Puen aamulla riittävästi vaatteita päälle ja kävelen työhuoneelle pidempää reittiä kirpeässä pakkasessa. Tehokasta työaikaahan siihen kuluu, mutta liikkuminen lisää hyvinvointiani. Suunnittelen yhdelle päivälle hiihtoretken ystävän kanssa ja toiselle lenkkeilyä. Pyrin pitämään lounastauon joka päivä ja muitakin evästaukoja, vaikka työpäivä olisi tiivis. Välillä käyn makuulleni ja nostan jalat ylös.
Kun yhteistyökumppani soittaa, vastaan puhelimeen, vaikka aamupala on kesken. Välillä teen töitä niin intensiivisesti, että tauot jäävät pitämättä. Mielessä ehkä käy, että nyt voisin käydä vähän ulkona kävelemässä, mutta usein eksyn sen sijaan someen tai sähköposteihin. Illalla ajattelen, että olisi fiksua käydä nukkumaan, mutta saatan silti katsoa tv-sarjaa tai selata Facebookia. Päivä on täynnä pieniä valinnan paikkoja, joissa voisi valita hyvinvointia lisäävän vaihtoehdon. Aina se ei vaan onnistu.
Palautuminen vai poukkoilu
Emme pääse palautumaan riittävästi, jos puuhaamme koko ajan jotakin. Jäämme vapaa-ajallakin helposti koukkuun erilaisten nettipelien tai sosiaalisen median sovelluksiin, joissa uudet viestit tai palkinnot kaappaavat huomiomme. Kun selaat sähköposteja tauolla, mielen valtaa helposti kaaos. Internet on tuonut helposti saataville valtavan määrän mahdollisuuksia ja viihdettä, josta voi olla haastavaa irtautua välillä.
Keho ja mieli kaipaavat muutakin rauhoittumista, kuin nukkuminen yöllä. Erilaiset meditaation muodot ovatkin suosittuja, mutta myös ihan tavalliset tekemiset voisivat olla palauttavia, jos vaan valitsisimme tarttua niihin. Rauhallinen puuhailu kotitöiden parissa, musiikin kuunteleminen, kirjan lukeminen tai ihan vaan oleminen tekemättä mitään erityistä voisi olla juuri sellaista palautumista, jota kaipaat ruudun ääressä vietetyn ajan jälkeen. Nosta välillä jalat ylös ja rentoudu ihan muuten vaan.
Hyvinvointi tavoitteeksi
Ensin työ ja sitten huvi. Velvollisuudet pitää hoitaa ja sitten voi levätä. Hyvinvointia lisäävien tekojen priorisointi kuitenkin toisi virtaa myös niihin pakollisten asioiden hoitamiseen. Moni sanoo, että parhaat ideat syntyvät, kun poistuu tyhjän paperin äärestä. Väljempi työtahti voi olla ratkaiseva askel hyvinvointiin ja siihen, että ajatus kulkee myös työssä. Palautuminen on myös yksilöllistä ja sen tarve vaihtelee eri aikoina. Etenkin kiireisissä vaiheissa hyvinvointitekoihin kannattaa panostaa.
Mitä jos jokaisessa päivässä ykkösprioriteettina olisi tehdä jotakin hyvinvointia lisäävää? Hyvinvointiteot eivät tulisikaan viimeisenä, sitten jos jää aikaa muulta pakolliselta. Tärkeintä olisi käydä vaikka ulkona kävelemässä ja velvollisuudet hoidetaan sitä mukaa kun ehditään. Hyvinvointi syntyy juuri niistä pienistä teoista, joita voit joka päivä valita. Lomaan ei kannata odottaa. Kuka lopulta edes voi huolehtia hyvinvoinnistasi, ellet sinä itse?
Salli mukavuus
Töitä ja velvoitteitakin voi hoitaa itselle mukavalla tavalla. Kun laadit viikkoaikataulua, tee ainakin joistakin päivistä itselle todella mieluisia. Jätä aikatauluun ja varsinkin paikasta toiseen siirtymisiin 20% enemmän aikaa kuin luulet tarvitsevasi, niin voit ottaa vähän rennommin. Vapaa-ajalle voit jättää sellaista aikaa, jolloin ei tarvitse tehdä mitään erityistä. Moni tekeminen on mukavaa, kun valitsee itse, millä tavalla sen tekee.
Jos haluat oppia tekemään parempia valintoja, löydät tietoa ja esimerkkejä kirjastani Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä. Löydät sieltä mm. 64 harjoitusta parempien valintojen tekemiseen. Voit tilata kirjan omaksesi tästä linkistä.
Vinkkejä valintoihin, jotka lisäävät hyvinvointiasi
#1. Konkretisoi hyvinvointitekosi. Laadi vähintään 10 kohdan lista teoista, jotka lisäävät hyvinvointiasi. Minun listalleni pääsevät ainakin pitkä rauhallinen lenkki keskellä päivää, rauhassa syöty lounas ja aamupala mieluusti sanomalehden ääressä, mieluisan äänikirjan tai podcastin kuuntelu, ystävän kanssa keskustelu, luovan kirjoittamisen harjoitukset, tv-sarjan katselu, retkellä käyminen, romaanin lukeminen nojatuolissa.
#2. Panosta palautumiseen. Pelkkä nukkuminen ei riitä, vaan päivästä olisi hyvä löytyä sellaisia hetkiä, jolloin kehosi ja mielesi pääsevät rentoutumaan. Harjoittele laittamaan älylaitteet piiloon, vaikka laukkuun. Salli itsellesi aikaa olla tekemättä mitään, se on nykyajan luksusta.
#3. Salli mukavuus. Kun sallit itsellesi sopivan määrän mukavuutta, et tarvitse jatkuvasti nopean mielihyvän lähteitä. Jäämme helposti koukkuun herkkujen naposteluun, peleihin tai vaikka shoppailuun, jos stressi ja kiire täyttävät liikaa elämää. Pidä arki väljänä ja täytä se mukavilla asioilla, niin et kaipaa lohdukkeita jatkuvasti.
Tämä blogi on osa Valinnan paikka –blogisarjaa. Blogi ilmestyy 1.1.2021 julkaistun tietokirjani kunniaksi! Kirjani ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä” voit tilata omaksesi tästä linkistä
Voit tilata tämän blogisarjan ja pysyä ajan tasalla tapahtumista tästä linkistä
P.S. Suosittelin hiljattain sinulle Joyllan positiivisen psykologian koulutusta. Nettisivuilta löytyy nyt myös lisää kokemuksistani positiivisen psykologian opiskelusta ja sen vaikutuksista työuraani tästä linkistä
P.P.S. Jos haluat kehittää itseäsi ja hyvinvointiasi, löydät nyt myös minun Aikaansaamisen taika – itsensä johtamista käsittelevän valmennuksen DRIIMin valikoimasta!
Saat DRIIMin kaikki valmennukset käyttöösi vain 8€ kuukaudessa, tai 80€ vuodessa täältä