Selätä päätöksenteon harha-askeleet

Selätä päätöksenteon harha-askeleet

Harkitsen tietokoneen uusimista, kun nykyinen sammuu välillä itsekseen. Kaupoille lähtö ei kuitenkaan tunnu innostavalta, eikä rahan kuluminen hankintoihin koskaan tunnu kovin inspiroivalta. Päätöksenteko koneen ostosta lykkääntyy. Toisaalta kannattaisi ehkä miettiä, miten työnteko ylipäätään sujuisi ilman toimivaa läppäriä! Päätöksenteon lykkääminen voi osoittautua kohtalokkaaksi.

Huomaan valmennuswebinaarin alkavan tunnin päästä. Olen tehnyt esityksen valmiiksi jo viime viikolla, mutta pienelle läpikäynnille olisi kuitenkin tarvetta ennen esitystä, jotta olen hyvin orientoitunut. Huomaan siirtäväni päätöstä tarttua diaesitykseen toistuvasti, ja hoidan sen sijaan joitakin vähemmän kiireisiä, mutta helpompia tehtäviä. Pieni esitykseen keskittymisen hetki nyt rauhoittaisi mieltä kummasti seuraavan tunnin ajan, joten päätän viimein tarttua tähän tehtävään. Miksi edes lykkäsin päätöstäni?

Tarve päästä helpolla

Ihmisellä on luontainen taipumus tehdä asiat vähimmällä vaivalla. Aivomme haluavat jatkuvasti säästää energiaa, ja siksi jatkamme helposti tapojen ja rutiinien varassa eteenpäin. Valitsemme helpomman, vaikka joskus kannattaisi valita vaikeampi. Ponnistelua kuitenkin välillä tarvitaan. Miten muuten oppisimme jotain uutta, saisimme edistettyä sitä vähän vaativampaa työtehtävää tai pitäisimme vaikka kuntoamme yllä.

Pieni ponnistelu palkitsee usein nopeasti – tai ainakin vähän pidemmällä tähtäimellä. On hyvä pitää mielessä, mitä oikeastaan tavoittelet, ja tehdä valinnat sen mukaan. Joskus on tarve valita nopein tapa liikkua paikasta toiseen. Jos kuitenkin haluat arkeesi enemmän liikuntaa, kannattaa välillä valita pidempi kävelyreitti. Pääset rauhallisemmin viikonlopun viettoon, kun valitset viikon varrella tehdä niitä vähän vaativampia tehtäviä pikkuhiljaa, etkä lykkää kaikkia haastavimpia hommia perjantaille.

Menetysten välttely

Nobel-palkittu tutkija Daniel Kahneman kirjoittaa taipumuksestamme vältellä tappioita. Ihminen ei mieluusti menetä mitään, eikä varsinkaan häviä rahaa. Tästä syystä tartumme helposti määräaikaisiin tarjouksiin, koska emme halua menettää etuja. Aina ei tule harkittua, tarvitaanko tarjouksessa olevaa tuotetta. Epävarmassa tilanteessa et hae haluamaasi työpaikkaa tai apurahaa, koska haluat välttää pettymyksen. Samalla jätät tarttumatta mahdollisuuksiin, joista voisi seurata jotakin sinulle todella tärkeää.

Tappioiden välttely saa ihmiset muun muassa jättämään pitkäaikaisen rahan sijoittamisen aloittamatta, koska siinä ei välttämättä ole nopeita palkkioita tarjolla. Sen sijaan innostumme helpommin lottoamisesta, jossa suuri voittosumma lähitulevaisuudessa houkuttelee. Toimintamme on irrationaalista, koska lottovoiton todennäköisyys on olemattoman pieni.

Ensiksi mieleen tullut vaihtoehto

Pienten lukujen laki on Kahnemanin tutkimuksista löytyvä periaate, jossa yllättävän usein valitsemme ensimmäiseksi mieleen tulevan vaihtoehdon. Silloin ehkä tartumme siihen, mitä joku läheisemme on hiljattain valinnut. Saatamme myös uskoa, että mediassa viimeaikoina esille tullut valinta on meillekin hyvä, miettimättä asiaa sen kummemmin. Teemme siis päätöksiä hyvin vähäisen tiedon perusteella.

Valitseminen voi joskus olla uuvuttavaa, mutta pieni pysähtyminen on silloin tällöin paikallaan. Etenkin isoja päätöksiä tehdessä vaihtoehtoja kannattaa selvittää tarkemmin. Tärkein kriteeri löytyy omista toiveistasi. Mieluisaa asuinaluetta voi etsiä vaikka vierailemalla eri kaupunginosissa ja kuvittelemalla, miltä siellä tuntuisi asua. Hiihtoakin voi kokeilla vuokrasuksilla, jos edellisestä laturetkestä on päässyt kulumaan aikaa. Sinun ei tarvitse ostaa tarjoussuksia vain siksi, että hiihto on nyt trendilaji, johon törmäät jatkuvasti kavereiden Facebook-päivityksissä ja tv-ohjelmissa.

Jos haluat lukea lisää päätöksenteon vääristymistä ja tutustua lisää keinoihin tehdä parempia valintoja, löydät tietoa ja esimerkkejä juuri ilmestyneestä kirjastani Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä. Löydät sieltä mm. 64 harjoitusta parempien valintojen tekemiseen. Voit tilata kirjan omaksesi tästä linkistä.

Vinkkejä päätöksenteon vääristymien selättämiseen:

#1. Älä kuormita itseäsi lykkäämällä valintojen tekoa jatkuvasti. Sopiva joustavuus on tietysti hyvästä, mutta esimerkiksi hajoamisen merkkejä osoittavan tietokoneen vaihtamista uuteen ei kannata lykätä. Aina ei tarvitse pohtia yön yli vaikkapa sitä, minkä paidan laitat huomenna, vaan voit saada rauhallisemman olon valitsemalla nyt.

#2. Hetken ponnistelu palkitsee nopeasti. Joskus lykkäämme pieniä päätöksiä turhaan. Kun webinaari alkaa tunnin päästä, on hyvä ehkä vilkaista diat kertaalleen läpi nyt. Sen jälkeen voit rentoutua ja syödä vaikka rauhassa lounasta, koska tiedät olevasi valmistautunut. Kun haastat itsesi viikkaamaan ne pyykit nyt, niin rentoutuminen on helpompaa koko loppuillan.

#3. Ensimmäinen mieleen tuleva ei ole ainoa tai välttämättä paras vaihtoehto. Valitsit sitten sinulle sopivaa asuinaluetta tai huomisillan ohjelmaa, anna itsellesi hiukan aikaa listata vaihtoehtoja. Tutki mielikuviasi ja pohdi, vaikuttavatko kenties muiden tekemät valinnat sinuun valinnan hetkellä. Anna itsellesi mahdollisuus päättää oman mielesi mukaan. Vaikka ensiksi ajattelit, että juoksulenkki olisi paras tapa kohottaa kuntoa, voit myös lähteä ystävän kanssa kävelylle aurinkoiseen talvisäähän, jos se tuntuu sinusta mukavalta tavalta liikkua.

#4. Hyväksy tappiot osaksi elämää. Älä pelkää turhaan pieniä pettymyksiä. Tietysti harmitusta voi seurata, jos tuli ponnisteltua turhaan tai vaikka saat kieltävän vastauksen työhakemukseesi. Tappioiden välttely on kuitenkin huono strategia, koska silloin jätät käyttämättä mahdollisuutesi onnistua. Laita rohkeasti itsesi peliin, ja pettymyksen hetkellä tunnista, mitä voit oppia kokemuksestasi.

Tämä blogi on osa Valinnan paikka –blogisarjaa. Blogi ilmestyy 1.1.2021 julkaistun tietokirjani kunniaksi! Kirjani ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä” voit tilata omaksesi tästä linkistä

Voit tilata tämän blogisarjan ja pysyä ajan tasalla tapahtumista tästä linkistä

P.S. Suosittelin hiljattain sinulle Joyllan positiivisen psykologian koulutusta. Nettisivuilta löytyy nyt myös lisää kokemuksistani positiivisen psykologian opiskelusta ja sen vaikutuksista työuraani tästä linkistä

P.P.S. Jos haluat kehittää itseäsi ja hyvinvointiasi, löydät nyt myös minun Aikaansaamisen taika – itsensä johtamista käsittelevän valmennuksen DRIIMin valikoimasta! Löydät sen tästä linkistä

Saat DRIIMin kaikki valmennukset käyttöösi vain 8€ kuukaudessa, tai 80€ vuodessa täältä