Aikaansaamisen onnea

Aikaansaamisen onnea

Moni tunnistaa haasteeksi sen, että töitä ja tekemistä on liikaa. Uuvuttaa, väsyttää ja kuormituksen tunne on läsnä kehossa ja mielessä, työssä ja vapaa-ajalla. Se on ihan oikea ongelma. Pelkästään tekemisen vähentäminen ei kuitenkaan välttämättä ratkaise ongelmaa. Väitän, ettemme tule onnelliseksi tekemättä mitään. Jonkin uuden lisääminen kiireiseen arkeen voi tuntua järjenvastaiselta, mutta sitä juuri joskus tarvitaan.

Unelmatyöpäivä

Ihmisen mieli toimii luonnostaan siten, että osaamme helposti nimetä ongelmia. Tunnistamme haasteet ja fokusoimme siihen, mitä emme halua. Ei stressiä, kiirettä ja paineita, ei ylitöitä ja ylikuormitusta. Näistä ei kuitenkaan päästä vain syyttelemällä pomoa, työilmapiiriä tai yhteiskuntaa. Meidän täytyy osata myös kertoa, mitä sen sijaan haluamme.

Jokaisen unelmatyöpäivä on varmaan hiukan erilainen. Monella siihen kuitenkin sisältyy tärkeiden tehtävien aikaansaamista. Erityistä iloa ja hyvää mieltä saamme, kun ratkomme joitakin hiukan haastavia tehtäviä, joissa todella pääsemme hyödyntämään osaamistamme ja vahvuuksiamme. Voimme lähteä tyytyväisenä kotiin, kun työpäivän aikana saimme aikaan jotakin hyödyllistä tai merkityksellistä. Valmista ei yhdessä päivässä välttämättä tule, mutta riittää kun huomaamme edistyksen.

Jotta pystymme antamaan parasta, tarvitaan kuitenkin muutakin. Ehkäpä kunnon lounastauko, soitto kollegalle, palaveri jossa puhutaan tärkeät asiat läpi. Jotakin luovaa ja rentouttavaa, joka auttaa irtautumaan mielen kaaoksesta hetkeksi. Entä mitä tapahtuu hyvän työpäivän jälkeen? Moni kiireinen on tiputtanut ohjelmastaan juuri ne mukavat harrastukset tai perheen yhteiset aktiviteetit, joista kuitenkin saa iloa ja energiaa myös työarkeen.

Valitse tarkemmin

Omaksumme helposti ulkopuolelta ne asiat, joita haluamme saada aikaan. Kaikkea ei tietenkään voi valita, mutta aika paljon voi. Muutamakin mieluisa asia työarjessa energisoi ja pitää tekemisen mielekkäänä, vaikka aina tehtäviin kuuluu myös jotakin vähemmän innostavaa. Lähes takuuvarma vinkki on muiden auttaminen. Sitähän meistä lähes jokainen jollakin tavalla tekee. Myös uuden oppiminen pitää mielen virkeänä ja tuottaa nautinnollisia oivalluksen hetkiä.

Priorisoi oma hyvinvointisi. Erityisesti silloin, kun työssä on paineita, on tärkeää palautua hyvin. Varaa reilun pituiset lounastauot kiireiseen viikkoon. Pidä tauoista kiinni erityisesti silloin, kun niihin ei mielestäsi olisi aikaa. Keksi keinoja, joilla lähdet töistä ajoissa. Kukaan ei voi tunnistaa puolestasi, millaisessa rytmissä sinä toimit parhaiten. Työpäivän venyttäminen laskee työtehoasi ja lisää turhautuneena työn ääressä vietettyä aikaa. Paras lääke väsymykseen on uni, joka palauttaa mielemme toimintakuntoon joka yö.  

Vapaa-ajalla vapaus valita lisääntyy. Älä tyydy pakollisten rutiinien toistamiseen, vaan ujuta arkeen mieltä ilahduttavia asioita. Jollekin ne ovat ystävien kohtaamisia, toiselle perheen yhteistä tekemistä. Ehkä sinulla on jokin harrastus, joka on sinulle tärkeä vastapaino työlle. Jos kaipaat arkeesi kirjojen lukemista, musiikin kuuntelua tai vaikka käsillä tekemistä, älä jätä niitä odottamaan kesälomaa. Aina ei tarvitse tehdä mitään erityistä, metsässä käveleminen rauhassa voi olla juuri sitä mitä kaipaat. Mukavia asioita tarvitaan ihan jokaiseen päivään ja on sinun tehtäväsi järjestää niitä itsellesi.

Iloa työstä ja elämästä

Työ tarjoaa meille mahdollisuuden nauttia aikaansaamisen tunteesta. Kirjoita tänään ylös kaikki ne asiat, jotka teet. Pysähdy säännöllisesti huomaamaan, mitä teit ja muistuttamaan itseäsi siitä, mitä suurempaa asiaa niiden avulla edistät. Pelkästään vähemmän tekemisen sijaan keskity siihen, että teet oikeita asioita. Seuraa myös omaa olotilaasi päivän aikana. Kun huomaat sen hetken, että kaipaisit taukoa, älä ohita sitä. Mieti millainen tauko tänään olisi tarpeen ja pyri järjestämään sellainen itsellesi.

Riittävä väljyys on edellytys sille, että voit olla parhaimmillasi. Kokemuksesta tunnistamme helposti, että työt sujuvat parhaiten sopivan rennolla otteella. Tarvitaan tavoitteita, mutta myös itsensä kuulostelua tarkalla korvalla. Vain sinä tiedät milloin voit haastaa itseäsi ja milloin tarvitaan lepoa. Tehokkainta ei suinkaan ole suorittaa työtä joka minuutti, vaan pikemminkin huolehtia olotilasta, jossa osaamme tehdä hyviä päätöksiä ja fokusoida olennaiseen.

P.S. Askeleet aikaansaamiseen löydät Aikaansaamisen taika -webinaarista, jonka tallenne on nyt myynnissä tarjoushintaan 35€ tämän viikon, eli 30.9.2022 saakka verkkokaupassani! Löydät siitä selkeät harjoitukset, joiden avulla asetat tavoitteen, luot suunnitelman ja fokusoit tekemisesi tavoitteeseen pääsemiseksi. Löydät webinaarin tiedot tästä linkistä

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä

1 Kommentti

  • Taru
    27.9.2022 18:12 0Tykkäystä

    Kiitos! Erinomainen teksti jälleen 🙏

Comments are closed.