Vapauden hinta on vastuu

Vapauden hinta on vastuu

Kevätkauden kiireet ovat taas vieneet mennessään, ja itsestä huolehtiminen on unohtunut. Joogatunnit jäävät toistuvasti väliin. ”Ensin työt ja sitten huvit”, on helposti se toimintaamme ohjaava periaate. Velvollisuudet hoidetaan ja sen jälkeen katsotaan, ehditäänkö tehdä jotakin mukavaa.

Vapaus valita

Suurimpia oivalluksia valmennuskoulutukseni aikana oli, että meillä on joka hetki itse vapaus valita, miten toimimme. Jos haluan juoda rauhassa kupin kahvia ennen kuin aloitan työn, voin tehdä niin. Kun keho kaipaa vetreytystä, voin mennä joogaan. Millä tahansa hetkellä voin vain pysähtyä ja hengittää. Mielen rauhoittaminen olisi usein fiksuinta, mitä voi tehdä.

Vapauden avaimet sijaitsevat mielessämme. Itsensä johtaminen tarkoittaa muun muassa sitä, että tiedostaa sen, miten voi omaan elämäänsä vaikuttaa. Sinun tehtäväsi on miettiä, mikä on sinulle hyväksi, ja toimia sen mukaisesti, niin hyvin kuin se on kulloinkin mahdollista. Itseään vastaan toimiminen on raskasta, eikä muiden syyttelystä ole apua.

Oivalluksista seuraa vastuu

Oman elämän pohtimiseen pysähtyminen voi olla pelottavaakin, koska oivalluksista seuraa vastuuta. Jos vaikka huomaa olevansa väärällä alalla tai huomaa kokevansa jonkin muun suuren muutoksen tarpeelliseksi, siitä seuraa vastuu toteuttaa muutoksia. Joskus tuntuu helpommalta jäädä mielessään olosuhteiden vangiksi ja sanoa, ettei voi tehdä muutosta, koska jokin ulkopuolinen syy estää.

Vastuuta itsensä johtamisesta ei voi kuitenkaan sälyttää kenenkään muun harteille. Kukaan muu ei näe asioita juuri sinun yksilöllisestä näkökulmastasi. Muut eivät voi havaita, mitä juuri sinä kaipaisit nyt. Kukaan muu ei pakkaa aamulla niitä joogavaatteita reppuun tai varaa aikaa tunnille.

Hankalia tunteita vältellessä valuu arvokasta elämää hukkaan

Miksi sitten emme vaan toimi sen mukaan, mikä olisi meille hyväksi? Usein syynä voi olla hankalien tunteiden välttely. ”Tunnen syyllisyyttä, jos laitan lapset hoitoon ja menen vaan kävelylenkille metsään”,  ”minulle tulee huono omatunto, jos menen joogaan, vaikka töitäkin pitäisi tehdä”. Töissä tulee sanomista, jos ei tee niin kuin käsketään, ja sitten nolottaa. Ikään kuin itselle tärkeät asiat olisivat jotakin toisarvoista, jonka voi vain jättää väliin!

Samalla käytämme huimasti aikaa ja energiaa kaikenlaisten syiden ja selitysten luomiseen. Syyttelemme ymmärtämätöntä pomoa, viattomia lapsia tai vaikka välinpitämätöntä puolisoa, vaikka voisimme käyttää tämän energian ja ajan siihen, että etsimme ratkaisuja. Ratkaisukeskeisyys tarkoittaa sitä, ettemme juutu miettimään ongelmaa, vaan etsimme aktiivisesti mahdollisuuksia.

Ja ne tunteet. Niiden kanssa pitää vaan opetella elämään. Omia tunteitaan ei voi paeta, koska ne seuraavat meitä joka paikkaan. Myös niille haastaville, negatiivisillekin tunteille kannattaa altistua. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että hyväksyy ne itselleen kuuluviksi. Välttely ei auta tunteiden kanssa, vaan tunteiden sietäminen kehittyy vain niitä kokemalla.

Haasta itsesi. Hankkiudu tilanteeseen, josta seuraa jokin negatiivinen tunne. Jätä kokous väliin tai lähde töistä ajoissa. Löydä omat keinosi myös irrottaa niistä tunteista, joita väistämättä koemme, kun emme voi koko ajan miellyttää kaikkia.

Säännöt

Helpottaaksemme toimintaamme rakennamme mielessämme kaikenlaisia sääntöjä. Ensin työt ja siten huvi. En voi pyytää apua lasten hoitoon, paitsi jos on työmatka. En voi mennä joogaan, koska siihen kuluu liikaa aikaa. Vasta kun asunto on siivottu, voi levätä. Tämän pitää onnistua täydellisesti. Säännöt kuitenkin sijaitsevat omassa mielessämme, eikä niiden noudattamiseen kannata takertua. Ulkoiset tilanteet ja niiden varaan rakennetut säännöt eivät toimi, vaan täytyy kuunnella sisäisiä tarpeitaan.

Uusi sääntö voisi olla: ”Tärkein tehtäväni on miettiä, miten voin joustavasti, itseäni kuunnellen ja olosuhteet huomioiden vastata niihin haasteisiin, joita päätän itselleni valita.” Vaikka työpaikalla tai kotona haasteet tuntuvat tulevan ulkopuolelta, niin todellisuudessa ne ovat aina valintojesi seurausta.

Rennolla mielellä syntyy huipputulosta

On hyvä myös muistaa, että juuri missään ei ole tarve onnistua 100-prosenttisesti, vaan sinä päätät itse, millä intensiteetillä kuhunkin haasteeseen vastaat. Jos johonkin, niin rentoon olotilaan kannattaa panostaa. Sen seurauksena nimittäin pystyt huippusuorituksiin kaikessa. Ongelmanratkaisutaidot ovat parhaimmillaan positiivisella ja rennolla mielialalla. Pystyt selvittämään eteesi tulevat haasteet helposti ja tulosta syntyy moninkertaisesti. Luovuutesi kukoistaa ja vuorovaikutus muiden kanssa sujuu mutkattomasti.

Tekemisen laatuun kannattaa panostaa, sen sijaan että tuijotat pelkkää määrää. Kun käyt työn ääreen hyvinvoivana ja levänneenä, ei tarvita tehtävien lykkäämistä tai sitä turhautunutta olotilaa, kun mitään ei synny. Tekemisen määrää kannattaa tarkastella siitä näkökulmasta, miten voit parhaiten toteuttaa itseäsi niin, että hyvä olotilasi säilyy mahdollisimman pitkään. Tämä onnistuu esimerkiksi pitämällä taukoja, rajaamalla kaikkein haastavimmat tehtävät sopiviin ajankohtiin ja järjestämällä sopivia palautumisjaksoja, aina parin minuutin rentoutushetkistä vuosittaisiin lomiin.

Se mikä on lopulta järkevää, on omien tunnetarpeiden täyttyminen. Se tarkoittaa yleensä sopivissa määrin haasteita, vuorovaikutusta muiden ihmisten kanssa, sekä omaa rauhallista aikaa ja rentoutumista. Ehkä haluat toteuttaa omia intohimojasi työn ja harrastusten kautta. Kukaan muu ei kuitenkaan voi huolehtia sopivan tasapainon toteutumisesta – siitä olet vastuussa vain sinä itse.

Hyväksy vastuusi luonnollisena osana elämää ja ryhdy toteuttamaan haluamiasi muutoksia. Minä päätän nyt, että tällä viikolla käyn joogassa, vaikka jotakin muuta jäisi tekemättä. Haluan tällä viikolla myös viettää vähintään kaksi iltaa ihan rauhassa kotona, ja puuhailla mitä vain keksinkin. Työpäivät sujuvat hienosti, kun suunnittelen tekemiseni hyvin.

Vinkki #1: Suunnittele myös vapaa-aikaa. Rentoutumiseen ja hyvinvointiin varattu aika palkitsee jo etukäteen, kun tiedät, että se on tulossa. Haasta itseäsi työpäivän aikana, niin voit rentoutua hyvällä omallatunnolla. Kotitöiden tekokin on mukavaa, kun ne saa tehdä kaikessa rauhassa.

Vinkki #2: Ota tunteet ystäväksi. Itsen kuunteleminen voi tarkoittaa sitä, että kuuntelet vähemmän muita. Silloin saatat kohdata huonon omantunnon, jota olet saattanut vältellä. Olisiko jo aika kohdata tämä tunne? Tunteesi ovat osa sinua ja voi opetella tulemaan toimeen niiden kanssa.

Vinkki #3: Paras sääntö on pyrkimys joustavuuteen. Jos sinulla on taipumusta laatia toimintaa helpottavia sääntöjä, niin opettele myös joustamaan niistä. Maailma ei pakottamalla asetu sinun suunnitelmiisi. Jousta ja tee aina uusi suunnitelma, etteivät hyvät tarkoitukset unohdu.

Mikäli jäit kaipaamaan tarkempia perusteluja tai lähdekirjallisuutta yllä mainituille vinkeille, ei huolta. Löydät ne kaikki koottuna yksiin kansiin juuri ilmestyneestä kirjassani Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi, joka ilmestyi juuri. Voit tilata kirjan tästä linkistä

Tämän kevään tavoitteeni on tuoda aikaansaamisen taikaa kaikille, jotka sitä kaipaavat.

P.S. Jos itsensä johtamisen teemat kiinnostavat, tule mukaan ilmaiseen webinaariin, joko virtuaalisesti tai paikan päälle Helsingin Kamppiin Sähkötalon CoWorking-tiloissa. Pohdimme asiantuntevalla porukalla ajankohtaista teemaa: Etätyö ja työelämän murros – miten johdat itseäsi ja muita. Ilmoittaudu mukaan täältä

P.P.S. Voit tilata ilmaisen Aikaansaamisen taika –blogisarjan tästä

Saat sähköpostiisi noin kerran viikossa johonkin aikaansaamisen teemaan keskittyvän blogin, jossa on aina mukana helposti toteutettavia vinkkejä siitä, miten voit parantaa arkeasi heti.