Rytmistä menoa

Rytmistä menoa

Nyt kun syksy on jo pitkällä, huomaan miten tekemiseen muodostuu samat viikoittaiset rutiinit. Maanantain kuntosaliryhmä, tiistain asiakkaat ja keskiviikon lenkkisauna ikään kuin määrittelevät tahdin sille, miten viikko lähtee liikkeelle. En ole koskaan ollut suuri rutiinien ystävä, mutta kyllä vaan minäkin hyödyn siitä, miten toistuvat tekemiset luovat kehikkoa työntekoon. Kannattaisiko rutiineja luoda enemmänkin?

Toistuvuuden ilot

Keskustelin viime viikolla Kolmen vinkin podcast -äänityksessä valintojen teosta. Moni luovana ja innovatiivisena pidetty henkilö on ripustautunut tapoihin ja tottumuksiin yllättävänkin tiukasti. Juttutuokiossa mainittiin Steve Jobs, joka käytti aina samanlaista paitaa. Hän hankki useita samanlaisia poolopaitoja, ettei hänen tarvitsisi käyttää energiaa vaatteiden valintaan päivittäin. Mainitsin syöväni lähes aina aamupalaksi puuroa, koska se yksinkertaistaa aamujani. Ehkäpä valintaenergiaa siis säästyy johonkin tähdellisempään.

Samoin monet muut rutiinimme toimivat säästäen energiaa niihin hetkiin, joissa sitä todella tarvitaan. Viikon suunnitteluun ei tarvita niin paljon panostusta, kun jotkut asiat on jo päätetty etukäteen. Helpoin tapa on luoda tiettyjä ulkoisia rutiineja, kuten osallistua jonkin ryhmän treeneihin, sopia yhteinen siivoushetki tai totuttaa itsensä lähtemään koiran kanssa ulos heti työpäivän jälkeen. Paljon haastavampaa on päättää joka kerralla erikseen, milloin on hyvä aika siivota tai lähteä lenkille.

Rutiinin muodostaminen

Oletko joskus aloittanut uuden rutiinin, joka sitten lopahti? Eräässä tutkimuksessa uuden päivittäisen tavan muodostuminen vei opiskelijoilta keskimäärin 66 päivää. Joku onnistui siinä parissa viikossa, kun taas toisella siihen kului lähes vuosi. Olemme yksilöllisiä, tässäkin. Älä siis pety, jos uusi rutiini ei jäänytkään heti osaksi arkeasi. Saatat hyvinkin onnistua vielä, jos maltat jatkaa sen toistamista riittävän kauan. Rutiineissa on se hyvä puoli, että niistä tulee todella helposti toistettavia ajan myötä.

Joskus saatat tarvita avuksesi mielikuvan, joka auttaa kun motivaatio on hukassa. Mieti aluksi, minkä vuoksi haluat rutiinin osaksi arkeasi. Ehkä se lisää terveyttä tai hyvinvointia, jolloin voit ajatella uutta elinvoimaista itseäsi. Mielikuva siististä kodista auttaa siivoamaan. Saatamme yrittää motivoida itseämme pakolla tai ehkä jonkin negatiivisen seurauksen välttämisellä. Se ei kuitenkaan innosta toistamaan niin hyvin, kuin jokin positiivinen lopputulos. Siksi sairauksien ennaltaehkäisy ei ole yhtä innostavaa kuin hyvinvointi.

Ulkopuoliset apukeinot ovat hyviä ja sallittuja rutiinin muodostamisessa. Erilaiset sopimukset tai vaikka jostakin harrastuksesta maksaminen voivat tukea tekemistä – emmehän halua rikkoa muiden kanssa tehtyjä sopimuksia tai menettää rahaa turhaan. Aikaan sidotut tekemiset toteutuvat usein hyvin. Joskus on hyvä aloittaa mahdollisimman kevyesti, ettei aloittamisen kynnys nouse liian korkeaksi. Rutiineista kirjoittanut James Clear kannustaa aloittamaan uuden tavan jostakin niin pienestä, ettet yksinkertaisesti kehtaisi jättää sitä tekemättä.

Luo oma rytmisi

Kukaan ei ulkopuolelta kerro, millaiset rutiinit sopivat juuri sinulle. Toiselle hyvin samanlaisina toistuvat päivät tai viikot tuovat mukavaa rakennetta elämään. Saatat nauttia tiiviistä aikatauluista, jolloin tunne aikaansaamisesta palkitsee päivän aikana toistuvasti. Kaikkeen tekemiseen se ei kuitenkaan sovi. Jos vaikka teet työssäsi jotakin luovaa, tarvitset enemmän väljyyttä ja mahdollisuuksia uppoutua tekemiseen ilman liian tiukkoja aikaraameja.

Vaihtelu on osa rytmiä. Musiikissakin voi olla rytmin vaihdoksia, jotka tekevät kappaleesta mielenkiintoisemman. Vähintäänkin joitakin kertoja vuodessa tavallisessa viikkorytmissäkin on hyvä olla lomia ja taukoja, jolloin rutiineista ainakin osittain luovutaan. Eri elämänvaiheissa on myös enemmän tai vähemmän tarvetta rutiineille. Ruuhkavuosia elävä voi tarvita opiskelijaa enemmän toistuvia tapoja, jotta kaikki olennainen mahtuu arkeen.

Tunnista itsessäsi, minkälainen rytmi palvelee sinua parhaiten. Tarvitsetko tällä hetkellä enemmän tai vähemmän rutiineja? Jos tunnet kaipaavasi lisää väljyyttä, mieti miten voisit saada sitä. Joskus vastaus on paradoksaalisesti sellainen, että tietyistä rutiineista kiinni pitämällä jääkin enemmän aikaa ja energiaa sellaiselle olemiselle, jolloin ei tarvitse tehdä mitään.

P.S. Lisää aikaansaamisen taitoja löydät Aikaansaamisen taika -webinaarista, jonka tallenne on nyt myynnissä verkkokaupassani! Löydät siitä selkeät harjoituksia, joiden avulla asetat tavoitteen, luot suunnitelman ja fokusoit tekemisesi tavoitteeseen pääsemiseksi. Löydät webinaarin tästä linkistä

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä