Irti itsekurituksesta

Irti itsekurituksesta

Olin viime vuonna vieraana Työelämän timantteja podcastissa, jossa keskustelimme aikaansaamisesta. Moni ajattelee, että ison työprojektin onnistuminen, elämäntapamuutoksen toteuttaminen tai kirjan kirjoittaminen on itsekurista kiinni. Tämän ajatuksen kyseenalaistin vahvasti podcastissa. Osa ihmisistä varmasti on juurikin itsekurin ansiosta saavuttanut vaikka mitä, mutta suurimmalle osalle meistä se ei riitä onnistumisen takeeksi. Tällä keskustelulla oli arvaamattomat vaikutukset, joihin palaan blogin lopussa.

Rakenna kestävälle pohjalle

Jos sinun vahvuutesi on itsekuri, niin lämpimimmät onnittelut! Olen pikkuisen kateellinen. Minä ja suurin osa meistä muista joutuu tulemaan toimeen ilman, että voisimme luottaa itsekurin voimaan. Vaikka aloitamme ryhdikkäästi, niin jossakin vaiheessa itsen kurittaminen tai piiskaaminen eivät enää saa toimimaan. Tekee mieli tehdä jotain mukavaa sen sijaan, että kärsii.

Suosittelen rakentamaan suunnitelmat sen mukaan, että niihin päästään muilla keinoilla, ikäänkuin ilman itsekuria tai motivaatiota. Tai ainakin niin, että itsekurilla olisi mahdollisimman pieni rooli tekemisessä. Voit miettiä merkitystä, miksi kyseinen projekti on sinulle tärkeä – tämän asian ehkä haluat palauttaa mieleesi useinkin hankalan projektin aikana. Voit miettiä, mikä olisi sinulle mukava tapa tehdä, missä ja miten tekeminen etenisi parhaiten. Millainen olisi unelmapäiväsi vaikkapa kirjoittamisprojektin äärellä?

Deadline on paras ystäväsi, eli tee välitavoitteet, joista pidät kiinni parhaasi mukaan. Pohdi myös mistä saat tukea. Onko jokin pieni porukka tai vaikka edes yksi ystävä tai naapuri, joka voisi olla tukihenkilösi? Voitko sopia jonkun palaverin tai puhelun, johon mennessä jokin osa projektista tulee valmiiksi? Rutiinit helpottavat huomattavasti moneen tehtävään ryhtymistä, mutta välillä sitten tarvitaan vaihtelua tai taukoa – kuulostele siis itseäsi ja kysy, mikä juuri nyt saisi sinut etenemään.

Sisäinen kannustaja

Jos nyt sattuu olemaan niin, ettei itsekuri ole juuri sinun vahvuutesi, niin mikä sen sijaan on? Oletko kenties utelias, luova tai tai vaikka huumorintajuinen? Valjasta vahvuutesi palvelemaan projektiasti, äläkä rakenna heikon itsekurin varaan. Sen sijaan että pyörittäisit mielessäsi epävarmuuksiasi, keksi syitä, miksi juuri sinä olet nyt vahvoilla. Muistuta näistä itseäsi, tyyliin “luovana ihmisenä löydän tähänkin ratkaisun”.

Sanat ovat voimakkaita viestejä. Jos sanot itsellesi ikävän sanan, niin olosi lannistuu. Toisaalta positiivisilla ja kannustavilla sanoilla voit energisoida itseäsi. Mieti millä tavoin voisit huomata ja kannustaa itseäsi pienistäkin edistysaskeleista. Jos et itse keksi, niin kysy läheisiltä tai ystäviltä apua, millaisia kannustavia sanoja he sinulle sanoisivat. Pienet palkinnot itselle, vaikkapa vaan rentoutuminen tai mukavat tekemiset arjessa voivat tsempata saamaan välitavoitteen kiinni.

Vastaanottavaisuus

Pidä mielesi avoimena. Joskus se mitä tarvitset on lähempänä kuin luuletkaan. Jos jäät jumiin projektin kanssa, kysy ja keskustele jonkun kanssa, pohdi yhdessä ja pyydä apua kun tarvitset. Ole valmis inspiroitumaan jonkun tarinasta tai esimerkistä. Podcast -vierailusta oli kulunut pari kuukautta, kun huomasin toisen juontajista tägänneen minut LinkedInissä – hän oli saanut ensimmäiseen kirjaansa kustannussopimuksen. Hän kertoi, että ratkaisevaa keskusteluissa oli juuri toteamus, ettei kirjaprojekti ole itsekurista kiinni. 

Mikäli yhden kirjailijan tarina ja pienet harjoitukset kiinnostavat, tervetuloa mukaan Kirjailijaksi -webinaariin 9.3. klo 18-19, saat sen nyt edullisesti 35€ Early bird -hintaan. Jos et ehtisi linjoille, saat tallenteen sähköpostiisi. Webinaariin pääset tästä linkistä.

P.S. Jos sinulla on jo idea, josta haluat kirjoittaa, tule mukaan Ideasta tietokirjaksi -valmennuspäivään 25.3. Helsingissä, jonne on vielä muutama paikka vapaana! Jo kahdeksatta kertaa toteutuva valmennuspäivä sisältää valmennuksellisia harjoitteita oman kirjaidean työstämiseksi kirjoittamissuunnitelmaksi, sekä käytännöllisiä harjoituksia, jotta valmistaudut lähestymään kustantajia käsikirjoituksesi kanssa. Päivä sisältää myös puheenvuoron, jossa Books On Demand kertoo omakustantamisen mahdollisuuksista. Klikkaa valmennukseen tästä linkistä.

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä