Syötkö mielelläsi?

Syötkö mielelläsi?

Havahduin taas eilen illalla väsyneenä ajatukseen, että olisipa nyt jotakin herkullista syötävää. Mietin jopa, että kävisinkö kaupasta hakemassa jotakin. Tajusin sentään nopeasti, että kehoni ei varmaankaan kaipaa herkkuja, vaan lähinnä lepoa. Syömisestä (ja toki juomisestakin) haetaan helpotusta mielelle, eikä niinkään kuulostella kehon todellisia tarpeita. Tässä blogissa pohdin, mistä syistä hyvät valinnat syömisessä ovat niin hankalia.

Tieto lisää tuskaa

Oletko koskaan miettinyt, miksi on joskus niin haastavaa syödä terveellisesti? Vaikka hyvin tietäisit, olisit päättänyt ja pohtinut, luvannut ja vannonut, niin jostain syystä terveellisessä ruokavaliossa pysyminen ei vaan aina millään onnistu. Teoriassa terveellisten valintojen pitäisi olla aivan läpihuutojuttu, mutta käytännössä ne ovat jotain ihan muuta. Meillä on ruuan terveellisyydestä enemmän tietoa kuin koskaan – ja silti syömme epäterveellisemmin kuin koskaan.

Länsimaisella ihmisellä on myös vaurautta ja valinnanmahdollisuuksia enemmän kuin aiemmin – ja silti elintapasairaudet kukoistavat. Syömme liikaa rasvaista, suolaista ja makeaa, käytämme liikaa alkoholia. Samaan aikaan tuskaa lisää tieto, että tämä tosiaan on epäterveellistä ja saattaa aiheuttaa vakavia sairauksia. Tuska ei valitettavasti auta syömään terveellisesti, vaan pahimmillaan saa stressaantumaan lisää, jolloin stressin tunnetta tulee kiusaus lääkitä hetkellisesti helpottavalla herkuttelulla.

Kieltäminen ja rajoittaminen

Voimme tietysti kunnolla tuskastuessamme ryhtyä jollekin dieetille, ruokavaliolle, tai alkaa laihduttaa, kuten tutkimusten mukaan meistä jopa puolet tekeekin. Silloin syödään jonkinlaisen suunnitelman mukaisesti ja tyypillisesti vähennetään syötävän ruuan määrää jonkin verran. Ruokavalion ulkopuolelle rajataan ehkä joitakin epäterveellisiä ruokia, joita muuten tulisi syötyä.

Kieltäminen on kuitenkin ihmismielelle haastava konsepti. Ehdoton kielto nimittäin saa meidät tyypillisesti kokemaan kielletyn asian entistäkin kiinnostavampana. Moni on saattanut huomata tämän arjessakin, jos on vaikka kieltänyt itseltään suklaan syömisen. Suklaa saattaa pyöriä tavallistakin enemmän mielessä juuri silloin, kun se on kokonaan kielletty.

Rajoittaminen tai muu kohtuullistaminen toimivat mielen kannalta paremmin. Jos viikossa saa syödä vaikka 100g suklaata tai muuten herkutella vaikka joka päivä kohtuudella, se häiritsee keskittymistä olennaiseen huomattavasti vähemmän. Olennaista siis olisi keskittyä siihen, mitä kannattaa ja haluaa syödä – sen sijaan että fokusoituu kiellettyyn.

Hällä väliä -efekti

Eräs ongelma laihduttamisessa ja ruokavalioissa on niiden lyhyt kesto. Vaikka ruokavaliossa ei olisi mitään vikaa, niin varsinkin tiukan dieetin noudattaminen voi olla haastavaa pidemmällä tähtäimellä. On luonnollista, että ajan myötä kun eteen tulee, stressaavia viikkoja, lomamatkoja ja juhlatilanteitakin, niin tietystä ruokavaliosta kiinni pitäminen voi olla todella haastavaa. Pahimmillaan tämä saa laihduttajan hylkäämään tarkasti suunnitellun ruokavalion kokonaan. Ajattelumme ohjautuu luvattoman helposti kaikki tai ei mitään -urille, jolloin joko syödään terveellisesti, tai sitten ei välitetä syömisestä lainkaan.

Nykyään puhutaankin mielellään elämäntapamuutoksesta. Sillä tarkoitetaan sitä, että syömisen täytyy olla sen verran joustavaa, että toivomaansa ruokavaliota voi noudattaa kaikissa tilanteissa. Se kuitenkin usein tarkoittaa myös sitä, että elämän tahdin ja läsnäolon tason täytyy olla sellainen, että on mahdollista pysähtyä pohtimaan syömisen hyviä valintoja useammin kuin kerran vuodessa uudenvuodenluspauksia tehdessä.

Kuuntele kehoa

Kehon kuuntelemisessa on haasteena sen monet mekanismit, jotka ovat varmistaneet ihmislajin säilymisen myös ravinnon puutteen aikoina. Voit helposti havaita tämän menemällä kauppaan tai ravintolaan kun olet stressaantunut, nukkunut huonosti, ollut kalorivajeella pari viikkoa, tai jopa ihan vaan ollut muutaman tunnin syömättä. Keho tulkitsee helposti stressaantuneen mielentilan tai kalorivajeen hätätilanteeksi, jolloin ravinnon saanti on ensisijaisesti turvattava. Kaipaat silloin ensisijaisesti runsaskalorisia, makeita tai rasvaisia, suolaisia ruokia, joista saisit nopeasti paljon energiaa. Kehosi ei näitä välttämättä kuitenkaan kaipaa.

Valintahaaste

Valinnat ruuan suhteen  – kuten muutkin valinnat – kannattaisi tehdä hyvin levänneenä, rauhallisella ja hyvällä mielellä. Silloin pystyt kuuntelemaan kehosi todellisia tarpeita. Kannatan kyllä elämäntapamuutoksen toteuttamista tarpeen mukaan, mutta olennaisinta olisi luoda sen myötä mielelle hyvät olosuhteet, joissa toistuvasti tehdä niitä terveellisiä valintoja. Haastan siis sinut treenaamaan hyvien ruokavalintojen tekoa ainakin kerran päivässä!

Jaa myös muille inspiraatioksi jokin ajatus tai mielikuva, joka auttaa sinua valitsemaan terveellisemmän syömisen, arjessa tai juhlassa!

Valinnan paikka -webinaari 8.6.2022

Mikäli hyvien valintojen tekeminen kiinnostaa, tule mukaan Valinnan paikka -webinaariin, lisätietoa tästä linkistä

P.S. Jos maaliskuun webinaarit menivät sinulta ohi, niin ei hätää, tallenteet ovat nyt myynnissä sekä Virtuaalinen vuorovaikutus -webinaarista, että Kirjailijaksi -webinaarista  – voit ostaa ne näppärästi verkkokaupastani.

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä