Lykkäätkö jotakin tärkeää?

Lykkäätkö jotakin tärkeää?

Olin tällä viikolla kouluttamassa yrityksessä aikaansaamisen taidoista. Päädyimme priorisoinnin kohdalla pohtimaan tärkeitä ja kiireellisiä tekemisiä – ja niiden lykkäämistä. Tässä blogissa tarkastelen, miksi joskus lykkäämme tärkeitäkin asioita ja priorisoimme sen sijaan jotakin kiireellistä, mutta vähemmän tärkeää. Tarkastelen myös keinoja, joita ihan konkreettisestikin voi käyttää apuna priorisoinnissa.

Prokrastinaation logiikka

Jokaiselle meistä on varmastikin tyypillistä lykätä jonkin tehtävän tekemistä. Ehkäpä tuntuu siltä, etteivät voimavarat juuri nyt riitä kyseiseen asiaan. Mahdollisesti mielenkiinto kohdistuu johonkin muuhun, tai aikaa ei tunnu olevan riittävästi. Saattaa olla, ettei juuri tämän asian tekemiseen ole riittävästi tukea, selkeää tavoitetta tai suunnitelmaa, joten se lykkääntyy.

Eräs olennainen priorisointiin liittyvä tekijä on kuitenkin se, oletko tilivelvollinen tuosta tehtävästä jollekin toiselle. Ei tunnu tärkeältä tarttua tehtävään juuri nyt, koska sillä ei ole deadlinea. Kukaan ei odota sitä sinulta juuri nyt. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se olisi tärkeää.

Hyvä esimerkki voisi olla vaikkapa jonkin liikuntaharrastuksen aloittaminen. Olet ehkä suunnitellut sitä, ja tiedostat sen tärkeäksi terveydellesi ja hyvinvoinnillesi. Jos kuitenkin päätät toteuttaa harrastustasi itsenäisesti, ei kukaan välttämättä tue sinua toteutuksessa. Mitään ei tapahdu, jos et suuntaa tänään kuntosalille tai lenkkipolulle.

Aloittamisen vaikeus

Hankalinta on tyypillisesti aloittaminen. Tätäkin blogia olen suunnitellut maanantaista asti, mutta aloittaminen venyi perjantaihin. Aina oli jotakin tehtävää, jota joku muu minulta odotti. Sähköposteja, joihin olisin todellisuudessa voinut vastata vasta ensi viikolla. Väsähtämistä, jonka vuoksi en jaksanut tarttua kirjoittamiseen. En edes kokeillut, onnistuisiko se, tai virkistyisinkö kirjoittamisen aloittaessani.

Suuremmissa projekteissa aloittaminen voi haastaa vielä enemmän. Kun suunnittelen uutta kirjaprojektia, varaan tyypillisesti jonkun tapaamisen tai palaverin, koska muuten aloittaminen voi viivästyä paljonkin. Apurahahakujen takarajat ovat myös hyviä kannustimia, kun ne merkitsee kalenteriin selkeästi. En voi jäädä odottelemaan parempia aikoja, kun kalenteri kertoo, milloin pitää toimia.

Mikä tekisi siitä mahdollista?

Olemme taitavia keksimään syitä (ja tekosyitä), miksi jokin ei juuri nyt onnistu. Sen vuoksi pyrin kääntämään ajatuksen toisinpäin. Hankaluuksien ja ongelmien listaamisen sijaan kysyn itseltäni, mikä tekisi siitä mahdollista. Mikä auttaisi saamaan jotakin aikaan tällä viikolla? Asetan tavoitteen, teen suunnitelman, ja pyrin noudattamaan sitä parhaani mukaan. Jos se ei onnistu, teen lisää suunnitelmia ja pidän asiaa aktiivisena mielessäni. Etsin ja löydän apukeinoja, tukihenkilöitä, sovin kalenteriin palavereita tai muita aikatauluja, jotka auttavat minua eteenpäin.

Mikäli suunnittelet kirjan kirjoittamista, kuten minä nyt, suosittelen tekemään suunnitelman pian! Helmikuussa on Otavan kirjasäätiön apurahahaku, ja maaliskuussa Suomen tietokirjailijoiden apurahahaku. Vinkiksi suunnitelman tekoon ehdotan, että teet sen itsellesi mahdollisimman mukavasti. Siirry vaikka kirjastoon tai lempikahvilaasi pariksi tunniksi luonnostelemaan suunnitelmaasi.

Ideasta tietokirjaksi -workshop 21.3.2025

Jos sinäkin haluat kirjoittaa kirjan, tule mukaan jo 14. kertaa järjestettävään Ideasta tietokirjaksi -workshoppiin perjantaina 21.3. klo 10-15, etänä Zoomissa! Aloitamme harjoituksilla, jotka johdattelevat sinut kirjaideasi selkiyttämiseen, konkreettisen suunnitelman tekoon, kohderyhmän miettimiseen ja lukijasi toiveiden hahmottamiseen. Iltapäivällä saat tietoa ja kerron kokemuksistani kirjan julkaisusta, kustantajan löytämisestä, apurahojen hakemisesta ja koko kirjaprojektin kulusta. Saat itsellesi myös kaikki alkuperäiset dokumentit, joilla sain ensimmäisen kustannussopimukseni.

Workshop täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä ja helmikuun ilmoittautujat pääsevät mukaan Early Bird -hinnalla 200€! Suoraan verkkokauppaan pääset TÄSTÄ LINKISTÄ

Ideasta tietokirjaksi -valmennuksen nettisivun löydät TÄÄLTÄ

Facebook -tapahtuma löytyy TÄSTÄ LINKISTÄ

Voit ilmoittautua mukaan TÄSTÄ