Johda ajatuksia ja tunteita työssä

Johda ajatuksia ja tunteita työssä

Tunteista työelämässä on puhuttu paljon viime aikoina. Yhtäältä tunteet koetaan negatiivisena asiana, joita tuodaan työpaikalle liiankin kanssa. Toisaalta tietynlaisia tunteita, kuten innostusta ja luovaa mielentilaa kaivataan erityisesti tieto- ja asiantuntijatyössä aikaisempaa enemmän.

Tunteet ovat joka tapauksessa osa meitä, eikä niitä voi erottaa ihmisestä työpaikallakaan. Ne luovat pohjan työn mielekkyydelle ylipäätään, sillä harva viihtyisi työssään vain robottimaisesti toistamassa jotain rutiinia ilman minkäänlaisia tunnekokemuksia. Työhön liittyvien tunteiden kanssa kohdataan myös haasteita ja joskus huono työilmapiiri syö kaikkien motivaatiota.

Jokainen meistä voi opetella johtamaan mieltään siten, että tunteet pikemminkin palvelevat kuin haittaavat työntekoa. Seuraavassa vinkkejä ajatusten ja tunteiden johtamiseen.

Mitä haluat tuoda työpaikalle?

Kun myöhästyt aamupalaverista kymmenen minuuttia, koet varmaankin jonkinlaisia negatiivisia tunteita. Ehkäpä syyllisyyttä ja huonoa omaatuntoa siitä, ettet ollut sovitusti paikalla. Mahdollisesti nämä tunteet ovat jo päässeet kehittymään kiukuksi aamuliikenteessä hidastelijoita kohtaan tai mikä pahinta, vihaisuudeksi omaa itseäsi kohtaan, kun et taaskaan lähtenyt ajoissa liikenteeseen palaveriaamuna.

Tunteiden tunnistaminen auttaa. Hyväksy tunteesi ja mieti, mikä auttaisi eteenpäin? Onko hyödyllistä jakaa oma negatiivinen tunnekuorma muillekin palaverissa istujille vai voisitko myöhästymistä pahoiteltuasi siirtyä suoraan palaverin aiheisiin?

Oikealla mielentilalla töiden alkuun

Entä kun työssä iskee aloittamisen vaikeus? Olet hyvänä itsesi johtajana varannut kalenteriin aikaa juuri sille haastavalle ja keskittymistä vaativalle projektille, joka on edennyt viime aikoina vähän huonosti. Levottomuus kuitenkin valtaa mielesi ja työskentelyn aloittaminen suorastaan ahdistaa. Lähtisit mieluusti kahvihuoneeseen tai selaisit vaikka loputtomiin sähköposteja ja LinkedIniä mieluummin kuin kävisit tuon haasteen kimppuun.

Tarkista mielikuvasi tehtävästä: Ajatteletko sen olevan kohtuuttoman työläs? Kuvitteletko, että se pitäisi saada kertaistumalta valmiiksi tai että kykysi eivät varmaankaan edes riitä sen tekemiseen? Ei ihme, ettei aloittaminen onnistu. Kohtuuttomien odotustesi sijaan voisit pilkkoa tehtävän ja miettiä, minkä osan teet ensin. Muistuta itseäsi siitä, miten kyvykäs ja osaava olet muissakin tehtävissä. Sano mielessäsi, että työ sujuu helposti, nopeasti ja vaivattomasti. Kun mielikuvasi muuttuu, tunnetilasikin vaihtuu työnteolle myönteiseksi etkä enää sorru tehtävän turhauttavaan välttelyyn. Päästyäsi työn kimppuun, muista olla tyytyväinen itseesi!

Karkota kiire mielestäsi

Monen asiantuntijan työpäivät ovat loputtoman täynnä tehtäviä. Kaikki ei koskaan tule valmiiksi ja päässä risteilevät tekemättömät työt kuormittavat mieltä. Olotilasi voi olla kärsimätön, eikä malttamattomuuden tunne suinkaan edistä keskittymistä. Joskus voi tuntua vaikealta edes valita mistä aloittaa, kun tehtävää vaan on niin paljon. Toisaalta saatat tehdä vähän sitä ja pikkuisen tuota saamatta mitään valmiiksi.

Pysähdy ja hengitä hetki kaikessa rauhassa. Jo parin minuutin meditaatioharjoitus rauhoittaa mielen. Käymme usein mielessämme läpi tekemättömiä töitä, mikä tekee meistä levottomia ja luo jopa paniikkimielialaa. Paniikin sijaan kirjoita ylös kymmenen työtehtävää, jotka olet jo tehnyt – huomaat heti, miten mielialasi muuttuu tehokkaammaksi. Kirjoita sen jälkeen kiireisimmät tehtävät listalle ja numeroi 1 – 3 akuuteinta listan kärkeen. Aloita sitten rauhallisesti ensimmäisestä tehtävästä.

Suuret suunnitelmat todeksi

Joskus tekisi mieli asettaa tavoitteet todella korkealle, mutta esteeksi nousee pelko epäonnistumisesta. Mieleen pyrkii kaikenlaisia epäilyksiä ja epävarmuuksia. Keksit nopeasti lukuisia asioita, jotka voivat pilata suunnitelmasi ja miten kurjasti kaikki voi päättyä. Innostus vaihtuu nopeasti lannistukseen.

Mitä jos toimisit samaan tapaan kuin urheilijan mentaalivalmennuksessa tehdään. Mieti, miten kaikki sujuu parhaalla mahdollisella tavalla. Kuvittele etukäteen, kuinka kaikki yksityiskohdat loksahtavat kohdalleen ja keksit hienot ratkaisut kaikkiin kohtaamiisi haasteisiin. Tunnetilasi seuraa ajatuksiasi ja onnistumisen mielikuva saa sinut toimimaan sen mukaisesti. Ponnistelet ja teet työtä korkean tavoitteesi eteen siten, että onnistumisen mahdollisuudet moninkertaistuvat.

Mielen ottaminen mukaan työpaikalle todella kannattaa. Se lopulta ratkaisee, miten työssäsi onnistut!

Julkaistu Kollega.fi-verkkolehdessä 3.4.2019

P.S. Haluatko sinä harjoitella ajatusten ja tunteiden johtamista? Löydät lisää tietoa ja ennen kaikkea käytännönläheisiä harjoituksia pian ilmestyvästä kirjastani Aikaansaamisen taika -työkirja (Atena), joka sopii avuksi jokaiselle itsensä johtamisen taitojaan kehittävälle. Sen voi nyt ennakkotilata tarjoushintaan 17,60€ kotiin ilman postikuluja tästä linkistä  

Pääset myös harjoittelemaan itsensä johtamisen taitoja Aikaansaamisen taika työkirjan harjoitteilla workshopissa Helsingissä 15.5. klo 17.30, linkkaa itsesi mukaan tästä.

P.P.S. Haluatko sinäkin kirjoittaa blogia? Kidekoulun Osaaminen esiin -kurssin ilmoittautuminen on nyt tämän viikon avoinna 16.4. saakka, pääset ilmoittautumaan 17.4. alkavalle kurssille täältä

P.P.P.S. Voit tilata ilmaisen Aikaansaamisen taika –blogin tästä

Saat sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa johonkin itsensä johtamisen teemaan keskittyvän blogin, jossa on aina mukana helposti toteutettavia vinkkejä siitä, miten voit parantaa arkeasi heti.