Kirjoittamistyön parhaita puolia on siihen liittyvä vapaus. Läppärin tai vihkon voi avata kirjastossa, kahvilassa tai vaikka lähipuistossa (jos on kesä, niin kuin nyt;). Eniten olen kuitenkin nauttinut reissuista, joiden aikana olen päässyt kirjoittamaan. Joskus etäisyyden ottaminen arkeen on parasta, mitä kirjoittamisprojektille voi tehdä. Vaikka suurimman osan kustakin kirjastani olen kirjoittanut kotona, niin jokaisen projektin aikana olen ainakin kerran karannut arjen ulkopuolelle, ja lähtenyt pienelle retriitille kirjoittamaan.
Kaipaatko syytä lähteä reissuun? Suunnittele oma kirjoittamismatka! Tässä blogissa kuvailen muutamia oivalluksia, joista voi olla apua kirjoittajalle.
Vaihda paikkaa
Jos kirjoittamisessa on haastava vaihe, pienikin muutos voi auttaa. Siirtyminen toiseen huoneeseen tai kirjastoon saattaa tuoda uuden näkökulman jumiin, johon olet joutunut. Mikäli kirjoittaminen olisi parasta tehdä juuri kotona työpöydän ääressä, niin käy ainakin pienellä kävelyllä ennen aloittamista. Kun jokin tuntuu sanovan, että nyt vaan istut ja kirjoitat, niin sinä voit ottaa ohjat omiin käsiisi. Teet juuri niin kuin haluat, ja siirryt vaikka lempikahvilaasi. Seuraavassa hetkessä saatatkin keksiä, miten ratkaiset tekstiisi liittyvän ongelman.
Mikäli olet kirjaprojektin tai vaikka blogin kirjoittamisen alkuvaiheessa, rohkaisen kirjoittamaan käsin. Se vapauttaa ajattelua ja keventää tyhjän paperin kammoa. Minulla on aina mukana vihko, jonne välillä kirjoitan aamusivuja ja ajatuksenvirtaa, välillä taas jäsentelyjä tulevista teksteistä. Kokeile luonnostella sisällysluettelo vaikka kassakuitin toiselle puolelle. Kaikki keinot madaltaa turhaa painetta ovat sallittuja.
Yksi asia kerrallaan
Eräs salaisuus paikan vaihtamisessa on irtautuminen kotiympäristöstä. Kotoa löytyy kaikenlaisia arkiaskareista muistuttavia tavaroita ja esineitä. Moni kirjoittaja tunnustaa, että kirjoittamisen esteenä ovat usein ajatukset muista asioista, jotka odottavat tekemistään. Parhaiten kirjoittaminen onnistuu yleensä niinä hetkinä, kun onnistuu sulkemaan muut asiat hetkeksi mielestään.
Kirjoita vaikka ensin aamusivut. Ajatuksenvirtaa paperille kahdeksan minuutin ajan tekee jo ihmeitä päänsisäiselle kaaokselle. Jos muuta tehtävää on paljon, kirjoita ne listalle. Siirrä lista sivuun niin, ettet näe sitä. Anna sitten itsellesi lupa kirjoittaa vain sinun projektiasi. Tarkista vielä, onko sinulla tosiaan lupa hyvällä omallatunnolla käyttää aikaa kirjoittamiseen. Itse sorrun kerta toisensa jälkeen tähän – huomaan ajattelevani, että oikeastaan tuo toinen asia olisi pitänyt hoitaa ensin. Aikaa ei välttämättä tarvita paljoa kerralla, tuntikin riittää ja pari tuntia on jo paljon.
Kirjoittamisreissun taika on siinä, ettei siellä tarvitse tehdä muita asioita. Ne jäävät kotiin kun sinä lähdet matkalle. Olen joka kerran yllättynyt siitä, miten hyvin matkan antama lupa kirjoittaa tuottaa tulosta! Yhtä hyvin toimii pidennetty viikonloppu Tallinnassa kuin kaksi viikkoa Espanjassa Mijasin kukkuloilla. Pääasia on, että annat itsellesi luvan irtautua muusta ja keskittyä siihen yhteen asiaan. Todellisuudessa reissussa tietysti ehtii tehdä muutakin, mutta suosittelen välttämään nähtävyyksien buukkailua. Pidä vaikka ensimmäisenä päivänä luovuutta kutkutteleva turistiretki, tai varaa hieronta jollekin päivälle. Ethän kuitenkaan aio kirjoittaa vuorokauden ympäri. Matkallakin päivissä on hyvä olla sopivasti väljyyttä, sillä kirjoittaminen ei ole mitään tehdastyötä.
”Bed, bath and bus”
Luovuus kukoistaa rennossa olotilassa. Pidä aina matkallakin vihkoa tai paperia sängyn vieressä, niin voit kirjoittaa puoliunessa tulleet oivallukset ylös. Voit vaikka kokeilla seuraavaa harjoitusta: Kirjoita paperille illalla kysymys, johon kaipaisit vastausta ja mieti sitä hetki ennen nukahtamista. Saatat yllättyä aamulla, kun mielessäsi onkin vastaus. Reissuun on hyvä kuulua rentoutumista, ehkä kylpylähoito, lenkkeilyä tai rentouttava jooga. Moni kirjoittaja kertoo saaneensa parhaat oivallukset suihkussa tai kävelylenkillä.
Kirjoittamismatkan luoviin hetkiin kuuluvat myös meno- ja paluumatkat. Erityisesti juna- ja lentomatkoilla kirjoittaminen on jostakin syystä hämmentävän helppoa. Aseta kirjoittamasi teksti läppärille helposti saataville, jotta siihen on helppo tarttua. Älä mene internetiin, niin et harhaudu turhaan kirjoittamisesta. Pidä välillä taukoja, tarttumatta kuitenkaan muihin tehtäviin. Kulkuneuvon liikkeessä on jotakin sellaista, joka saa myös ajatukset virtaamaan!
Jos sinäkin haluat kirjoittaa kirjan, tule mukaan jo 13. kertaa järjestettävään Ideasta tietokirjaksi -workshoppiin Tampereelle! Perjantai 13.9. voi olla onnenpäiväsi. Aloitamme Cotone -hyvinvoinnin tiloissa klo 10 harjoituksilla, jotka johdattelevat sinut kirjaideasi selkiyttämiseen, suunnitelman tekoon, kohderyhmän miettimiseen ja lukijasi toiveiden hahmottamiseen. Iltapäivällä saat tietoa ja kerron kokemuksistani kirjan julkaisusta, kustantajan löytämisestä, apurahojen saamisesta ja koko kirjaprojektin kulusta. Kaikki harjoitukset saat mukaasi vihkosessa, josta löytyvät myös alkuperäiset dokumentit, joilla sain ensimmäisen kustannussopimukseni.
Workshop löytyy jo verkkokaupastani TÄSTÄ, se täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Ideasta tietokirjaksi -valmennuksen nettisivut löytyvät TÄÄLTÄ
Facbook- tapahtuma löytyy TÄSTÄ LINKISTÄ