Pitäisikö sinunkin välittää tunteista?

Pitäisikö sinunkin välittää tunteista?

Olin viikonloppuna tapaamassa 6-vuotiasta kummilastani. Kun kotiinlähdön aika tuli, sai pieni poika kyyneleet silmiinsä. Häveliäästi hän kääntyi äitinsä syliä kohti, ja alkoi itkeä. Hän ei ollut kaikista valmisteluista huolimatta ymmärtänyt, että kummitäti lähtee jo. Emme pojan äidin kanssa kumpikaan yrittäneet hyssytellä, tai sanoa että älä itke. ”Saa olla surullinen”, oli viesti, jonka toivoin pojalle jääneen.

Tunteiden kokemisen taito

Lapsethan ovat luontaisia neroja tunteiden kokemisessa. He elävät ne läpi täysillä silloin kun ne ovat kohdalla. Voimakkaan tunteen tullessa he ottavat oman aikansa, usein kylläkin vain pienen hetken, ja ovat siinä tunnetilassa, jossa ovat. Usein he myös ilmaisevat tunteen läheiselle ihmiselle, jolloin se tulee jaetuksi. Jos aikuinen on siinä hetkessä fiksu, hän ottaa tunteen vastaan, ja kannattelee sitä yhdessä lapsen kanssa. Koettu ja jaettu tunne kestää yleensä vain lyhyen hetken, kun sen ottaa avoimesti vastaan.

Vanhetessamme hukkaamme usein tämän taidon. Emme koe tunteita, tai ainakaan emme halua näyttää sitä muille. Yritämme ohittaa hankalat tunteet järkeilemällä, tai väistämällä ne kokonaan. Ehkä jopa yritämme kääntää tunteet muiden syyksi, ja panetella muita ihmisiä, ympäristöämme tai vaikka yhteiskuntaa. Väistäminen on ymmärrettävää, koska emme halua olla paljaina kokemassa tunteitamme muiden edessä, mutta samalla siitä on meille paljon haittaa.

Joidenkin näkemysten mukaan juuri tämä tunteiden väistäminen on kaikkien ongelmiemme lähtökohta. Joudumme kehittämään monimutkaisia väistämisen kehiä, jotka muuttuvat meille tyypillisiksi kokemistavoiksi. Meille kertyy psyykkistä kuormaa, ja energiaa kuluu jatkuvaan väistelyyn. Tunteiden välttely pahentaa ongelmia ja koemme ahdistuksen tunteita kohdatessamme tunteita herättäviä tilanteita.

Positiivisten tunteiden voima

Välttelemme etupäässä voimakkaiden negatiivisten tunteiden kokemista. Positiivisten tunteiden kokeminen taas on useimmille miellyttävää. Joskus negatiivisten tunteiden väistely kuitenkin alkaa häiritä myös mukavien tunteiden kokemista. Silloin kaikki voi tuntua tylsältä, innostus on kateissa ja mielessä lyö tyhjää – mikään ei kiinnosta.

Positiivisen psykologian näkemyksen mukaan positiiviset tunteet ovat avain paljoon. Kun negatiiviset tunnetilat usein kapeuttavat näkökulmaamme, positiiviset taas avaavat sitä. Ne auttavat näkemään mahdollisuuksia, lisäävät luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Positiivinen tunne auttaa katsomaan asioita lintuperspektiivistä ja tuo suhteellisuudentajua omaan tilanteeseen. Tämä näkyy tutkimuksissa parempina tuloksina jo ihan yksinkertaisissa ongelmanratkaisutehtävissä.

Vain positiivisten tunteiden kokeminen ei kuitenkaan ole avain onneen. Itse asiassa tutkijat ovat päätyneet ehdottamaan, että sopiva suhdeluku positiivisille ja negatiivisille tunteille olisi 3:1, siten että positiivisia tunteita olisi kolme yhtä negatiivista tunnetta kohti. Uudet tutkimukset elämän kriiseistä ovat avanneet näkökulmia siihen, miten intensiivisten negatiivisten tunteiden kokeminen voikin tuoda mukanaan voimakkaita elämän tarkoituksen ja merkityksen kokemuksia, jotka ennen kriisiä olivat hukassa.

Harmillista kyllä, aivomme toimivat luontaisesti niin, että kiinnitämme enemmän huomiota negatiivisiin kuin positiivisiin asioihin elämässä, ja siksi helposti tulemme aiheuttaneeksi itsellemme turhia negatiivisia tunteita. Huomaamme virheemme tarkasti, ja hyvin sujuneet asiat otetaan itsestäänselvyytenä. Pelkästään omien päivittäisten onnistumisten tai kiitollisuuden aiheiden tarkastelu on helppo tapa lisätä positiivisia tunteita arkeen.

Mikäli kiinnostuit, löydät ennakkotarjouksen kirjasta Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi,  täältä 

Tunteet eivät ole totta

Lapsilla on tunteiden kokemisen kykynsä, mutta heillä on vielä haittanaan vaikeus erottaa tunteita todellisuudesta. Jos lapsesta tuntuu, että lempinallen katoaminen on maailmanloppu, niin hän myös kokee, että maailma loppuu tähän. Tätä on kutsuttu mentalisaatiokirjallisuudessa psyykkiseksi ekvivalenssiksi. Erityisesti voimakkaiden tunnetilojen vallitessa todellisuus määrittyy sen mukaan, mikä tunnetila kulloinkin vallitsee.

Aikuisillakin on taipumusta valahtaa tähän kokemisen tapaan joskus, kun vahva tunnekokemus yllättää. Jos vaikka epäonnistumisen jälkeen olo tuntuu surkealta, niin voit kokea, että olet ihmisenäkin surkea. Saatat samalla kokea, että muut ajattelevat sinusta samalla tavalla. Epäonnistuminen tai pettymys voi tuoda mieleen ajatuksen, ettei mistään tule mitään, ja hetken tämä tuntuu pätevän kaikkeen, vaikka pienellä tarkastelulla selviäisi, että vain yksi tai kaksi asiaa on mennyt pieleen.

Sama pätee toki positiivisiinkin tunteisiin. Onnistuessasi voit kokea olevasi kaikkivoipa ja pystyväsi mihin vaan. Innostuksen vallassa on helppo tarttua uusiin haasteisiin. Tätä hyödynnetään tietoisesti työelämässä, ainakin fiksuissa organisaatioissa. Positiivinen tunnetila luo uskoa omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin, jolloin työntekijä voi ylittää itsensä. Ja siitä taas seuraa lisää positiivisia tunteita.

Tunteet ovat viesti

Miten tunteisiin sitten pitäisi suhtautua? Itsemyötätunnosta kirjoittaneet suosittelevat empaattista ja välittävää suhtautumista. Salliva ja kaikkia tunteita rohkeasti kohtaava lähestymistapa toimii usein hyvin. Saat käyttöösi lapsuuden taidon kohdata tunteet silloin kun ne ovat kohdalla, eikä negatiivisiin tunteisiin tarvitse jäädä rypemään. Irti päästäminen on yhtä tärkeä vaihe kuin kohtaaminen.

Tunteet myös tuovat tärkeitä viestejä toiveistasi ja tarpeistasi. Jos jokin tarve jää täyttymättä, negatiivinen tunnetila muistuttaa siitä. Pettymys kertoo siitä, mitä todella haluat. Paljon parjattu kateuden tunne on myös vihje siitä, mitä itsellesi haluat.

Jos edessäsi on valintatilanne, saatat pallotella kahden vaihtoehdon välillä. Ajatuksia risteilee mielessä, ja näkökulmat tuntuvat olevan ristiriidassa. Pysähdy silloin kuuntelemaan tunteitasi. Ne usein kertovat, mikä vaihtoehto on sinulle todella mieluisin. Se ei vielä tarkoita, että valitset tuon vaihtoehdon, sillä joskus järkisyytkin on syytä huomioida, mutta pysyt kuitenkin kartalla todellisista toiveistasi. Ehkä alat tehdä työtä sen eteen, että seuraavalla kerralla voit jo valita tunteesi mukaan.

Kootut vinkit tunteiden kanssa toimimiseen:

Vinkki #1: Kuuntele tunteitasi. Vaikka muut ihmiset ja kaikenlaiset vaatimukset aiheuttaisivat mielessäsi kaaosta, pysähdy kuuntelemaan tunteitasi. Tee vaikka jokin pieni rentoutusharjoitus, ja tarkastele mitä sisimmässäsi haluat ja tarvitset. Vaikka et aina toimisikaan tunteittesi perusteella – emmehän aina voi toimia niin kuin itse haluamme – niin on silti hyödyllistä tietää, mitä itse todella on.  

Vinkki #2: Ota tunne vastaan sellaisena kuin se tulee. Kun huomaat kokevasi negatiivista tunnetilaa, pysähdy hetkeksi. Anna itsellesi aikaa tunnistaa tunne, ja kokea se sellaisena kuin se on. Ole lempeä itsellesi, ja anna lupa kokea myös negatiivisia tunteita. Päästä sitten tunteesta myös irti, voit mielessäsi kiittää sitä tärkeästä viestistä, joka sillä ehkä sinulle oli. Tunne kestää vain lyhyen ajan, jos sen kohtaa avoimin mielin.

Vinkki #3: Muista, että tunteesi ei ole totuus. Tunne on vain sinun senhetkinen kokemuksesi, joka on kyllä sinulle tärkeä, mutta ei kerro totuutta siitä, miten asiat ovat. Erityisesti negatiiviset tunnetilat maalaavat mielen helposti synkäksi ja alat ehkä helposti ajatella, että kaikki on pielessä. Muista, että samaan aikaan moni muu asia on hyvin. Lohduta itseäsi, ja kuuntele tunteesi viestiä kaikessa rauhassa. Vältä kertaamasta menneitä ja mahdollisia tulevia negatiivisia kokemuksia mielessäsi, vaan pysyttele tässä hetkessä.

Mikäli jäit kaipaamaan tarkempia perusteluja tai lähdekirjallisuutta yllä mainituille vinkeille, ei huolta. Niitä on tulossa, ja löydät kaiken koottuna yksiin kansiin kirjassani Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi joka ilmestyy tänä keväänä. Jos haluat varmistaa, että saat kirjan heti ensimmäisten joukossa, ja haluat sen vieläpä 15% myyntihintaa edullisemmin, toimitettuna postitse kotiisi, niin voit ennakkotilata kirjan tästä linkistä

Tämän kevään tavoitteeni on tuoda aikaansaamisen taikaa kaikille, jotka sitä kaipaavat.

P.S. Voit tilata ilmaisen Aikaansaamisen taika –blogisarjan tästä

Saat sähköpostiisi kerran viikossa johonkin aikaan saamisen teemaan keskittyvän blogin, jossa on aina mukana helposti toteutettavia vinkkejä siitä, miten voit parantaa arkeasi heti.