Tänään törmäsin moneen tyypilliseen muutokseen liittyvään tunteeseen ja ajatukseen. Muutin työhuoneeni vain rakennuksen sisällä, joten kovin suuresta siirtymästä ei ole kysymys. Kuitenkin ehdin jo epäröidä uutta sijaintia, kaivata vanhaa huonetta, ilahtua uudesta, pohtia hyviä ja huonoja puolia, suunnitella tulevaa sekä ihmetellä yksityiskohtia.
Joillekin isotkin elämänmuutokset ovat helppoja, mutta moni muu kaipaa muutosta pitkään, ennen kuin sen toteutus onnistuu. Muutoksen haastavuuteen on monia syitä, joista muutamia käyn läpi tässä blogissa. Esimerkkinä toimii työhuoneen muuton kunniaksi muuttaminen.
Onko sinusta ollut helppo päättää, minne haluat muuttaa?
Tuntematon lopputulos
Asuinpaikan muuttaminen on tyypillisesti muutos, jonka jokainen meistä käy läpi ainakin joskus elämässään. Uuden asuinpaikan valinta ei aina ole helppoa – tuttu paikka on turvallinen, mutta toisaalta muuton yhteydessä halutaan usein parannusta joihinkin olosuhteisiin. Ehkä lisää tilaa, paremmat ulkoilumaastot tai muutoin itselle sopivampi sijainti. Yritämme järjellä laskeskella, missä viihtyisimme parhaiten.
On kuitenkin todella vaikeaa saada tietoonsa ja lisäksi punnita kaikkea sellaista, joka vaikuttaa jossakin asuinpaikassa viihtymiseen. Voit tietysti mitata työmatkan pituuden ja selvittää lähimmät ruokakaupat ja palvelut, mutta alueen tai vaikka talon tunnelmaa ei saa helposti selville. Viihtymiseen vaikuttaa, tervehtivätkö naapurit, onko lähikaupassa mukavat myyjät ja pääseekö pihasta suoraan metsälenkille. Remontit ja kunnostustarpeet vaikuttavat asumiseen monin tavoin, eikä niitä aina voi ennakoida etukäteen.
Tulevaisuuden mielikuvittelu
Harmillisesti emme yleensä pysty kokeilemaan isoja valintoja etukäteen. Vaatteita saa sovittaa ja autonkin voi koeajaa, mutta asuntoa tai työhuonettakaan ei niin vaan testailla. Viihtymistä voisi kokeilla vaikka retkeilemällä alueella tai vuokraamalla Airbnb-asunnon tilapäisesti. Ulkomaille muuttajatkin ovat usein olleet kohteessa ensin lomalla tai käymässä, jonka jälkeen muuttopäätös on helpompi tehdä.
Eräs turhan vähän käytetty keino on tulevan vaihtoehdon kuvittelu. Ajattele nyt vaikka kolmen päivän ajan, että olet jo päättänyt valita tietyn vaihtoehdon. Miltä valinta tuntuu aamulla hampaita pestessä tai lounasta syödessä? Millaista uudessa paikassa on lähteä ulkoilemaan tai työpaikalle? Käyt samalla mielessä läpi valinnan vaikutuksia arkeesi ja tunteita, joita se sinussa herättää.
Intuitiivinen valinta
On ymmärrettävää, että valinnan tekeminen epävarman tiedon perusteella on jännittävää. Järjellä laskelmoitu päätös voi mennä vikaan, jos laskelmat menevät jostakin syystä uusiksi. Saatat luulla kaipaavasi luontoa, mutta huomaatkin kaipaavasi enemmän ihmisten pariin, tai toisinpäin. Työpaikka voi muuttua, jolloin työmatkakin menee uusiksi, tai ehkä lapsi aloittaa tiiviin harrastuksen, jonne kuljettamiseen alkaa kulua tuntikausia viikossa.
Yhtä lailla tunteella tehty valinta voi mennä harhaan. Riskit ja pelot korostuvat arvioinnissa myös silloin, kun niiden toteutumisesta ei ole mitään tietoa. Saatat vahingossa täyttää jonkun muun odotuksia, ja havitella samaa muutosta kuin muutkin. Samalla omat toiveet jäävät vähälle huomiolle, etkä huomaa mitä todella toivot. Innostuskin voi johtaa väärille poluille. Vasta rakennetulle asuinalueelle muuttaminen saattaa olla innostavaa, mutta käytännössä turhauttavaa, jos sieltä ei löydy tarvittavia palveluita ja alueen rakentaminen jatkuu vuosia.
Moni tekee päätöksen tulevasta kodista – ja monesta muustakin asiasta – intuitiivisesti. Se saattaakin olla paras tapa, sillä intuitiossa on mukana ikään kuin koko elämän mittainen kokemus itsestä ja ympäristöstä. Intuitiivinen päätös ottaa hiljaisesti huomioon ymmärryksen siitä, missä olet aiemmin viihtynyt ja millainen tunnelma yleensä sopii sinulle parhaiten. Tunnistat ehkä sellaisen hetken, kun olet astunut sisään tulevaan kotiisi, ja vain hiljaisella tavalla tiennyt, että se on oikea paikka sinulle. Muista tämä tunne, kun teet päätöksiä ja hyödynnä sitä muissakin valinnoissa.
Valitsitko nykyisen kotisi intuitiolla vai kenties järkipohdinnoilla? Kuunteletko muita vai itseäsi? Jaa oma vinkkisi, mistä juuri sinä tunnistat ”sen oikean”.
P.S. Valitsemista pääset harjoittelemaan Valinnan paikka -webinaarissa 8.6., klikkaa tästä mukaan – ja aluksi voit harjoitella valitsemalla sinulle sopivamman kellonajan!
P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä