Ylen uutiset haastatteli minua etäterapiasta. Sen myötä jäin pohtimaan asennettamme virtuaalikohtaamisiin. Uutisjuttuun nostettiin tällä kertaa yllättävän monta hyvää puolta, joita terapia-asiakkaat ovat huomanneet etätapaamisissa. Ovatko jo arkisiksi tulleet videoyhteydet vain pandemian vuoksi käyttöön jäänyt ”parempi kuin ei mitään” -ratkaisu? Miten voimme toimia niin, että taklaamme etäkohtaamisten haasteet ja hyödynnämme hyviä puolia?
Virtuaaliseen tilaan saapuminen
Läsnäoloon ja kontaktiin tuleminen on kasvokkain meille yleensä helppoa. Jo matkalla tapaamiseen, kokoukseen tai luennolle orientoidut lähes automaattisesti tulevaan muiden ihmisten kohtaamiseen. Virtuaalisesti siirtymä on käytännössä helppo, mutta läsnäolevaan tilaan pääseminen voikin olla kotisohvalta käsin haastavampaa. Näin olivat jotkut asiakkaatkin kokeneet Kelan toteuttamassa tutkimuksessa etäkuntoutuksesta vuodelta 2019. Joillekin tuntui haastavalta irtautua arjen velvoitteista ja siirtyä virtuaaliseen tilaan.
Viisas etätilaisuuden järjestäjä huomioi tämän ja käyttää aikaa yhteiseen virittäytymiseen. Tunteiden jakaminen voi kuulostaa jotenkin juhlalliselta, mutta sen voi tehdä kysymällä jonkin kysymyksen tapaamisen aiheesta. Tärkeintä on virittäytyä päivän teemaan niin, että jokainen miettii sitä ainakin mielessään ja ehkä jakaa jotakin ajatuksistaan, vaikka chatissä jos ihmisiä on linjoilla enemmänkin. Jos kyseessä on iso porukka, voi muutaman ihmisen kommentin kysyminen riittää hyvin tunnelmien jakamiseen.
Vanhat tavat uuteen muotoon
Moni kokenut workshopin vetäjä on harmitellut, kun tilassa tapahtuvat orientaatioharjoitteet ja janoille asettumiset on nyt muuttuneet toteuttamiskelvottomiksi. Tämä ei kuitenkaan pidä täysin paikkaansa, toteutus on vain mietittävä tietokoneen ruudulle sopivaksi. Janoja tai asteikkoja voi piirtää diaesitykseen. Olen ollut mukana virtuaalisesti jopa karttatehtävässä, jossa yhteiselle karttakuvalle merkitään, mistä kukin on kotoisin ja minne haluaisi seuraavaksi matkustaa.
On totta, että keskustelu videoyhteydellä on varsin erilaista kuin samassa tilassa. Emme pysty luontevasti lukemaan kehonkieltä, joten emme näe milloin joku on sanomassa jotakin. Myös puheenvuorojen erottaminen voi olla haastavaa ja päälle puhumisen riski on melkoinen – tämä saa monet olemaan videopalaverissa vain hiljaa. Virtuaalinen passiivisuus valtaa helposti ryhmän.
Onneksi puheenvuoroja voi jakaa vaikka chatin kautta tehdyillä aktivointiharjoitteilla. Pyydä kaikkia vastaamaan chattiin ja poimi sitten kommentit muutamalta. Tee kysymyksestä niin helppo, ettei kukaan jätä vastaamatta ja pyydä sitten jotakuta kertomaan lisää. Mieti jo etukäteen, mitä olisi tärkeää päästä jakamaan yhdessä, niin osaat suunnata kysymyksesi oikein. Harjoitus tekee mestarin!
Virtuaalinen kärsivällisyys
Moni videotapaaminen tai koulutus alkaa pienellä säädöllä. Pääsevätkö kaikki linjoille, toimiiko video ja chatti, entä mikrofoni? Kieltämättä tämä eroaa lähikokouksesta, jossa on helpompi hahmottaa yhdellä silmäyksellä, milloin kaikki ovat paikalla ja orientoituneita. Hyvän ja keskittyneen tunnelman luomiseksi kannattaa opetella suhtautumaan tähän myötätunnolla ja kärsivällisyydellä. Kukaan ei hyödy kiukuttelusta tai harmitteluista. Kun johdat omaa tunnettasi, johdat samalla koko ryhmän tunneilmapiiriä.
Toivota ihmiset tervetulleeksi ja auta heitä orientoitumaan. Voit tehdä alkuun ohjeet osallistujille, jossa kerrotaan, toivotaanko videoiden ja mikrofonien olevan auki vai kiinni. Ohjeistus on tärkeää erityisesti silloin, jos ryhmässä on teknisesti hyvin eritasoisia ihmisiä. Pelkkä puhe ei aina riitä, sama sisältö kannattaa toistaa tekstillä ja äänellä. Viestitä omalla käytökselläsi rauhallista suhtautumista myös haasteisiin. Moni tietää jo, että jos tipahtaa linjoilta, kannattaa tulla samasta linkistä uudelleen, mutta ohje kannattaa kerrata. Samalla viestität, että kaikki järjestyy, tavalla tai toisella.
P.S. Jos järjestät videoyhteydellä tilaisuuksia, joihin haluaisit parempaa vuorovaikutusta, osallistu Virtuaalinen vuorovaikutus -webinaariin ke 9.3.2022 klo 9-10. Kokosin siihen tiivistettynä ideoita ja konkreettisia vinkkejä parempaan etävuorovaikutukseen ja näytän, miten itse käytän eri tekniikoita. Kun ilmoittaudut nyt, saat webinaarin early bird -hintaan 35€. Mikäli et ehdi linjoille, saat tallenteen sähköpostiisi. Löydät Virtuaalinen vuorovaikutus -webinaarin tästä linkistä
Tässä yksi palaute webinaarista:
3 Kommenttia
soininsini
7.2.2022 14:42 1TykkäystäKiva kun tää sattui silmään – oon epätoivoisesti etsinyt opintoihin liittyen artikkelia verkkovuorovaikutuksesta, ja tässä onkin reilusti alalle sopivia vinkkejä :).
Satu Pihlaja
7.2.2022 14:56 0TykkäystäMahtavaa kun löysit tänne! Lisää blogeja aiheesta on tulossa ja aion pitää myös webinaarin aiheesta 9.3. klo 9-10. Toivottavasti nähdään siellä! https://satupihlaja.com/koulutusjatuotteet/virtuaalinen-vuorovaikutus-webinaari/
Tässä vielä linkki kollegan artikkeliin, jota olen jossain koulutuksissani hyödyntänyt, siinä sosiaalipsykologian näkökulmaa https://yle.fi/uutiset/3-11588402?fbclid=IwAR3aNcI1Pfcw-pBaN1Dd0ev-2XRyYHLiDm57Px8n3XBiRH3Fr6CezOxk0z4
soininsini
7.2.2022 19:51 0TykkäystäWebinaari mun on valitettavasti tässä vaiheessa pakko passata, mutta voisin suositella eteenpäin! Ja hei kiitti linkistä :), olipa mielenkiintoinen sekin.
Comments are closed.