Totta puhuen, pelästyn säännöllisesti ajatustakin siitä, että en olisikaan tarttunut siihen aika hataraan kirjaideaan, jonka sain eräänä elokuun iltana. Mitä ihmettä nykyisin tekisin, ellen olisi kirjoittanut ensimmäistä tietokirjaani, joka nykyisin on lähes kaiken ammatillisen toimintani perusta? Soiteltasiinko minua Ylen podcastiin vakiovieraaksi, tai kävisinkö yrityksissä valmentamassa ihmisiä itsensä johtamisen taidoista? Tuskin.
Työ tunnetuksi
Keskeisin hyöty kirjoistani on ollut, että työni tunnetaan. Jos joku on kiinnostunut itsensä johtamisen taidoista, hän voi lukea kirjani. Samalla hän saa selkeän ja pohditun käsityksen siitä, millaisia teemoja koulutuksissani tai valmennuksissani voidaan käsitellä. Sen perusteella minuun tänäkin päivänä otetaan yhteyttä ja pyydetään erilaisiin tilaisuuksiin puhumaan itsensä johtamisen teemoista.
Kirja myös paljastaa paljon asenteestani ja työtavoistani. Lukijalle havainnollistuu, etten pidä itsensä jojhtamista minään itsestäänselvyytenä, vaan taitona, jota voi oppia. Lähestymistapani on itsetuntemusta korostava ja harjoitteluun kannustava. Se on kaikkea muuta kuin ”teet vain näin niin kaikki onnistuu”.
Tulokulmani on tutkiskeleva ja esimerkein havainnollistava – olen kirjoittanut paljon konkretiaa, joka auttaa peilaamaan aiheita omaan elämään. Kirjan luettuaan monen on ollut helppo kutsua minut organisaatioonsa puhumaan, kun ajattelutapani on sen myötä tullut tutuksi. Etuna on myös se, että kaikki asiakkaat ovat täsmälleen oikeita minulle. Tarjouspyynnöt menevät usein läpi. Kirjan lukenut tilaaja tietää jo, mitä haluaa ja mitä saa.
Työnkuvan muutos
Nautin aiemmin kovasti psykologin työstäni psykiatrian poliklinikalla. Se oli minusta arvokasta, ja ihmisten kohtaaminen tuntui tärkeältä. Ainakin kaksi asiaa siinä alkoi kuitenkin vaivata minua. Ensinnäkin, minusta tuntui välillä turhauttavalta, etten ollut saanut tavata vastaanotolleni tulevia ihmisiä jo aiemmin. Heille olisi ollut paljon enemmän hyötyä osaamisestani jo ennen masennuksen muuttumista vakavaksi tai ahdistuksen kriisiytymistä. Tuntui turhauttavalta, ettei kukaan ollut jutellut heidän kanssaan elämän kuormittavista asioista ennen psyykkistä sairastumista.
Toinen harmin aihe oli omat pienet vaikutusmahdollisuuteni psykologin työssä. Koin turhauttavaksi auttaa vain kovin pientä määrää ihmisiä. Yksittäin tapaamalla autan vain yhtä kerrallaan. Kirjan kirjoittamisessa, ja aiemmin projektityössä ollessani työstäni oli hyötyä huomattavasti suuremmalle joukolle. Yhtenä kirjoittamisen motivaationa oli, että sain ajatukseni paljon laajemman ihmisjoukon saataville. Ehkäpä myös joku välttyisi suuremmilta hankaluuksilta, jos löytäisi apua mielen taitojen kehittämiseen ennen psykiatrian poliklinikalle päätymistä.
Kirjan myötä oma työnkuvani muuttui. Pääsin valmentamaan ihmisiä, jotka halusivat löytää keinoja parempaan itsensä johtamiseen. Se voi tarkoittaa työnteon tehostumista, mutta samalla parempaa itsensä kuuntelemista. Saan auttaa ihmisiä jo ennen, kuin ylikuormitus vie uupumukseen. Lisään työlläni ihmisten hyvinvointia. Samat keinot ovat käytössä sekä työssä, että vapaa-ajalla. Autan saavuttamaan sitä ihanaa tunnetta, kun voi lähteä tyytyväisenä työpäivän jälkeen vapaa-ajan viettoon. Opetan fokusoimaan siihen, mikä on todella tärkeää ja merkityksellistä. Se on aikaansaamisen taikaa.
Kirjoittaminen on ihanaa!
Tärkein anti kirjoittamisesta on ehkä kuitenkin ollut se itse. Kirjoittaminen on vaan jotenkin ihanaa. Se saa ajatukset virtaamaan ja selkiyttää ajatuksia. Kirjailijana olen antanut itselleni luvan kirjoittaa aamusivuja ja harrastaa luovaa kirjoittamista. Sehän kehittää työtaitojani. Voin kirjoittaa blogeja, koska sehän kuuluu työhöni.
Kirjoittaminen on tuonut myös uusia työtehtäviä. Oman blogin lisäksi olen päässyt kirjoittamaan vierailijakolumneja ja vieraskyniä muiden blogeihin ja verkkolehtiin. Ihmeellistä kyllä, olen päässyt käsikirjoittamaan myös podcastia. Minulta kysellään säännöllisesti, onko uusi kirja jo tekeillä. Tuntuu kuin tulevaisuus olisi ihanasti avoinna, ainahan voin kirjoittaa uudenkin kirjan. Olen kirjoittanut laulun sanoja ja suunnitellut jopa romaanin kirjoittamista. Ties mitä vielä keksinkään kirjoittaa!
Jos nyt on se aika, kun sinä haluat kirjoittaa kirjan, olet tervetullut Ideasta tietokirjaksi -valmennukseen 10.3. klo 9-16 Helsingissä!
Se on valmennuspäivä, jossa valmennusharjoitteiden avulla luodaan kirjaideasta kirjoittamissuunnitelma. Harjoituksissa pohditaan kirjan lukijaa ja sen kohderyhmää, kirjoittamisen aikataulua, kustantajan löytämistä tai omakustantamista, apurahojen hakua ja luodaan askeleet omaan kirjaprojektiin. Opit tiivistämään kirjasi idean – ja emme muuten juurikaan puhu sisällöistä, vaan saat rauhassa keskittyä harjoituksiin. Jaan myös oman matkani, epävarmuuteni ja turhiksi osoittautuneet pelkoni, innostuksen aiheeni, sekä myös kaikki alkuperäiset dokumentit, joilla aikoinaan itse lähestyin kustantajia.
Ideasta tietokirjaksi -valmennuksen tiedot löydät tästä linkistä. Ilmoittautuminen on alkanut, ja paikkoja on vielä jäljellä. Jos olet kiinnostunut, tartu tilaisuuteen nyt! Tammikuun 2023 loppuun asti saat valmennuksen vielä viime vuoden hinnalla, vain 186€ koko päivän valmennuksesta. Tiedän ettei itsenäinen kirjoittaminen ole aina helppoa, mutta tiedän myös kokemuksesta, että se on täysin mahdollista.