Miten kirjan saa julkaistua?

Miten kirjan saa julkaistua?

Tätä kysytään minulta yllättävän usein. Viimeksi tällä viikolla joku kertoi somessa kirjoittaneensa omaa tarinaansa kirjaksi jo pidemmän aikaa. Hän kuvasi, että oli kirjoittanut aina kun löysi aikaa tai huomasi mahdollisuuden. Aina kun luovuuden hetki tuli, hän oli tarttunut läppäriin ja kirjoittanut. Perheenjäsen oli luvannut vaikka tarvittaessa omakustantaa kirjan (mikä onkin yksi hieno vaihtoehto!). Kuitenkin teki mieli kokeilla, löytäisikö kirjalle kustantajan.

Miten päästä alkuun?

Suosittelen listaamaan useampia mahdollisia kustantajia. Itse keräsin kustantajia puhelimen muistioon, josta ne myöhemmin siirsin koneelle word -dokumentiksi. Kun näin jossakin kiinnostavan kirjan, tarkistin kustantajan. Kun joku kertoi kirjoittaneensa kirjan, kysyin kuka oli kustantajana. Listaan kertyi helposti reilut kymmenen kustantajaa, joista osa oli tietysti tuttuja suuria suomalaisia kustantamoita.

Kannattaa tosiaan kirjoittaa itselleen ylös useita kustantamoita. He suunnittelevat kirjojen julkaisun hyvissä ajoin etukäteen. Se tarkoittaa, että heiltä saattaa jo olla tulossa vaikka tänä tai ensi vuonna sinun aihepiirisi kirja. Silloin he eivät voi ottaa kirjaasi kustannusohjelmaansa, vaikka se olisi heistä kuinka hyvä. Sen vuoksi listallasi kannattaa olla mahdollisimman monta kustantajaa, joille voit kirjaasi tarjota.

Jos et tunne kustantajia (ei huolta, en minäkään tuntenut), voit etsiä niitä vaikka kirjaston avulla. Ainakin pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet -tietokannasta voi etsiä kirjoja hakusanoilla. Laita hakusanoiksi jotakin sinun kirjasi aihepiiriin liittyvää, niin saatat löytää samantyyppisiä kirjoja. Katso kuka ne on kustantanut, ja lisää kustantaja listallesi.

Lähesty kustantajia kiinnostavasti

Kustantajat saavat valtavasti käsikirjoituksia sähköpostilla. Jotta sinun yhteydenottosi ei hukkuisi massaan, kirjoita hyvä saatekirje kirjallesi. Kerro miksi kirjasi on tärkeä, ajankohtainen ja mielenkiintoinen. Kirjoita myös omasta taustastasi kirjoittajana (vaikka olisit kirjoittanut vain opinnäytetyön tai päiväkirjaa!). Jokainen meistä on tarkemmin ajateltuna kirjoittanut jotakin, vaikka äidinkielen aineita peruskoulussa. Jos kokemusta kirjoittamisesta on vähän, käy läpi kaikki työtehtäväsi sillä silmällä, onko niihin liittynyt jotakin kirjoittamista. Kerro myös, miksi aihe kiinnostaa sinua, ja miksi siitä kirjoitat!

Kirjoita myös synopsis, eli lyhyt kuvaus kirjastasi. Mistä kirjassa on kyse ja mitä siihen tulee sisällöksi? Onko siinä tarinoita, esimerkkejä tai harjoituksia? Pidä lyhyt kuvaus lyhyenä, sillä kiireisinä ihmisinä käsityksen kirjasta pitää syntyä nopeasti. Keksi kirjalle jokin kuvaava työnimi. Sen ei tarvitse olla lopullinen nimi kirjallesi, mutta sellaisen keksiminen antaa vaikutelman, että olet ihan tosissasi liikkeellä. Kaikki mikä voisi edistää kirjasi julkaisua kannattaa tiivistää yhteen A4 -sivuun. Tarkista oikeinkirjoitus dokumenteistasi, ettei kustantaja näe sinusta ensimmäisenä kirjoitusvirheitä!

Laita verkot vesille

Valmistele käsikirjoitus, saatekirje ja synopsis erillisiksi tiedostoiksi. Voit tehdä niistä pdf -tiedostot valmiiksi lähetystä varten. Katsele rauhassa läpi kustantajien nettisivuja, joillakin saattaa olla tarkempia ohjeita siitä, missä muodossa käsikirjoituksia toivotaan. Noudata näitä ohjeita kirjaimellisesti! Vähintäänkin nettisivuilta löytyy jokin sähköpostiosoite, johon käsikirjoituksia toivotaan lähetettäväksi. Minä keräsin sähköpostiosoitteet kustantajalistaani valmiiksi. Käsikirjoituksen lähettäminen jännitti sen verran, että päätin tehdä sen itselleni niin helpoksi kuin mahdollista.

Lähetä käsikirjoitus, saatekirje, synopsis ja mahdollisesti jonkinlainen CV ja julkaisuluettelo (cv -ohjeita löytyy netistä) listallasi oleville kustantajille eri sähköposteina. Et ehkä halua kertoa, kenelle kaikille olet kirjaasi tarjoamassa! Lähetä ne kuitenkin samalla kertaa, sillä eri kustantamoilla voi kestää jopa kuukausia vastata sinulle – jotkut eivät ehkä vastaa koskaan. Jos jäät odottelemaan vastausta yhdeltä, ennen kuin lähetät viestiä toiselle, kirjasi julkaisu voi viivästyä todella pitkään. Tätä ohjetta ei tietenkään ole pakko noudattaa, mutta suosittelen sitä, jos haluat löytää kustantajan pian.

Sitten ei muuta kuin onnea matkaan!

P.S. Jos sinulla on kirjaidea, tule mukaan Ideasta tietokirjaksi valmennuspäivääni Helsinkiin perjantaina 10.3.! Vielä kaksi paikkaa on vapaana, ja valmennuksessa pääset myös kirjoittamaan saatekirjettä ja synopsista kirjastasi. Malliksi saat minun lähettämäni aidot ja alkuperäiset dokumentit, joilla löysin kustantajan ensimmäiselle kirjalleni Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi.

Ehdit vielä varata paikan valmennukseen verkkokaupastani tästä linkistä

Mukana on myös puheenvuoro Books On Demand -omakustantamolta, mikäli omakustantamisen mahdollisuus kiinnostaa myös!

Coachaan kirjailijoita myös vastaanotollani, ota rohkeasti yhteyttä jos kaipaat valmennusta. Workshopissa ehdit kuitenkin tekemään harjoituksia ja kuulemaan kokemuksistani paljon enemmän yhden valmennuskerran hinnalla, koska aikaa on koko päivä!