon aikaa ajanhallinnan harjoitteluun ja sitten olemme parhaimmillamme, kun emme fokusoi siihen lainkaan. Yritätkö saada kelloon katsoen joka tunnilla jotakin aikaan, vai kannattaisiko mieluummin panostaa flow-tilaan pääsemiseen?

Optimaalisen kokemuksen tila

Mihalyi Csikszentmihalyi on kirjassaan Flow – elämän virta (2005) kuvannut flow-tilaa keskittyneeksi ja fokusoituneeksi mielentilaksi, jossa ajan kulku voi unohtua. Vaikka flow’sta on kirjoitettu taiteilijoiden työskentelyyn liittyvänä ominaisuutena, sen tunnistavat monet muutkin. Urheilijat, koodarit ja yritysjohtajatkin tekevät keskittyneesti työtä, johon uppoutuminen voi tapahtua helposti. Melkein missä tahansa työssä, jossa paneutuneesti ja tavoitteellisesti fokusoidaan johonkin sopivasti haasteelliseen tehtävään, voi saavuttaa flow-tilan.

Parasta koko jutussa on se, että flow koetaan tyypillisesti hyvin miellyttävänä. Amerikkalaisia tutkinut Csikszentmihalyi oli suorastaan harmissaan siitä, miten vähän flow’ta koettiin vapaa-ajalla. Hänestä ihmiset viettivät aivan liikaa aikaa tv:n tai muun passiivisen viihteen ääressä. Kuitenkin todella monet kokivat tätä optimaalisen kokemuksen tilaa työssään. Aina emme kuitenkaan työskentele flow’ssa. Sillä on omat edellytyksensä, joiden täyttymiseen voi itsekin vaikuttaa.

Tavoitteellisuus

Flow-tilan yhdeksi edellytykseksi mainitaan tavoitteellisuus. Emme pääse optimaalisen kokemuksen tilaan, jos emme ole pyrkimässä edes jollakin tavalla määriteltyyn lopputulokseen. Kuten taiteessa, ei välttämättä tarvitse olla selvää, millaista taulua tai vaikka musiikkiteosta tarkalleen ottaen toivotaan. Ehkäpä kaikkein olennaisinta onkin se, että sopivasti haastava tehtävä upottaa meidät helpoiten flow’n syövereihin. Älä siis pelkää tarttua siihen hankalaan projektiin, sillä se voi olla pääsylippusi flow-tilaan. Vaikka liian haastava tehtävä voi varsinkin etukäteen myös ahdistaa, niin liian helpot toisaalta turhauttavat meitä.

Tavoitteellisesti urheilevia saatetaan ihmetellä – kuinka joku jaksaa töiden ja muun pakollisen lisäksi vielä harrastaa tai jopa kilpailla jossakin lajissa. Yksi salaisuus on juuri ne kokemukselliset hetket, joita tavoitteellinen toiminta voi tarjota. Tietysti kilpailija varmasti pyrkii voittoonkin, mutta myös harjoittelu on mielekästä juuri siihen liittyvän intensiivisen keskittymisen hetkien vuoksi. Flow nostaa helposti ja vaivattomasti arjen yläpuolelle. Harrastuksissa on myös se hyvä puoli, että ne saa valita vapaasti, joten flow’ta voi tavoitella itselleen mieluisella tavalla.

Keskittyminen yhteen asiaan

Csikszentmihalyi huomasi tutkimuksissaan, että amerikkalaiset kotiäidit tunsivat ihmeen vähän flow-kokemusta. Tarkemmissa haastatteluissa hän totesi, että se johtuikin ehkä naisten vaikeudesta keskittyä vain lasten kanssa olemiseen. Silloin kun yrittää hoitaa sekä kotitöitä että piirtää lapsen kanssa, voi olotila olla kovin ristiriitainen. Sama haaste on tietysti meillä kaikilla, kun emme pysty antamaan itsellemme lupaa ja mahdollisuutta keskittyä siihen yhteen asiaan kerrallaan.

Älä siis ihmettele, jos työpäivä sähköposteihin vastaillessa ja puhelimen ääressä ei tarjoa flow-kokemuksia. Tarvitaan sekä aikaa, että tilaa mielessä fokusoida johonkin, jotta saat kaikki kykysi käyttöön ja pääset uppoutumaan tehtävään täysillä. Sillon saatat kadottaa tietoisuuden itsestäsi ja muita elämän huolista. Tyypillistä flow-tilalle on myös ajan kokemuksen muutos – voi tuntua kuin aika katoaisi. Saatat myös yllättyä siitä, mitä sait aikaan.

Milloin sinä viimeksi koit jotakin flow’n kaltaista? Millainen tekeminen saa sinut flow-tilaan? Oletko löytänyt arjessa keinoja, joiden avulla pääset tähän optimaalisen kokemuksen tilaan?

P.S. Jos haluat oppia aikaansaamisen taitoja, vielä ehdit mukaan Aikaansaamisen taika -webinaariin 31.8. klo 9-10. Tehdään yhdessä harjoituksia tavoitteista, teet itsellesi toimintasuunnitelman ja opit motivoimaan itseäsi, tiedät miten hyödynnät mielikuvia aikaansaamisen tukena, osaat priorisoida tekemistäsi ja johdat tunnetilaasi. Pääset mukaan tästä linkistä

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä