Sinä päätät – mutta milloin?

Sinä päätät – mutta milloin?

Olin sunnuntaina ystäväni kanssa tekemässä luovan kirjoittamisen harjoituksia. Kävimme myös retkellä katsomassa Magnolian kukintaa ja vaihdoimme tietysti samalla kuulumisia. Hienointa tässä koko jutussa on, että sama toistuu aina sunnuntaisin – retki ja kirjoitusharjoitukset toteutuvat lähes 100% varmuudella! Päätimme pandemian alussa yhdessä ryhtyä harrastamaan kirjoittamista. Sitouduimme tapaamaan viikoittain tämän ihanan, kehittävän ja hyvinvointia ylläpitävän luovan tekemisen parissa. Vaikka sunnuntain ohjelma tarkentui vasta samana aamuna, siitä oli siis käytännössä päätetty jo kaksi vuotta sitten.

Valinnan hetkeen ei voi luottaa

Jos luotat siihen, että osaat kyllä valita sinulle arvokkaimman tekemisen sopivalla hetkellä, olet todennäköisesti väärässä. Monikaan meistä ei arvosta kännykällä sosiaalisen median selaamista tai tv:n katselua kovin korkealle. Silti vietämme aikaa näiden aktiviteettien parissa päivittäin. Omaksumme helposti huomaamattamme tapoja, jotka eivät ole arvojemme mukaisia.

Aktiivisen tekemisen pariin siirtyminen vaatisi aivojamme käyttämään energiaa. Sitä kehomme luonnostaan vastustaa, pyrkien pikemminkin säästämään energiaa. Koko elimistömme on rakennettu toimimaan kivikauden olosuhteissa. Energiaa pitää säästää, koska ravintoa on harvoin tarjolla tarpeeksi. Melkein aina on helpompaa välttää ponnistelu kuin ryhtyä tekemään jotakin aktiivisesti.

Rutiinin voima

Yksi tapa kiertää luontaista laiskuuttamme on rakentaa rutiineja. Kun jokin tekeminen toistuu riittävän usein ja tarpeeksi kauan, siitä tulee vähintäänkin tapa tai tottumus. Kynnys toistaa jotakin hyvin tuttua on huomattavasti matalammalla kuin tarttua johonkin uuteen. Koiranomistajat tietävät, että jos tapana on ulkoiluttaa koira kotiin tullessa, niin jossakin vaiheessa se muuttuu lähes automaattiseksi. Tuntuisi melkein vaikeammalta jättää koiran lenkitys väliin. James Clear on kirjoittanut tapojen muodostamisesta.

Lisää todennäköisyyttä pikkuhiljaa

Tapojen muodostuminen kuitenkin vie aikaa, eikä ihan kaikesta ehkä voi tehdä rutiinia. Voit kuitenkin harjoitella itsesi johtamista, ja lisätä jonkin tekemisen todennäköisyyttä pikkuhiljaa. Tee haluamasi toiminto niin helpoksi kuin mahdollista. Jos haluat syödä terveellisesti, osta kaapit täyteen vihanneksia ja hedelmiä. Lenkille lähdön todennäköisyyttä lisää lenkkivaatteiden asettelu esille ja ajan varaaminen ulkoilulle. Tärkeän aiheen lähestyminen keskustelun kautta tai vaikka lukemalla blogeja voi tuoda inspiraatiota.

Tee matalan kynnyksen versio. Keksi jokin tapa, miten voit kokeilla jotakin toivomaasi valintaa. Jos haluat esiintyä stand up -koomikkona, käy katsomassa muiden esiintymisiä ja kuvittele itsesi lavalle. Kun haluat julkaista blogisi ensimmäistä kertaa, kokeile jakaa se ensin pienelle joukolle ystäviä tai vaikka harrastusporukkaa. Jos juoksulenkki tuntuu liialta, kävele sinnikkäästi kolmesti viikossa, kunnes hölkkääminen onnistuu. Asunnon valintaa suunnittelevan kannattaa käydä asuntonäytöissä.

Tavoite on hyvä keino luoda sopivaa painetta tekemiselle. Salaattilounas jokaisena arkipäivänä tai puolimaraton varattuna muutaman kuukauden päähän ovat selkeitä ja konkreettisia tapoja ohjata omaa tekemistä. Kirjojen lukemista voi lisätä vaikka liittymällä lukupiiriin, jossa kirjoista keskustellaan muiden kanssa. Tavoitteeseen pääseminen ei välttämättä ole itseisarvo. Kiinnitä mieluummin huomiosi siihen, millaiset teot edistävät tavoitteeseen pääsyä, ja suunnittele tekeväsi niitä.

Kuten huomaamme, usein hyvät valinnat on suunniteltu jo etukäteen. Terveelliset ruuat on mietitty viimeistään ruokakaupassa. Lenkkiaikataulu syntyy viikkosuunnitelmaa tehdessä ja erilaiset tavoitteet sekä määräpäivät luovat raameja tekemiselle. Sunnuntain kirjoittamisretki toteutuu, koska se on suunniteltu etukäteen. Teemme arjessa usein niitä asioita, jotka on etukäteen lyöty lukkoon – tai tehty mahdollisimman helpoiksi. Säännölliset harrastukset ovat tästä hyvä esimerkki.  

Tue päätöstäsi

Myönnän: En todellakaan harrastaisi viikoittain luovaa kirjoittamista itsenäisesti, ellen olisi sopinut siitä ystäväni kanssa silloin pari vuotta aiemmin. Vaikka joka kerran kirjoittamisen jälkeen olo on kuin uudestisyntynyt, niin en tekisi harjoituksia, ellemme tekisi niitä yhdessä. Sosiaalinen tuki on ihmiselle tyypillisesti erittäin hyvin toimiva tapa tukea omia valintoja. Ystävän tai ryhmän kanssa tehtyjä suunnitelmia ei tule peruttua niin helposti, kuin vain itsen kanssa sovittuja.

Juttelin tuttuni kanssa, joka oli ollut kannustamassa perheenjäsentä juoksutapahtumassa. Hän kertoi innostuneensa vähän juoksuharrastuksen aloittamisesta. Toisten esimerkistä ja mallista inspiroituminen onkin yksi tapa päästä lähemmäs omaa toivetta. Kun näkee läheltä miten joku siihen pystyy, se alkaa näyttää itsellekin mahdolliselta. Seuraa siis niitä, jotka tekevät sitä, mitä sinäkin haluat tehdä!

Analysoi nyt jokin tämän päivän tekeminen. Milloin päätös oikeastaan syntyi? Auttoiko suunnittelu, rutiinin luominen tai vaikka sosiaalinen tuki sinua toteuttamaan haluamasi?

Niin ja minkä sinulle arvokkaan teon haluat seuraavaksi toteuttaa?

P.S. Jos valintojen teko kiinnostaa, tule mukaan Valinnan paikka -webinaariin 8.6. – todennäköisyyttä voit lisätä buukkaamalla webinaarin etukäteen täältä

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä