Matka kirjailijaksi

Matka kirjailijaksi

Olen monesti miettinyt, mikä kaikki johtikaan siihen, että minusta tuli kirjailija. Olen tietysti nuoresta saakka pitänyt lukemisesta ja kirjoittamisesta. Olin haaveillut jo vuosia omasta blogista. Mikä sai ottamaan sen ratkaisevan askeleen, että päädyin toteuttamaan oman kirjan kirjoittamisen?

Yksi asia johti toiseen

Alunperin ajatus oman kirjan julkaisusta kuitenkin tuli minulle itsellenikin vähän yllätyksenä. Heti alkuun on todettava, ettei ollut mitään yhtä ratkaisevaa asiaa. Olin ollut mukana joissakin yhteisesti kirjoitetuissa kirjoissa. Niistä syntyi käsitys, miten kirjaidea ensin esitellään kustantajalle ja millä tavoin kirjoittaminen siitä etenee. Sitten viimein aloin kirjoittaa omaa blogia. Kun olin kirjoittanut viikoittain puolisen vuotta, blogeihini liittyvä aihe putkahti mieleeni. Aloin kutsua sitä kirjaideaksi. Annoin sille työnimeksi Aikaansaamisen taika, joka oli erään blogini otsikko.

Ystäväni kehotti minua hakemaan apurahaa Suomen tietokirjailijoilta. Hakemukseen piti tiivistää, mistä kirjassa on kyse. Aluksi se tuntui minusta mahdottomalta. Haku oli kuitenkin hyvä harjoitus aiheen täsmentämiseksi. Olin valmennuskoulutuksessa, jossa työstin mahdollisuutta antaa itselleni lupa kirjoittamiseen. Kun sain pienen apurahan, aloin kirjoittaa ihan tosissani. Päätin päivämäärän, jolloin käsikirjoituksen raakile lähtisi sähköpostilla kustantajille ja toteutin suunnitelmani.

Kustantajista lopulta monikin oli kiinnostunut julkaisemaan kirjani. Siitä lähtien kaikki sujui itsenäiseen tekemiseen verrattuna helposti. Sovimme tietyt päivämäärät kustannustoimittajan kanssa. Se toi ryhtiä tekemiseen. Kun kirjoittaminen eteni, pelkoni kirjoittamisen epäonnistumisesta hälvenivät. Eihän kustantaja päästäisi surkeaa tekstiä julkaisuun saakka. Kirja syntyi lopulta yllättävän helposti.

Esikuvan merkitys

Olen huomannut, että mediassa välillä kritisoidaan onnistumistarinoita. Niiden väitetään antavan epärealistisia odotuksia muille. Minulle esikuvat olivat kuitenkin tärkeitä. Jos joku toinen on onnistunut saamaan oman kirjansa julkaistuksi, niin miksei se olisi mahdollista minullekin! Ensimmäinen askel oli blogien kirjoittaminen. Muutaman ensimmäisen blogin luki vain jokunen paras ystävä. Pian kuitenkin rohkaistuin jakamaan tekstejä sosiaalisessa mediassa. Kynnys kohti kirjan julkaisua madaltui pikkuhiljaa.

Pystyvyyden tunteen vähittäinen lisääntyminen oli keskeinen osa kirjan valmistumista. Usko siihen, että jokin todella on mahdollista, on edellytys motivaatiolle ja toimeen ryhtymiselle. Siksi on hyvä, etten ollut maailmankaikkeuden ensimmäinen kirjoittaja. Saatoin katsoa mallia muista, jotka ovat jo kirjoittaneet kirjan. Kirjoittamalla itse vahvistin tunnetta siitä, että tekstiä tosiaan syntyy.

Saatoin nähdä, miten toiset kirjailijat pitivät puheenvuoroja ja koulutuksia kirjansa aiheesta. Se toi kirjoittamiseen merkityksen tunnetta. Kirjahan ei välttämättä ole vain kirja, vaan yksi tapa tuoda ajatuksia laajemmalle yleisölle. Se voisi tarkoittaa, että kirjoittamani ajatukset auttaisivat tulevaisuudessa vaikka kuinka monia aiheesta kiinnostuneita. Kirjasta voisi tulla tärkeä muillekin, kuin vain minulle.

Askel askeleelta

Tarinan opetus on, ettei suuriin suunnitelmiin useinkaan hypätä suoraan. Se jää taka-alalle monissa niissä median kuvaamissa menestyskertomuksissa. Pikemminkin eteneminen tapahtuu askel askeleelta. Tärkeintä on tunnistaa, mikä kulloinkin auttaisi eteenpäin. Mahdollisuudet eivät aina synny itsestään, vaan niitä voi myös itse aktiivisesti järjestää itselleen.

Tukihenkilöitä kirjaprojektissa ei aina ole valmiina. Etsi itsellesi esikuvia, ja seuraa rohkeasti heidän asettamaansa esimerkkiä – omalla tyylillä tietysti. Tutkiskele mikä auttaisi kussakin tilanteessa eteenpäin ja ryhdy tekemään. Salli itsellesi myös avun pyytäminen muilta. Kirjoittamisessa, kuten niin monessa muussakin asiassa kehittyy tekemällä. Iloitse jokaisesta pienestäkin edistysaskeleesta. Siihen on aihetta, sillä yksi asia usein todella johtaa toiseen.

Minun polustani kirjailijaksi voit lukea myös aiemmasta blogistani täältä

Ilmoittautuminen workshoppiin avoinna!

Mikäli sinäkin haluat toteuttaa oman kirjaideasi, tule mukaan jo yhdeksättä kertaa järjestettävään Ideasta tietokirjaksi -valmennuspäivään perjantaina 10.3.2023. Lisätietoa workshopista löydät TÄSTÄ LINKISTÄ.

Workshopissa työstät ideastasi kirjoittamissuunnitelman, asetat itsellesi tavoitteen ja hahmotat askeleet, joilla kuljet kohti tavoitettasi. Hahmotat kirjaideaasi lukijan kannalta ja pohdit sen kohderyhmää. Ilmoittaudu mukaan TÄSTÄ LINKISTÄ.

Teemme yhdessä useita mielikuva- ja kirjoittamisharjoituksia – emme kuitenkaan paneudu kirjan sisältöihin, eikä sinun tarvitse jakaa niitä. Tärkeintä on turvallinen tila keskittyä harjoituksiin, jotka vievät sinut päivän aikana monta askelta eteenpäin. Saat tietoa sekä kustantajan etsimisestä kirjalle, että omakustantamisesta – mukana on puheenvuoro Books On Demand -omakustantamolta. Rohkaisen myös kaikkia hakemaan kirjalleen apurahaa. Esikoiskirjailijalle hyvä vaihtoehto on Suomen tietokirjailijoiden apurahahaku maaliskuussa 2023.

Koko päivän workshopin hinta on vielä tänä vuonna vain 186€ (sis. alv), sisältäen koko päivän valmennuksen, aamukahvit sekä materiaalit. Voit maksaa workshopin TÄSTÄ LINKISTÄ.

P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä