Tilanne eiliseltä aamulta: edellisen illan juhlissa venyi puoleen yöhön, ja tänä aamuna tärkeä meno. Lähden kotoa juuri ja juuri ajoissa vesisateeseen ja keksin miten säästän aikaa. Vaihdan matkan varrella metroon, koska se kulkee loskasäälläkin ajoissa. Jes, hyvä idea!
Mietin ajatuksissani päivän tekemisiä ja nappaan ensimmäisen metron, hyvä juttu, suunnitelma toimii. Seuraavalla pysäkillä tajuan, että metro kulkee väärään suuntaan, voi ei!
Hyppään seuraavalla pysäkillä pois ja vaihdan oikeaan suuntaan kulkevaan metroon. Hyvä, että tajusin heti! Suunnitelma toimii sittenkin! Ehdin juuri ajoissa paikalle!
Mokia vai onnistumisia?
Tapahtumat voi muistaa vaikkapa kahdella tapaa. Mokasin, olin juhlissa liian myöhään. Lähdin kotoa viime tipassa, ja sähläsin vielä lähtemällä väärään suuntaan metrolla. Olenpa idiootti ja huolimaton!
Tai sitten voisin ajatella, että sain molemmat, sekä juhlat että tärkeän aamumenon, jes, onnistuminen! Pääsin ajoissa ylös ja lähtemään, ja keksin huippuhyvän keinon ehtiä ajoissa tiukasta aikataulusta huolimatta, jes, taas onnistuminen. Olenpa fiksu ja hyvä suunnittelemaan.
Kumpaa sinä harrastat?
Kumpikin versio on yhtä totta, mutta toisesta tulkinnasta jää voittajafiilis, ja toisesta, no… Kysymys kuuluu, miksi ihmeessä käyttäisimme arvokasta mielen kapasiteettia niiden epäonnistumisten kertailuun?
Ai siksi että ensi kerralla lähtisin matkaan aikaisemmin (no en usko) tai että seuraavalla kerralla lähden pois kesken juhlien, tai jätän ne kokonaan väliin (no en todellakaan!) vai että aina pitäisi olla vartin ajoissa joka paikassa (hmm… joskus tekee mieli nukkua niin pitkään kuin mahdollista), tai ehkä on joku sääntö, ettei metrolla saa matkustaa eri suuntaan kun on menossa (eipä taida sellaistakaan sääntöä olla).
Miten sinulta sujuu oman mielen johtaminen? Itsen kannustaminen ja omien oivallusten huomaaminen pitävät mielen tyytyväisenä ja olotilan energisenä. Olisiko sinun hyödyllistä ajatella positiivisesti omista tekemisistäsi? Kannattaako uhrata ajatustakaan pienille mokille, joista ei edes seurannut mitään?
Oppeja urheiluvalmennuksesta
Huippu-urheilijoiden valmentajat ovat jo kauan tienneet, miten mieltä kannattaa johtaa. Urheilijat harjoittelevat aina onnistuneita suorituksia jo etukäteen mielessään, ja luovat näin positiivista virettä harjoitteluun ja suorituksiin. Virheitä ei kannata kertailla, koska se on kuin epäonnistumisen harjoittelua. Siihen ei uhrata kallista aikaa ja energiaa.
Myös valmistautuminen urheilusuorituksiin tehdään mielikuvissa. Siihen ei tarvita varttia, eikä edes viittä minuuttia, koska mielen ja kehon rauhoittamista on harjoiteltu etukäteen. Kokeneelle rentoutujalle jo muutama sekunti rauhallista hengitystä tuottaa optimaalisen olotilan, josta käsin suoritukseen lähteminen on helppoa.
Huippu-urheilija ei myöskään ajattele, että ”onpa rankka suoritus edessä”, ”en kyllä millään jaksaisi”, ”en varmaan kuitenkaan osaa” tai ”tänään en kyllä pysty mihinkään”, kuten me joskus ”valmistaudumme” isoihin ja haastaviin tehtäviin. Vaikka edessä olisi maraton tai ultrajuoksu, urheilija kelaa mielessään ”se sujuu varmasti helposti vaivattomasti ja nopeasti”, ”olen ihan huippukunnossa tänään”, ”tästä tulee paras juoksu ikinä”.
Mieli elää kivikaudella
Mielemme on rakentunut niin, että olemme hyviä huomaamaan erilaisia vaaroja, uhkia ja hankaluuksia. Vielä luolamiesten aikoina tämä oli tärkeä selviytymisen edellytys. Pedot vaanivat, pilaantunut ruoka saattoi koitua kohtaloksi ja jopa säiden vaihtelut oli huomattava ajoissa, jotta säilyttiin hengissä. Nyt elämme kuitenkin varsin turvallisissa oloissa, eikä tälle uhkien tarkkailulle ole enää tarvetta. Mielemme kuitenkin elää tältä osin kivikaudelle.
Mielen hallinta osaksi arkipäivää
Mielen kontrollointi voi olla haastavaa. Se vaeltelee milloin minnekin, välillä menneeseen, välillä tulevaan usein tekemättömiin tehtäviin ja keskeneräisiin projekteihin. Mikäs siinä, onhan menneistä hyvä muistella ja tulevaakin pitää suunnitella. Mielen pitää kuitenkin saada välillä levätä, ja sille parasta lepoa on olla välillä tässä hetkessä.
Voit kuitenkin joka hetki vaikuttaa siihen, mitä ajattelet. Kokeile vaikka! Kuvittele itsesi nyt kesämökin laiturille järven rannalle, kuule miten vesi liplattaa, ja linnut laulavat. Tulipa rento fiilis muutamassa sekunnissa. Tähän ei tarvita appiksia (vaikka niitäkin on kyllä kehitetty, tsekkaa https://www.calm.com/). Mielesi on aina mukanasi. Miksi et tekisi siitä parasta kaveriasi, sen sijaan että heität kapuloita omiin rattaisiisi? Aikaansaaminen on helppoa, kun ryhdyt töihin mieli levänneenä.
Jos kiinnostuit, voit nyt ennakkotilata kirjan Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi 15% myyntihintaa edullisemmin, ja saat sen heti sen ilmestyttyä kotiisi ilman postituskuluja. Tarjouksen löydät tästä linkistä.
Otetaanpa mallia huippu-urheilijoiden valmennuksesta, ja otetaan mieli mukaan. Seuraavan kerran kun olet aloittamassa työskentelyä, varaa itsellesi yhteensä viisi minuuttia aikaa valmistautumiseen. Kyllä, viisi minuuttia riittää! Voit kutsua tätä oman mielesi verryttelyhetkeksi, tai urheilijoiden tavoin lämmittelyksi. Kuka nyt jättäisi alkulämmittelyn väliin? Sehän altistaa vammoille!
Vinkki #1: Rentoudu ennen suoritusta. Mikä tahansa tehtäväsi tai tilanteesi onkin, anna mielellesi hetken lepo, ennen kuin aloitat. Hengittele rauhallisesti minuutin ajan, kuuntele mielimusiikkiasi, katso palavaa kynttilää, nauti kupillinen teetä, löydä oma rentoutusrutiinisi. Tämä maksaa siihen käytetyn ajan moninkertaisesti takaisin, kun sinun ei tarvitse aloittaa tekemisen välttelyllä ja erilaisilla sijaistoiminnoilla (kuten facebookin-päivitysten tarkistamisella tai päämäärättömällä netin selailulla)
Vinkki #2: Visualisoi onnistunut lopputulos. Kun olet jo kerran käynyt tavoitteessa, nähnyt itsesi onnistumassa ja tuntenut sen mielikuvissasi, voit helposti kuvitella siihen pääsyn myös matkan varrella. Kehosi ja mielesi tietävät, miltä onnistuminen tuntuu, ja se motivoi sinua työskentelyyn. Tämä ilmainen energiabuusteri on ulottuvillasi milloin tahansa.
Vinkki #3: Innostu omasta osaamisestasi. Sano itsellesi, että työ sujuu ”helposti, vaivattomasti ja nopeasti”. Käy mielessäsi omaa osaamistasi ja kokemustasi, iloitse kyvystäsi oivaltaa uutta ja löytää ratkaisut tilanteessa kuin tilanteessa. Tunnista vahvuutesi ja voimavarasi, joiden avulla saat tämänkin tehtävän loppuun juuri haluamallasi tavalla. Viritä itsesi onnistumaan.
Entä jos epäonnistun?
Seuraavassa blogissani kirjoitan siitä, mikä meitä kaikkia kuitenkin epäilyttää. Epäonnistumisia tulee aina kun poistumme mukavuusalueelta. Mitä tehdä silloin, kun kaikki menee pieleen ja tulee todella mokattua. Miten noustaan pettymyksen ja häpeän alhosta?
Jos kiinnostuit, voit tilata ilmaisen Aikaansaamisen taika –blogisarjan tästä linkistä.
Saat sähköpostiisi kerran viikossa johonkin aikaansaamisen teemaan pureutuvan blogin, jossa on aina mukana helposti toteutettavia vinkkejä siitä, miten voit parantaa arkeasi heti.
Mikäli jäit kaipaamaan tarkempia perusteluja tai lähdekirjallisuutta yllä mainituille vinkeille, ei huolta. Niitä on tulossa, ja löydät kaiken koottuna yksiin kansiin kirjassani Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi joka ilmestyy tänä keväänä. Jos haluat varmistaa, että saat kirjan heti ensimmäisten joukossa, ja haluat sen vieläpä 15% myyntihintaa edullisemmin, toimitettuna postitse kotiisi, niin voit ennakkotilata kirjan tästä linkistä