Valitse hyvä meininki töissä

Valitse hyvä meininki töissä

Olin maanantaiaamuna pitämässä luentoa tärkeän hankkeen kick off -tilaisuudessa kymmenille ihmisille, joita en tuntenut etukäteen. Tilaisuus järjestettiin videoyhteydellä, samoissa tiloissa oli vain muutama henkilö. Sekoilua videoyhteyden kanssa oli jonkin verran ja virtuaalista kärsivällisyyttä kysyttiin kaikilta. Pysyttelin rauhallisena ja ratkaisukeskeisenä, sillä ensimmäisessä tilaisuudessahan luodaan normeja ja toimintakulttuuria koko vuosien mittaiselle hankkeelle.

Puheenvuoroni aikana huomasin, että muutaman metrin turvavälin päässä istuvat henkilöt hymyilivät maskien takana rohkaisevasti ja nyökkäsivät välillä. Tämä oli todella rohkaisevaa ja kannustavaa minulle, joka näin ja kuulin muiden osallistujien reaktioita vain muutamaan kertaan esitykseni aikana.

Kiitin heitä esitykseni jälkeen lämpimästi, ja kerroin, miten paljon heidän toimintansa minuun vaikutti. Kerroin toivovani, että tämä jatkuisi koko hankkeen ajan. Että toisia voitaisiin rohkaista ja kannustaa, vaikka pienilläkin eleillä jatkuvasti: ”Kun teillä on tällainen meininki, niin yhteistyö tulee sujumaan hienosti. Jatkakaa samaan malliin!”

Miten luoda hyvä kulttuuri organisaatioon?

Organisaatiokulttuurilla tarkoitetaan organisaation sen arvojen, normien, toimintatapojen luomaa kokonaisuutta. Kulttuuri voi näkyä kaikessa toiminnassa kokouskäytännöistä ihmisten välisiin suhteisiin. Organisaatiokulttuuri saattaa vaikuttaa ihmisten toimintaan tiedostamattomasti – uudet työntekijät ottavat huomaamattaankin mallia kokeneemmista työntekijöistä ja tärkeä esimerkkivaikutus on tietysti organisaation johdolla.

Jos organisaatiokulttuuria halutaan muuttaa parempaan suuntaan, siihen kannattaa panostaa tietoisesti. Työelämän timantteja -podcastissa yrityskulttuuria käsittelevässä jaksossa lukuisia organisaatioita valmentanut Jukka Sundberg toteaa, ettei yrityskulttuuri juuri koskaan muutu vahingossa haluttuun suuntaan. Yhtä hyvää, kaikille sopivaa kulttuuria ei hänestä ole. Hyvä kulttuuri on sellainen, joka sopii kyseiselle organisaatiolle.

Joitakin toivottavan kulttuurin piirteitä määrittelee monissa organisaatioissa käynnissä oleva muutos itseohjautuvaan suuntaan. Monella työpaikalla halutaan, että työkulttuuri tukee työntekijöiden motivaatiota ja hyvinvointia. Haaveillaan siitä, että työssä viihdyttäisiin ja työnteko koettaisiin mielekkäänä. Muutoksien keskellä työntekijöiltä odotetaan luovuutta ja innovatiivisuutta. Vuorovaikutustaitoja korostetaan, kaikki hyväksytään mukaan porukkaan, yhteistyö sujuu ja muilta saa tukea. Miten sellainen organisaatiokulttuuri luodaan?

Viisi kovaa Koota vuorovaikutuksessa

Itseohjautuvuuden lisääminen organisaatiossa tarkoittaa usein myös yhteistyön ja vuorovaikutuksen lisäämistä. Kun vanhoja rakenteita poistetaan, tarvitaan paljon tukea johdolta, mutta myös vertaisilta. Mikäli johto haluaa antaa päätösvaltaa työntekijöille, nämä tarvitsevat siihen ohjeiden ja sääntöjen sijaan tukea omasta tiimistä, kollegoilta tai vaikka organisaation sisäisiltä coacheilta.

Valmennuksen perusteista nousevat viisi kovaa Koota sopivat ohjenuoraksi moneen vuorovaikutustilanteeseen. Kunnioita, Kuuntele, Keskity, Kysy ja Kannusta. Keskinäisistä sparrauskeskusteluista voidaan tehdä arkeen tuki, johon jokainen voi nojata. Palautetta omasta työstä saadaan kroonisesti liian vähän – tähän työkaverin kannustus on täsmälääke.

Mallinna psykologista turvallisuutta

Trenditermi psykologinen turvallisuus on noussut otsikoihin siitä lähtien, kun Google nosti sen keskeiseksi menestyviä tiimejä yhdistäväksi tekijäksi Aristoteles -tutkimusprojektinsa tuloksissa. Jos tiimissä voi kokea tulevansa hyväksytyksi sellaisena kuin on, rohkaistuu esittämään omia mielipiteitään ja poikkeaviakin ideoita. Kun on lupa tehdä myös virheitä, uskallat ottaa riskejä. Näin syntyy poikkeamia totutusta, innovaatioita, jotka johtavat menestykseen.

Jokainen ihminen luo psykologisesti turvallista ilmapiiriä omalla toiminnallaan. Esimerkiksi omista virheistä kertominen rohkeasti ja muihin suhtautuminen myötätuntoisesti ovat keinoja, joita jokainen voi käyttää. Samoin kun suhtaudut itseesi empaattisesti silloinkin, kun mokaat, näytät mallia siitä, miten virheetkin voi hyväksyä – itsessään ja muissa. Organisaatiokulttuuriin jokainen voi vaikuttaa omien valintojensa kautta.

Jos haluat oppia tekemään parempia valintoja, löydät tietoa ja esimerkkejä juuri ilmestyneestä kirjastani Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä. Löydät sieltä mm. 64 harjoitusta parempien valintojen tekemiseen. Voit tilata kirjan omaksesi tästä linkistä.

Vinkkejä valintoihin, jotka muuttavat organisaatiokulttuuria

#1. Lisää toivottua toimintaa systemaattisesti. Pohtikaa, millaista toimintaa haluatte lisätä. Jos halutaan lisätä keskinäistä palautteen antoa, luokaa systeemi tai kanava palautteelle. Virtuaaliaikana Slack tai vaikka Padlet voivat toimia alustoina. Aseta tavoite, kuinka monta palautetta kukin antaa ja kenelle. Kun kaikille on selvää mitä ja miksi toivotaan, alkaa toivottu toiminta lisääntyä.

#2. Panosta arvostavaan vuorovaikutukseen. Kun toinen puhuu, kuuntele keskittyneesti. Tätä kannattaa harjoitella koko organisaatiossa. Suhtaudu uusiin ideoihin kiinnostuksella ja kannustuksella. Jos kuulet jotakin, mitä et ymmärrä, kysy lisää. Asenteesi välittyy ja vaikuttaa, vaikka et sanoisi mitään.

#3. Suhtaudu lempeästi haasteisiin. Jos teet jonkin virheen tai joku muu mokaa, mieti miten suhtautuisit, jos harmillinen kömmähdys olisi sattunut parhaalle ystävällesi. Erityisesti suhtautuminen itseesi välittyy helposti muille. Ole rakentava ja pohdi, miten tilanteen voi korjata. Tarjoudu auttamaan muita.

Tämä blogi on osa Valinnan paikka –blogisarjaa. Blogi ilmestyy 1.1.2021 julkaistun tietokirjani kunniaksi! Kirjani ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä” voit tilata omaksesi tästä linkistä

Tuore kirja-arvostelu kirjastani löytyy Kollega.fi -verkkolehdestä tästä linkistä

Voit tilata tämän blogisarjan ja pysyä ajan tasalla tapahtumista tästä linkistä

P.S. Suosittelin hiljattain sinulle Joyllan positiivisen psykologian koulutusta. Seuraava koulutus alkaa huhtikuun alussa. Nettisivuilta löytyy nyt myös lisää kokemuksistani positiivisen psykologian opiskelusta ja sen vaikutuksista työuraani tästä linkistä

P.P.S. Jos haluat kehittää itseäsi ja hyvinvointiasi, löydät nyt myös minun Aikaansaamisen taika – itsensä johtamista käsittelevän valmennuksen DRIIMin valikoimasta! https://www.driim.fi/satu-pihlaja

Saat DRIIMin kaikki valmennukset käyttöösi vain 8€ kuukaudessa, tai 80€ vuodessa täältä