Hyvinvoinnista aikaansaamista

Hyvinvoinnista aikaansaamista

Mistä syntyy hyvä arki kesän lomailun jälkeen? Voi tuntua, että pitää korjata unirytmiä, aloittaa liikunta kesätauon jälkeen, asetella ruokarytmi kohdilleen. Lisäksi pitää orientoitua omiin töihin, ehkä jälkikasvunkin arkeen paluu pitää ottaa haltuun ja voi tuntua, että tehtävää on yksinkertaisesti liikaa. Kannattaa varata hyvin aikaa ja toimia yksi asia kerrallaan ja aloittaa hyvinvointia lisäävistä teoista. Tästä blogista löydät askelmerkit syksyn suunnitteluun.

Liikettä elämään

Minä aloitin tänä vuonna liikunnasta. Sekä työhön, että liikuntaharrastuksiin kuluu aikaa. Liikuntaan käytetty aika maksaa kuitenkin itsensä pian takaisin parempana hyvinvointina ja sen myötä aikaansaamisena. Lisäksi se palauttaa terveen nälän ja saa sinut nukkumaan paremmin. Ohjattu liikunta on hyvä tapa päästä kiinni liikuntarytmeihin. Aloitin viime viikolla kuntosalista ja joogasta.

Myös hyötyliikunta toimii aina. Kiitä siis itseäsi aina kun vietät vapaa-aikaa liikkeellä, luonnossa liikkuen, marjastaen, pihatöitä tehden tai vaikka siivotessa. Olisiko nyt se vuosi, kun voisit kävellä tai pyöräillä edes osan työmatkasta, tai käytkö kävelyllä ennen kuin aloitat etätyöt koneen ääressä? Heräsin liikkumisen tärkeyteen, kun vietin yhden etätyöpäivän kotona käymättä aamulla ulkona. Olo oli todella uupunut iltapäivällä, kun töitä tuli tehtyä niin intensiivisesti.

Orientaatio omaan itseen

Yksi keino pysyä kosketuksissa omaan ajatus- ja tunnemaailmaan on vertaansa vailla. Se on Julia Cameronin kehittämä harjoitus, nimeltään Aamusivut. Tässä helpot ohjeet sen toteuttamiseen.

HARJOITUS: Kirjoita ajatuksenvirtaa kynällä paperille esimerkiksi 10-15 minuutin ajan. Virallinen ohje kehottaa kirjoittamaan aamulla kolme sivua, mutta itse kirjoitan silloin kun minulle sopii ja yleensä vähintään 8 minuuttia – sen verran aikaa löytyy aina. Kirjoitan vihkoon, ja jopa tahallaan epäselvällä käsialalla, koska aamusivuja ei ole tarkoitus lukea jälkikäteen. Kirjoittaminen on hyvä tapa prosessoida sitä, mitä mielessä kulloinkin on meneillään.

Välillä päädyn suunnittelemaan päivän tekemisiä, muistelemaan viikonloppua, joskus voi syntyä vaikka runo. Kun kirjoitat aamusivuja säännöllisesti, pysyt samalla sivulla itsesi kanssa. Huomaat, jos elämässä on jokin pielessä tai kaipaat siihen jotakin lisää. Älä kuitenkaan takerru vaatimukseen kirjoittaa joka päivä. Tee niin kuin sinulle parhaiten sopii.

Työtä kohti

Yrittäjänä minulla on aina monta projektia meneillään. Ehkä sinullakin on useampia kuin yksi tehtävä, joihin haluat kesäloman jälkeen orientoitua. Yleensä sekä syksyn, että kesän alussa laadin projektilistan. Se on menetelmä, jonka löydät esimerkiksi Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi (Atena, 2018) kirjastani.

Listan luokittelut riippuvat sinusta itsestäsi. Minulta löytyy yleensä ainakin Business, Opinnot, Hyvinvointi ja Muut -nimiset osastot. Työprojekteihin voi kuulua kehittelyn alla olevia hankkeita, sovittuja valmennus- ja puhujakeikkoja. Nykyään sieltä löytyy myös podcasteja sekä kirjoittamista. Opinnoista löytyy sekä väitöskirja että muita oppimiseen liittyviä tavoitteita.

Hyvinvoinnissa voi olla liikuntatavoitteiden lisäksi esimerkiksi reissuja, retkiä, ystävien ja perheen kanssa sovittuja menoja ja luovia harrastuksia. Tästä lokerosta olisi hyvä löytyä runsaasti sellaista, joka tuo sinulle hyvää mieltä. Pysähdy pohtimaan, mitä todella haluat tehdä kun saat itse valita. Lisää sinne halutessasi vaikka kirjojen lukemista, käsitöitä ja askartelua tai muuten vaan rentoa kotona hengailua.

Muut osastolle kuuluvat sellaiset suuremmat projektit, joissa usein kuluu vähän pidempään. Sinne voi kuulua asunnon löytäminen tai muutto, siivous- tai kunnossapitoprojektit ja mahdolliset isommat hankinnat, joita haluat harkita vähän pidempään. Yksittäisille projektilistalta löytyville asioille voit halutessasi asettaa tavoitteita. Esimerkiksi liikunnan suhteen asetan tavoitteet, koska muuten säännöllinen liikunta jää väliin, kun muuta tekemistä on paljon.

Jos sinulla on mikä tahansa tekeminen, joka helposti jää muun jalkoihin, aseta sille tavoite. Tiedän, että moni vastustaa vapaa-ajan tavoitteita, mutta se on vain keino varmistaa, että valitset itse mihin käytät aikaasi. Jos tulet joka tapauksessa tehneeksi mitä haluat, niin tavoitteita ei tietenkään tarvitse asettaa. Voit vaikka päättää, että haluat päästä retkelle tai tavata ystäväporukan kanssa kerran kuussa. Niistä ei tarvitse stressata, välillä tavoitteisiin pääsee ja välillä ei. On kuitenkin helpompi arjessa toteuttaa sellaista, jonka olet jo suunnitellut valmiiksi.

Huomaat ehkä tätä blogia lukiessasi, etten kirjoittanut mitään siitä, miten työssä voisi saada paremmin asioita aikaan. Salaisuus onkin rivien välissä. Kun vaalit hyvinvointiasi kokonaisvaltaisesti, olet aikaansaava myös työssä. Kun keho voi hyvin ja vietät mielekästä vapaa-aikaa, olet tyytyväinen elämääsi ja töihinkin on helpompi keskittyä.

Mieti nyt jokin asia, jonka haluat varmasti pysyvän mukana arjessasi. Aseta sille jokin tavoite, ja keksi jokin keino seurata sitä. Kalenterointi toimii hyvin, tai vaikka lista johon merkitset tekemiset käsin. Innostavaa elokuuta sinulle!

P.S. Jos haluat päästä aikaansaavaan vireeseen tänä syksynä, vielä ehdit mukaan Aikaansaamisen taika -webinaariin 31.8. klo 9-10. Tehdään yhdessä harjoituksia tavoitteista, teet itsellesi toimintasuunnitelman ja opit motivoimaan itseäsi, tiedät miten hyödynnät mielikuvia aikaansaamisen tukena, osaat priorisoida tekemistäsi ja johdat tunnetilaasi. Pääset mukaan tästä linkistä

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä