Hyvän päivän valinta

Hyvän päivän valinta

Millaisen tavoitteen valitset itsellesi hyvänä päivänä? Kun olet voimissasi ja luotat omiin kykyihisi, uskallat laittaa riman korkealle ja toivoa parasta lopputulosta. Sopivasti haastava tavoite myös motivoi ja innostaa laittamaan parhaansa peliin. Hyvänä päivänä jaksaa myös tehdä niitä pieniä ja tärkeitä valintoja, joista ne isotkin saavutukset lopulta koostuvat.

Aina ei kuitenkaan ole hyvä päivä, tai hyvä hetki. Jo yhden päivän sisällä olotila voi vaihdella voitonriemusta epätoivoon – ja toisilla meistä vaihtelu on suurempaa kuin toisilla. Tässä blogissa pohdin, miten voisimme  tehdä hyvän päivän valintoja joka päivä!

Mahdollisuuden mielikuva

Kukaan meistä ei ryhdy rehkimään minkään eteen, ellei jossakin mielen sopukassa asustele ajatus siitä, että jokin on mahdollista. Haluat sitten juosta puolimaratonin, lähteä maailmanympärimatkalle, tienata yrittäjänä tai vaikka lukea 50 kirjaa vuodessa, niin maalaa mielikuvassasi toiveesi mahdolliseksi. Jos alat jo valmiiksi epäillä tuleeko projektista mitään, vesität mahdollisuuksia jo ennalta.

Inspiraatiota ja uskoa voi hakea vaikkapa kanssaihmisistä, jotka ovat jo toteuttaneet sen, mistä sinä vielä haaveilet. Muistuta myös itseäsi aiemmista onnistumisista ja urotöistäsi. Ehkä olet ennenkin saavuttanut jotakin, mitä aiemmin pidit mahdottomana. Itse mietin usein kirjan kirjoittamista. Vielä muutama vuosi sitten en pitänyt sitä itselleni ollenkaan mahdollisena.

Muista uskon merkitys myös pienissä hetkissä. Usko mahdollisuudesta onnistua kannustaa, kun päätät lähteä lenkille vielä pitkän päivän päätteeksi, päätät kirjoittaa vielä hetken tai laitat pienen summan rahaa säästöön tulevaisuuden tavoitetta varten. Muistuta pienissäkin teoissa, mihin suurempaan päämäärään niillä tähtäät.

Kasvata itsetuntoa

Jotta uskallat toivoa isoa muutosta, tarvitset tyytyväisyyttä omaan itseesi ja uskoa omiin kykyihisi. Joku on syntynyt kannustavaan perheeseen tai löytänyt lähipiiriinsä väsymättömän tsemppaajan. Joka tapauksessa tarvitsemme myös taitoa huomioida itse omaa edistymistä ja olla tyytyväisiä itseemme. Niitä isoja onnistumisia tulee nimittäin vain harvoin, mutta silti joka päivä pitäisi jaksaa arvostaa omaa ponnistelua.

Löydä siis jokin mittari seurata omaa edistystäsi. Kuinka monta blogitekstiä syntyy tänä vuonna? Kuinka monta tuntia opiskelet uutta kieltä kuukauden aikana? Montako kilometriä tai askelta juokset? Palkitse itsesi tyytyväisyydellä joka kerran, kun teet jotakin oman tavoitteesi eteen. Voit muistella joitakin aiempia onnistumisen kokemuksia tai vaikka arvioida viikoittain, kuinka monta prosenttia tavoitteesta olet jo saavuttanut. Itsensä kannustaminen ja mielikuva tavoitteessa olemisesta auttavat.

Kumuloituminen

Ihmismielellä on taipumusta yliarvioida lyhyen aikavälin mahdollisuuksia, kun taas pitkän aikavälin potentiaalia säännönmukaisesti väheksymme. Tällä on seurauksensa. Turhaudumme nimittäin helposti, kun kunto ei kasva parissa viikossa kovin paljoa, tai kun matkakassan kerääminen ei ole kuukaudessa vielä edennyt. Riskinä on, että hylkäämme tavoitteen epäuskon hetkellä.

Meillä on vaikeuksia hahmottaa etukäteen, miten pienet teot kumuloituvat niin, että niistä syntyy suuria vaikutuksia. Vaikkapa juoksukuntoa voi kuukaudessa kasvattaa vain vähän, mutta jos annat projektille puolikin vuotta aikaa, niin isotkin muutokset ovat mahdollisia. Helposti myös ajattelemme sitä, mikä on edessä emmekä huomaa, mitä tekoja olemme jo tehneet tavoitteen eteen. Käännä siis fokus pieniin tekoihin. Kirjoita iltaisin ylös pieniä tekoja, joita teit kunakin päivänä, niin saat tekemisestä hyvää mieltä jokaiseen päivään – ja lisää hyviä päiviä.

P.S. Jos sinulla on edessä jokin pieni tai suurempi valinta, tule mukaan Valinnan paikka -webinaariin 8.6. – buukkaa webinaari täältä

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä