Taiteilen kahvilassa täyden cappuccino-kupin kanssa pöytääni kohti. Joku kävelee melkein minua päin. Säikähdän. Melkein pudotin kahvikuppini lattialle, huh! Sydän hakkaa, kehoni reagoi jo pelkästä ajatuksesta, että kahvi olisi kaatuneena lattialle ja kuppi särkynyt sirpaleiksi.
Kehon ollessa hälytystilassa mieli alkaa laukata rauhattomana
Istun pöytään käsi vielä hiukan täristen. Huh, totean, melkein kaatui kahvit, totean. Samalla huomaan käyväni läpi, miten en koskaan opiskeluaikana ollut töissä kahvilassa, niin kuin monet ystäväni. Kerron tästä seuralaisellenikin selittäen, että siksi varmaan olen huono kantamaan astioita pöytään.
Hän toteaa, että kahvisi pääsi hyvin perille. Juuri nyt kaikki on hyvin. Aivan. Minua alkaa hymyilyttää.
“Blogin lopusta löydät muutaman tavan päästä parempaan mielentilaan milloin vain.”
Pieni tapahtuma voi laukaista stressireaktion, joka jää päälle
Kaikki tämä tapahtui muutamissa sekunneissa, mutta reaktio olisi voinut jatkua pitkäänkin. Ties kuinka kauan elimistöni olisi käynyt ylikierroksilla, olisin ehkä ylläpitänyt sitä mielessäni soimaamalla välinpitämättömiä kanssaihmisiä, jotka milloin tahansa uhkaavat kaataa kahvini. Olisin voinut ajatuksissani jäädä puimaan heikkouksiani, kun en edes osaa kantaa kahviani pöytään sulavasti ja vaivattomasti, kuten KAIKKI muut. Mielentilani vahvistaisi oletusta, että maailma on vaarallinen paikka, jossa jokainen vastaantulija on riski minulle ja hyvinvoinnilleni. Tulevaisuus on täynnä vaaroja, joita kohtaan minun kannattaa pysyä valppaana.
Tilanne oli hyvä muistutus siitä, miten nopeasti pienikin arkinen sattumus voi viedä rauhallisen mielentilan mennessään ja tuoda tullessaan stressaantuneen ja hermostuneen olon.
“Onneksi emme ole mielemme uhreja, vaan oman mielemme ylimpiä johtajia!”
Jos kiinnostuit, saat kaikki tämän blogisarjan tekstit tilaamalla Aikaansaamisen taika –blogisarjan tästä.
Vinkki #1: Harjoittele onnistumisia. Sen sijaan, että kertaamme mielessämme mahdollisia harmillisia sattumuksia, voimme myös harjoitella onnistumisia. Huippu-urheilijoille mentaalivalmennus on hyvin keskeinen osa harjoittelua, ja siinä keskitytään onnistuneiden suoritusten harjoittelemiseen mielikuvissa. Harjoittele sinäkin voittoja ja onnistumisia. Sen sijaan, että keskityt riskien ja mahdollisten tulevaisuuden katastrofien maalailuun, käytä mielikuviasi hyvin sujuvan suorituksen ja lopputuloksen kuvitteluun.
Vinkki #2: Mindfulness. Pysy tässä hetkessä, ja tiedosta, että juuri nyt kaikki on hyvin. Kahvi ei kaatunut, mitään ei mennyt pieleen. Arkinen mindfulness-harjoitus on keskittymistä hengitykseen, ja vaikkapa lähiympäristön äänien kuuntelemiseen, näköpiirissä olevien esineiden katselemiseen, omien jalkapohjien tunnusteluun, hyväksyen ja tuomitsematta. Tähän hetkeen keskittyminen on mielen oma rentoutusharjoitus, joka rauhoittaa mielen jättäen taakseen menneisyyden sekä kadottaen tulevan.
Vinkki #3: Valitse ajatuksesi. Kun huomaat murehtivasi turhaan, menneitä tai tulevia, päätä ajatella jotakin ihan muuta. Lapsena hammaslääkärissä käskettiin ajatella kesää ja mansikoita. Tässä oli viisauden siemen: mielestämme löytyy ihania muistoja ja mielikuvia, joita voimme aina halutessamme palata ajattelemaan. Eräs ruuhkaan turhautunut työmatkalainen otti tavaksi kuvitella, mitä tekisi jos saisi lottovoiton, ja saapui sen jälkeen aina hyväntuulisena työpaikalle, kuviteltuaan koko matkan, miten ilahduttaisi itseään ja läheisiään saamillaan rahoilla.
Ennakkotarjouksen kirjasta Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi, löydät täältä https://atena.fi/aikaansaamisentaika