Törmään tarinoihin pitkäjänteisyyden ylistyksestä kaikkialla. Aamutv:ssä keskusteltiin koripallojoukkueen menestyksestä todeten, että pitkäjänteinen työ on tuottanut tulosta. Eräs asiakas sanoi hiljattain, että hän on jatkanut nyt itsensä kehittämistä coaching-vastaanotollani kolmatta vuotta, ja tulokset palkitsevat. Suositun Puheenaihe -podcastin tekijät pohtivat, että jos he olisivat tehneet johtopäätöksiä ensimmäisen vuoden perusteella, niin olisivat varmaan lopettaneet siihen, koska tulokset olivat sen verran heikkoja. Menestyjät vannovat pitkäjänteisyyden nimeen.
Tässä blogissa pohdiskelen pitkäjänteisyyden haasteita. Sen ylläpitämiseksi tarvitaan taitoja, jotka ovat hyödyllisiä meille jokaiselle. Tulokset kun palkitsevat joskus vasta vuosien kuluttua. Lisäksi pohdintaa siitä, mistä edes tietää kannattaako jotakin tekemistä pitkäjänteisesti jatkaa.
Ihminen on innostuja
Tänäkin syksynä moni aloittaa liikuntaharrastuksia, uuden ruokavalion ja joku varmaan perustaa uuden podcastinkin. Innostus on suurta, syksy on ihanaa uuden aloittamisen aikaa. Innostuksen voimalla mennään eteenpäin kolme viikkoa ja hyvässä tapauksessa pari kuukauttakin. Jossakin vaiheessa alkuinnostus kuitenkin väistämättä lopahtaa. Uusi on innostavaa, mutta pitkäjänteinen tekeminen vaatii saman toistamista. Siitä voi olla innostus kaukana.
Innostusta voi ylläpitää pitkäänkin, jos syntyy tuloksia. Jos huomaat kunnon kehittyvän tai podcast saa jatkuvasti uusia tilaajia, voi olla helppo pitää yllä motivaatiota viikoittaiseen tekemiseen. Moni projekti kuitenkin edellyttää jatkuvaa tekemistä jopa vuosien ajan. Se on meille ihmisille usein vaikeaa. Järjellä ajatellen voisi kuvitella, että alun jälkeen helpottaa, kun oppii pikkuhiljaa rutiineiksi uuden ruokavalion tai podcastin äänittämisen niksit. Emme kuitenkaan ole järkiolentoja, vaan pikemminkin ohjaudumme tunteella. Saman toistaminen voi tuntua tylsältä.
Myös epätoivon tunteet kuuluvat jokaiseen vaativaan projektiin. Jos tekeminen ei tuota toivottua tulosta tasaiseen tahtiin, monen tekee mieli vain luovuttaa. Podcast ei saa uusia tilaajia tai kuntoiluprojektiin tulee taukoa flunssan takia. Lupaavasti alkanut painonpudotus ei etenekään toivotusti. Unohdamme helposti, että emme voi määritellä tekemisemme tuloksia täydellisesti. Sen sijaan vaikutusvaltamme omaan tekemiseemme on varsin suuri – siihen siis kannattaa keskittyä!
Aikaansaamisen taidot
Avuksi pitkäjänteiseen tekemiseen tarvitsemme aikaansaamisen taitoja. Tunnetilat vaihtelevat, joten tarvitaan konkreettisia tavoitteita, joista pidetään kiinni, vaikkei aina siltä tuntuisikaan. On hyvä myös muistaa, ettei tuo tavoitteiden ja suunnitelmien toteuttaminen aina onnistu täydellisesti, joskus 50% saa riittää. Tärkeintä on kuitenkin jatkaa. Hyvä suunnitelma auttaa tarttumaan tekemiseen ja priorisoimaan sen kaiken muun keskellä. Kalenterista löytyvät asiat tapahtuvat yleensä varmimmin, joten aikataulutusta ei kannata unohtaa.
Tunnetaidot ovat ratkaiseva osa kokonaisuutta. Vain sinä tiedät, mitä tarvitset silloin kun tekeminen ei huvita. Saatko uutta virtaa muista ihmisistä, luonnossa liikkumisesta, tai vaikka sellaisesta ajasta, jolloin ei tarvitse tehdä mitään. Asetatko itsellesi pieniä palkintoja matkan varrella? Tarvitsetko tukihenkilön? Anna itsellesi mahdollisuus tehdä itsellesi mahdollisimman mukavalla tavalla. Jos kirjoittaminen sujuu kahvilassa, mene sinne. Jos kuntoilu sujuu parhaiten porukassa, etsi liikuntaryhmä. Jos kaipaat tueksesi kurssia tai koulutusta, suo se itsellesi. Anna lupa käyttää aikaa ja energiaa sinulle tärkeään tekemiseen, josta olet päättänyt pitää kiinni.
Mistä tietää, mihin kannattaa panostaa
Lannistumisen tullessa moni miettii, kannattaako jatkaa. Mistä voisi tietää, että omasta projektista kannattaa pitää kiinni? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, eikä vastaus ainakaan löydy muilta kyselemällä. Kysy sen sijaan itseltäsi. Onko tekeminen arvojesi mukaista, edistääkö se jotakin sinulle tärkeää ja merkityksellistä? Moni nimeää esimerkiksi terveyden tärkeäksi arvoksi, mutta sen edistäminen käytännössä voi olla haastavaa. Jos se on kuitenkin sinulle tärkeää, pitkäjänteisyys on paikallaan. Liittyykö tekeminen johonkin sellaiseen, jota haluat viedä eteenpäin lähipiirissäsi, yhteiskunnassamme, tai vaikka koko maailmassa?
Tee päätökset jonkin jatkamisesta tai lopettamisesta mahdollisimman rauhallisessa olotilassa. Hetkelliset tunnekuohut tai hankalat vaiheet eivät ole merkkejä yhtään mistään. Ne kuuluvat prosessiin, ja niihin voi suhtautua myötätunnolla. Jos kuitenkin huomaat jatkuvasti panostavasi johonkin sellaiseen, joka ei todellisuudessa ole sinulle tärkeää tai merkityksellistä, sen lopettaminen voi olla todella hyvä päätös. Irti päästäminen ei myöskään ole aina helppoa. Et voi kuitenkaan mennä harhaan, jos olet rehellinen itsellesi.
Oletko valmiina? Jos kaipaat apua aikaansaamisen taitojen kehittämiseen, olet tervetullut osallistumaan Aikaansaamisen taika -webinaariin keskiviikkona 31.8. klo 9-10! Mikäli ajankohta ei sovi, saat tietysti tallenteen sähköpostiisi. Opi konkretisoimaan ja luomaan sellainen suunnitelma, josta voit pitää kiinni silloinkin, kun tekeminen ei huvita. Fokusoimalla olennaiseen ja priorisointitaidoilla vähennät aikaa joka kuluu turhiin asioihin ja käytät aikasi siihen, mihin todella haluat. Vielä pari päivää aikaa päästä mukaan! Webinaarin voit ostaa verkkokaupastani vain 45€ hintaan.
P.S. Pakko myöntää, että omakin pitkäjänteisyys on ollut koetuksella lukuisia kertoja. Kun vuonna 2016 sain idean ensimmäiseen omaan kirjaani Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi, olin kirjoittanut blogia puolisen vuotta. Sitä ei lukenut juuri kukaan. Kirjan työstäminen vei aikaa puolitoista vuotta, ja on vieläkin välillä vaikea uskoa, mihin kaikkeen se on minut vienyt. Kymmeniin podcasteihin vieraaksi, lehtijuttuihin haastateltavaksi, tv-studioon ja kirjamessuille puhumaan. Monen ihmisen coachiksi, yrityksiin valmentajaksi, itsensä johtamisen kouluttajaksi, vapaaksi yrittäjäksi. Vieläkin jatkan blogin kirjoittamista, ja nyt sinäkin luit sen, samoin sadat muut ihmiset, jotka saavat siitä jonkin ajatuksen, oivalluksen tai voimaantumisen johonkin, joka on heille tärkeää.