Irti riittämättömyyden tunteesta

Irti riittämättömyyden tunteesta

Muiden miellyttäminen on elämäntapana raskas. Sinun tehtäväsi on huolehtia, että teet säännöllisesti asioita sinulle tärkeiden asioiden vuoksi. Tyytyväisyys itseen ei tule ulkopuolelta, vaan avaimet siihen löytyvät mielestäsi.

Taas on perjantai, ja tehtävälistallani on edelleen tehtäviä, joiden luulin tulevan tehdyiksi tällä viikolla. Riittämättömyyden tunne hiipii luokseni, ihan kun hartiatkin painuisivat lysyyn. Tunne ei erityisesti paranna työvirettäni. Onko siis vaan niin, että tein viikon aikana liian vähän? Olisinko tyytyväisempi, jos olisin tehnyt enemmän tai muita asioita? Vai onko mielessä kenties jokin ominaisuus, jonka takia koen tätä tunnetta helposti, vaikka tekisin mitä? Tärkeimmät teot riittämättömyyden tunteen helpottamiseksi tapahtuvat mielessä.

Mistä syntyy riittämättömyys?

Riittämättömyyden tunne vaivaa nykypäivän länsimaalaista ihmistä sekä työssä, että vapaa-ajalla. Elämämme on monimutkaistunut kun vaihtoehdot ovat lisääntyneet. Aina voi harmitella sitä, ettei jokin asia sujunut niin tai näin, tai miksi tuokin asia jäi hoitamatta.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan riittämättömyyden tunne syntyy siitä, kun odotuksemme eivät toteudu. Kaiken kukkuraksi keksimme uusia odotuksia koko ajan ja ympäröivä kulttuurimme mainosteollisuuden ja sosiaalisen median avustuksella heittää lisää vettä myllyyn. Työpaikkamme ja lähipiirimme luo myös odotuksia meitä kohtaan ja tartumme niihin helposti sen enempää miettimättä. Pysähtyminen ja mielen taitojen harjoittaminen tarjoavat keinot riittämättömyyden tunteen selättämiseksi.

Negatiivisen vinouman voittaminen

Mielemme kiinnittyy helposti erilaisiin huoliin, pelkoihin ja kriittisiin ajatuksiin. Tätä kutsutaan mielen negatiiviseksi vinoumaksi. Aiemmin ihmiskunnan historiassa ihmisen henki oli vaakalaudalla, jos jokin uhka jätettiin huomiotta. Siksi mieli on vahvasti ohjelmoitu huomaamaan viat ja virheet.

Negatiivinen vinouma kiinnittää huomiomme tekemättä jääneisiin hommiin ja siihen mikä meni pieleen. Vinouman vaikutusta voi vähentää esimerkiksi kiinnittämällä tarkoituksellisesti huomiota hyvin sujuneisiin asioihin ja tehtyihin tehtäviin.

VINKKI 1: Onnistumisten seuranta. Pidä yhden päivän ajan kirjaa kaikesta, mitä saat aikaan. Huomaat tekeväsi monta tärkeää juttua, joita ei edes näy to do –listallasi. Muista kehua itseäsi myös prosessista, miten hoidit puheluilla ja viesteillä kaikkea sellaista, mitä olet tottunut pitämään itsestään selvyytenä.

VINKKI 2: Kolme hyvää asiaa. Tätä tehtävää käytti jo positiivisen psykologian isänä pidetty Martin Seligman. Kirjaa joka ilta ylös kolme hyvää asiaa. Ne voivat olla suunniteltuja tekemisiä tai jotakin, joka ilahdutti sinua. Näin mielesi tottuu pikkuhiljaa havainnoimaan hyviä asioita ja onnistumisia jo päivän aikana. Aloita vaikka kokeilemalla kirjaamista viikon ajan, ja havainnoi miten se vaikuttaa riittämättömyyden tunteeseesi.

Tavoitteellisuus

Johtuuko riittämättömyyden tunne liiallisista tavoitteista? Todellisuudessa se johtuu pikemminkin siitä, että olemme asettaneet liian vähän tavoitteita. Kun tarkastelet tarkemmin, mitä kaikkea sinun ”pitäisi” tehdä, huomaat, että nämä ovat epämääräisiä toiveita ja odotuksia, joita ei ole mitenkään tarkasti määritelty, mikä taas on hyvän tavoitteen tärkein kriteeri.

Pitäisi olla hyvä työntekijä, hyvä vanhempi tai elää terveellisesti kuulostavat kyllä tavoitteilta, mutta ovat pikemminkin epämääräisiä odotuksia. Kysy mitä sinulle konkreettisesti tarkoittaa olla hyvä työntekijä ja aseta jokin tavoite. Mitä esimerkiksi tarkoittaa, että olet tiimisi tavoitettavissa? Riittäisikö jos vastaat kiireellisiin viesteihin saman päivän aikana ja vähemmän kiireellisiin viikon sisällä? Saatat huomata, että on riittävää lukea sähköpostit kahdesti päivässä ja riittämättömyyden tunne siitä, ettet ole muiden tavoitettavissa loppuu.

VINKKI 3: Aseta konkreettisia tavoitteita. On paljon helpompi toimia, kun olet päättänyt mitä aiot tehdä. Tavoite suuntaa huomiosi olennaiseen ja sulkee epäolennaista pois mielestä. Kun olet päättänyt, mitä vaikka terveellinen elämä sinulle tarkoittaa, tiedät mihin keskityt, etkä tunne enää epämääräistä riittämättömyyttä siitä, ettet tee riittävästi. Seuraa sitten onnistumisia, eli kiinnitä huomiota niihin kertoihin, kun edistät tavoitteenasi olevia asioita jollain tapaa.

Ole valikoiva

Koska tiedämme, että ympäristöstä tulevat epämääräiset odotukset helposti tunkeutuvat mieleemme, on hyvä olla tarkkana siitä, millaisia tavoitteita itselleen valitsee. Jos vaikka mainoksen kuvaama mallimittainen tai varakas ihminen herättää riittämättömyyden tunteesi, muista kyseenalaistaa odotus. Onko sinulle jostain syystä merkityksellistä saavuttaa valokuvamallin olemus tai vaurastua? Jos ei, älä aseta itsellesi sinulle merkityksettömiä tavoitteita.

VINKKI 4: Valitse tavoitteesi huolella. Aikaansaaminen edellyttää keskittymistä olennaiseen ja se ei määrity mistään ulkopuolelta. Ole tarkkana, pidätkö itse tärkeänä saada jotakin aikaan, vai onko se jonkun muun toive? Usein teemme asioita, jotta joku muu olisi meihin tyytyväinen. Saatamme myös yrittää täyttää joitakin yhteiskunnan ja kulttuurin odotuksia, jotka eivät meille itsellemme ole edes kovin tärkeitä.

Muiden miellyttäminen on elämäntapana raskas. Moni kertoo, että tulee ”huono omatunto” jos ei tee niin kuin joku muu haluaa. Valikoimme tekemisiämme jopa siitä lähtökohdasta, ettei jollekulle toiselle tulisi jokin hankala tunne. Sitten huomaat tehneesi koko päivän asioita, jotka ovat tärkeitä jollekulle muulle ja itsellesi tärkeät asiat jäävät kokonaan tekemättä. Huono omatunto on kuitenkin vain tunne, joka kuuluu elämään, eikä tunteen välttäminen ole kovin hyvä strategia.

VINKKI: 5 Määrittele riittävyys itse. Päätä joka päivä, että tänään tuli tehdyksi juuri ne asiat, joiden pitikin tulla tehdyiksi. Kukaan ulkopuolinen ei voi tietää, mikä on sopivasti juuri sinulle juuri tänään. Se on sinun oma päätöksesi.

P.S. Voit tilata Aikaansaamisen taika työkirjan nyt ennakkotilaushintaan 17,60€, ilman postikuluja tästä.

Pääset myös harjoittelemaan itsensä johtamisen taitoja Aikaansaamisen taika työkirjan harjoitteilla workshopissa Helsingissä 15.5. klo 17.30, linkkaa itsesi mukaan tästä.

P.P.S. Onko sinun tavoitteesi kirjoittaa kirja? Tervetuloa jo kuudetta kertaa toteutuvalle Ideasta tietokirjaksi-kurssille Helsingissä 16.8.2019 klo 9-16. Facebook-tapahtuman löydät tästä ja suoraan ilmoittautumaan pääset täältä

P.P.S. Voit tilata ilmaisen Aikaansaamisen taika –blogin tästä

Saat sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa johonkin itsensä johtamisen teemaan keskittyvän blogin, jossa on aina mukana helposti toteutettavia vinkkejä siitä, miten voit parantaa arkeasi heti.