Mielikuva luo todellisuuden

Mielikuva luo todellisuuden

Mielikuvilla on valtava voima. Ne eivät ehkä muuta konkreettisia tosiasioita, mutta ne muuttavat toimintaasi. Se taas muuttaa konkreettisia tosiasioita mitä suurimmassa määrin.

Olin hiljattain valmentamassa Miss Suomi semifinalisteja. Kaikkien tavoitteena on voittaa kilpailu, ja vain yhdellä tavoite voi toteutua.

Olin itse samantyyppisessä tilanteessa hakiessani 20 vuotta sitten Helsingin yliopistoon opiskelemaan psykologiaa: hakijoita oli paljon, ja vain pieni prosentti voi onnistua. Mikä lopulta ratkaisee sen, kuka onnistuu? Miten itseään voi motivoida silloin, kun onnistumisen todennäköisyys näyttää pieneltä?

Uskalla asettaa tavoite

Silloin kun haaveilet jostakin, joka tuntuu todella haastavalta, tarvitaan rohkeutta. Liian helppo tavoite ei tutkimusten mukaan motivoi riittävästi, ja riskinä on, ettei se innosta todella ponnistelemaan. Ole rehellinen itsellesi: Mihin todella olisit tyytyväinen?

Usein haasteena on, ettemme edes lähde tavoittelemaan niitä asioita, joita todella haluamme, koska ne tuntuvat mahdottomilta saavuttaa. Ihminen ei kuitenkaan ole kovin hyvä arvioimaan omia mahdollisuuksiaan, ennen kuin on edes yrittänyt.

Kun huippu-urheilija asettaa tavoitteekseen maailmanmestaruuden, se vaikuttaa kaikkeen tekemiseen. Urheilija motivoituu tarkkaan ruokavalioon ja tavoitteelliseen harjoitteluohjelmaan. Samoin tapahtuu sinulle, kun uskallat asettaa korkean tavoitteen. Teet tosissasi työtä, kun tiedät että iso haaste on edessäpäin. Toimit sen mukaisesti, että aiot saavuttaa tavoitteesi. Tässä piilee tavoitteen asettamisen taika.

VINKKI #1: Uskalla asettaa tavoite niin korkealle, että olet todella tyytyväinen saavutettuasi sen. Jos siis haluat voittaa Miss Suomen tittelin, ei kuvien postailu Instagramiin riitä. Jos haluat opiskella psykologiaa, pyri rohkeasti opiskelemaan, äläkä tyydy lueskelemaan kirjaston psykologian hyllyn sisältöä. Jos haluat kirjoittaa kirjan, ei blogin kirjoittaminen välttämättä innosta sinua kovin kauaa. Vain todella motivoiva tavoite saa sinut yrittämään parhaasi.

Onnistumisen harjoittelu

Urheiluvalmennuksessa mielikuvaharjoittelu on ollut jo pitkään osa valmennusprosessia. Urheilusuoritusta harjoitellaan mielessä, niin kuin se parhaimmillaan menisi. Jos joku urheilija kertailee mielessään epäonnistumista, tai kuvittelee tulevia epäonnistumisia, mentaalivalmentaja kieltää sen, ja antaa tehtäväksi kerrata mielessä onnistumista.

Arjessa suurin osa ihmisistä toimii huomaamattaan juuri päinvastoin. Keksimme helposti lukuisia tapoja, miten jokin projekti tai suoritus voi mennä pieleen, ja tulemme kertailleeksi näitä mielessämme. Erityisesti epäonnistuminen pelottaa kaikista vaativimmissa tehtävissämme.

VINKKI #2: Mieti haastetilanteessa onnistumista. Kertaa mielessäsi lukuisia kertoja tilanne, niin kuin se sujuisi parhaalla mahdollisella tavalla. Mieti yksityiskohtia myöten, miten kaikki onnistuu hienosti ja jokaiseen mahdolliseen esteeseen löytyy helposti ratkaisu. Tunnustele, miltä onnistuminen tuntuu, mitä silloin ajattelet ja tunnet.

Usko itseesi

Tutkimuksissa on todettu, että se mitä ajattelemme itsestämme vaikuttaa toimintaamme voimakkaasti. Jos lähtökohtaisesti ajattelemme, ettemme ole tarpeeksi hyviä, emme aseta korkeita tavoitteita ja varsinkaan lähde tavoittelemaan niitä. Jo pelkästään korkean tavoitteen asettaminen vaikuttaa kyvykkyyden tunteeseen. Silloin kun uskallat asettaa vaativan tavoitteen, luot jo itsellesi mielikuvan siitä, että voit saavuttaa sen.

Hyvää itsetuntoa ei voi ostaa mistään, mutta sitä voi kasvattaa omassa mielessä. Ajattele aktiivisesti sitä, millaisia taitoja ja vahvuuksia sinulla on. Keskity niihin, vaikka heikkoudet ja oma keskeneräisyys tulevat mieleen paljon helpommin. Voit myös omalla toiminnallasi kasvattaa kyvykkyyden tunnettasi. Kun teet toistuvasti sellaisia asioita, joissa kehityt ja opit uusia taitoja, itsetuntosi vahvistuu.

VINKKI #3: Keskity vahvuuksiisi. Tee sellaisia asioita, joissa vahvuutesi pääsevät esille ja ne kehittyvät edelleen. Kehu itseäsi jokaisesta pienestäkin onnistumisesta ja jätä epäonnistumiset omaan arvoonsa – ne kuuluvat elämään, eikä niitä kannata kertailla.

Olennaista on tekeminen

Eilisessä valmennuksessa kysyttiin minulle tuttu kysymys: Mitä jos ei onnistu tavoitteessa? Näinhän toki voi käydä ja väistämättä jokainen joskus epäonnistuu. Jos olit asettanut sellaisen tavoitteen, joka todella on sinulle merkityksellinen, niin epäonnistuminen ei haittaa. Jos tavoitteesi vastaa omia toiveitasi, tulit tehneeksi sellaista työtä, joka kantaa hedelmää joka tapauksessa.

On hyvä myös muistaa, etteivät läheskään kaikki asiat elämässä ole joko – tai –muotoisia. Kilpailut ja opiskelemaan haut ovat lopulta erikoistilanteita, joissa joko onnistuu tai sitten ei. Lähes kaikessa muussa, kuten vaikka terveellisessä syömisessä, liikunnan lisäämisessä tai vaikka lasten kasvatuksessa jo 80% onnistuminen on ihan valtavan hyvä saavutus.

VINKKI #4: Keskity tekemiseen. Käy epäonnistuessasikin läpi kaikki tekemäsi ponnistukset ja harjoitukset. Muistele mitä kaikkea olet matkan varrella oppinut ja kokenut, millaisia uusia taitoja harjoittelit, keitä ihmisiä kohtasit ja huomaa, miten se on muuttanut elämääsi enemmän oman itsesi näköiseksi. Huomaat kokevasi ylpeyttä ja tyytyväisyyttä itsestäsi. Näin ei harmi kyllä aina tapahdu, jos jahtasit jonkun muun unelmaa.

P.S. Onko sinun tavoitteenasi kirjoittaa kirja? Tervetuloa jo kuudetta kertaa toteutuvalle Ideasta tietokirjaksi-kurssille Helsingissä 16.8.2019 klo 9-16. Facebook-tapahtuman löydät tästä ja suoraan ilmoittautumaan pääset täältä

P.P.S. Pääset myös harjoittelemaan itsensä johtamisen taitojasi kehoa ja mieltä kuuntelemalla workshoppiin, joka toteutuu Helsingissä 17.-18.8., tapahtuman tiedot löydät tästä ja ilmoittautuminen tästä linkistä

P.P.P.S. Mikäli haluat oppia unelmoimaan rohkeasti, asettamaan motivoivan tavoitteen ja tekemään tämän kaiken itseäsi kuunnellen, ilmoittaudu mukaan 21.8. Helsingissä toteutuvaan valmennukseen tästä linkistä (Tähän pilottivalmennukseen mahtuu vain hyvin rajallinen määrä osallistujia – lisätietoa ensi perjantaina seuraavan blogin yhteydessä!)

Voit tilata ilmaisen Aikaansaamisen taika –blogin tästä

Saat sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa johonkin itsensä johtamisen teemaan keskittyvän blogin, jossa on aina mukana helposti toteutettavia vinkkejä siitä, miten voit parantaa arkeasi heti.