Osallistuin #ViikonHyväTeko Facebook-kampanjaan. Olin jo vähän huolissani, kun kolmannella viikolla edelleen mietin, että mistäköhän niitä hyviä tekoja keksisi. Pieni analyysi paljasti, että rima oli päässyt nousemaan liian korkealle. Päivän hyviksi töiksi kelpaavat lastenvaunujen ratikkaan auttamiset ja ovenavaajan soittamiset naapurille eivät tuntuneet riittävän. Arjen menoissa kampanja myös yksinkertaisesti unohtui säännönmukaisesti. Perfektionismi ja arjen kiireet olivat hetkellisesti estäneet auttamistavoitteeni saavuttamisen.
Hyvä mieli pienestä teosta
Illalla kotiin tultuani olin juuri katsonut hyviin tekoihin rohkaisevan kampanjavideon, ja kasailin kokoon muuton alta myytäviä kodintarvikkeita, joita kierrätysryhmän nuori oli tulossa hakemaan. Silloin viimein välähti: tietysti annan ne nuorelle ilmaiseksi kampanjan kunniaksi! Väsähtänyt oloni oli kertaheitolla poissa. Lahjoitus sujui hymyilevissä merkeissä, ja kiittelin Facebookissa tsemppivideon tekijää. Saman tien sain pari ideaa ja innostuin vielä kirjoittamaan blogia. Mikä mahtava energia lähtikään liikkeelle pienestä ideasta ja hyvästä fiiliksestä, joka nuoren auttamisesta seurasi. Hyvä mieli tuli tuplana, koska samalla kun autoin, keksin tavan toteuttaa tavoitteeni, eli viikon hyvän teon. Mieleeni tuli lehtikirjoitus, jossa kerrottiin kommuunista omaan kotiin muuttavasta nuoresta, joka sisusti kotinsa lahjoitetuilla tavaroilla. Onpa maailma mahtava paikka, kun vähävarainenkin voi saada kaiken tarpeellisen ilmaiseksi ja samalla muiden turhat tavarat saavat uuden kodin. Pääsin samalla edistämään kierrätystä lähiympäristössäni.
Positiivisen psykologian piirissä on tutkittu kaikkein onnellisimpia ihmisiä, ja selvitetty millä tavalla he toimivat. Yksi mieleeni jäänyt piirre on se, että he ovat usein ensimmäisinä tarjoamassa apuaan muille. Muiden auttaminen on äärimmäisen palkitsevaa, ja tuo meille välitöntä mielihyvää. Näinä kovan kilpailun ja oman menestyksen korostamisen aikoina on siis olemassa yksinkertainen keino, joka auttaa meitä elämään kuten ne kaikkein onnellisimmat ihmiset – se on muiden auttaminen. Helposti rima voi nousta liian korkealle, ja auttamisenkin pitäisi olla jotakin suurta, jota voi jakaa näyttävissä somepostauksissa. Myös pienet teot kuitenkin tekevät tehtävänsä. Ne tuottavat hyvän mielen sekä vastaanottajalleen, että tekijälleen. Hyvää mieltä ei tarvitse ostaa rahalla, koska sitä saa ilmaiseksi milloin vaan.
“Mitä ihmisryhmää sinä haluaisit tukea? Mitä päämäärää haluaisit edistää maailmassa? Keksi oma hyvä tekosi.”
Muutama vinkki siihen, miten inspiroitua auttamisesta:
Vinkki #1: Pieni teko päivässä. Pienikin hyvä teko voi olla suuri sen vastaanottajalle. Mikään apu toiselle ei ole liian mitätöntä, ja auttaminen voi olla arkista puuhastelua – hyvää vastapainoa vaikkapa vaativalle työlle, jossa rima on korkealla. Huomaa se mitä teet joka päivä ja nauti auttamisen antamasta hyvästä mielestä. Ota auttamisesta kaikki irti, ja innosta vielä muitakin auttamaan, vaikka liittymällä #ViikonHyväTeko –kampanjaan.
Vinkki #2: Löydä sinulle tärkeä syy. Tutkimusten mukaan muiden auttaminen ei lisäännyt elintason myötä, vaikka ainakin taloudelliset mahdollisuudet siihen lisääntyisivät. Kykymme kokea empatiaa motivoi meitä auttamaan, ja ehkä elintason noustessa on vaikea tavoittaa niiden maailmaa, joilla elintaso on selvästi heikompi – elämme omassa kuplassamme. Positiivisen psykologian tutkimusten perusteella myös jonkin ryhmän tai päämäärän tukeminen voivat motivoida auttamaan. Mitä ihmisryhmää sinä haluaisit tukea? Mitä päämäärää haluaisit edistää maailmassa? Ovatko sydäntäsi lähellä pakolaiset, opiskelijat tai lapset? Haluatko edistää ympäristön siisteyttä, ihmisten hyvinvointia tai vaikka hidastaa ilmastonmuutosta?
Vinkki #3: Onnellisuus palkitsee. Aivojen palkitsemisjärjestelmä reagoi pieneen hyvään tekoon samalla periaatteella, kuin suureen saavutukseenkin. Auttaminen on terveellinen ja ekologinen tapa saada mielihyvää. Se ei katso vuosituloja tai sosiaalista statusta, ja on siinä mielessä tasa-arvoista. Saat myös itse päättää milloin ja millä tavalla sitä toteutat. Autettaviksi sopivat läheiset ja tuntemattomat, eläimet ja ihmiset, luonto ja kaupunkiympäristö, terveet ja sairaat. Se on hyvä tapa osallistua yhteiskuntaan omalla tekemisellä, eikä tarvita muuta kuin ajatuksen siirtäminen hetkeksi pois omasta navasta.
Jos kiinnostuit, saat kaikki tämän blogisarjan viikoittaiset julkaisut tilaamalla Aikaansaamisen taika –blogisarjan tästä
Ennakkotarjouksen kirjasta Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi, löydät täältä