Kaikki kontrollissa?

Kaikki kontrollissa?

Ensimmäinen kesälomareissu alkoi stressaantuneessa tunnelmassa. Olin venäyttänyt selkäni, joten epävarmuus selviämisestä tavaroiden kanssa lentokentillä ja junissa vaivasi. Lisäksi nyrjäytin nilkkani portaissa ja askel tuntui vähän aralta. Ärsyttävää, miksen voinut sairastaa vaikka silloin, kun oli pandemia, eikä mihinkään edes päässyt. Reissun tarjoama oivallus kuitenkin syntyi vasta paluumatkalla.

Juoksimme lentokentälle kulkevaan junaan. Sattui klassinen virhe vieraalla asemalla, eli astuimme väärään kulkupeliin, jonka siis tajusin vasta useamman pysäkin jälkeen. Ei syytä paniikkiin, vastapäiselle raiteelle vaan ja takaisin lähtöruutuun. Ehdimme kentälle ajoissa toisella yrittämällä. Huomasimme matkaseurani kanssa, että vaikka oma virhe ensin harmitti, niin sen korjaaminen lennossa tarjosi mahdollisuuden iloita omasta reagointikyvystä. Emme ole vielä menettäneet resilienssiämme, vaikka arjessa pääsemme ihan liian helpolla!

Ennakointi on mahdotonta

Nykyihmisen maailma on muuttunut jatkuvasti entistäkin ennakoitavammaksi. Olemme tottuneet varailemaan palveluita ja buukkamaan aikataulujamme napin painalluksella. Enää ei tarvitse edes palaveriin siirtyä konkreettisesti, vaan vaan sinne pääsee muutamalla hiiren klikkauksella virtuaalisesti. Elämme todellisessa kontrollin illuusiossa suuren osan ajasta – kunnes sitten tulee jokin yllättävä tapahtuma, sairastuminen tai joskus vähän isompikin pandemia, joka pistää punnitsemaan kaikkea uusiksi.

Typeryyksissään ihminen takertuu omaan kuvitelmaansa myös täydellisistä lomasuunnitelmista ja närkästyy, kun ne eivät toteudu odotusten mukaan. Kuinka voimme edes olettaa, että kaikki sujuisi täydellisesti, juuri niin kuin olimme suunnitelleet? Sama koskee tietysti koko elämää. Janne Saarikivi kuvaa tätä erinomaisesti Ylen kolumnissaan, jossa huonokäytöksinen koira opettaa rakastamaan elämää sellaisena kuin se on – epätäydellisenä.

Varmistelu on turhaa

Ihmettelin matkani jälkeen, että vaikka reissasin kivuliaana puoli-invalidina nyrjähtäneen nilkan kanssa, nautin matkasta todella paljon. Joiltakin osin suunnitelmat saattoivat mennä lennosta uusiksi. Ehkäpä se onkin osa matkustuksen viehätystä. Olen välillä havahtunut huomaamaan, että yllätykset ovatkin melko virkistäviä, vaikkei niistä mitään kovin ihmeellistä seuraisikaan. Meille ihmisille tyypillinen taipumus välttää epävarmuutta onkin vitsaus, sillä pieni yllättävä haaste tai ratkaistava ongelma vasta saakin meidät heräämään eloon!

Oikeastaan on aika kammottavaa, jos kaikenlaisesta varmistelusta tulee liian tärkeää. Se kai tarkoittaisi, että asioita jätetään tekemättä, koska niihin sisältyy jonkinlainen riski. Sinnun podcastissa käydään aiheesta mieleenjäävä keskustelu Pikkuporvarit -kirjan kirjoittaneen Anna Kontulan kanssa. Pahimmillaan varmistelu leviää vaatimuksena yhteiskunnassa. Silloin todella unohdetaan, että elämään sisältyy luonnostaan riskejä.

Paras on hyvän pahin vihollinen

Huippusuoritusten tavoittelua pidetään suuressa arvossa kulttuuriympäristössämme. Saatamme kuitenkin kuvitella, että onnistumisiin päästään juuri perfektionistisella otteella. Sitten kun tarkastellaan todellisia onnistujia, huomataan, että he tekevät todella paljon virheitä. Parhaat koripallon pelaajat heittävät eniten koreja ohi, sanoi HS Vision podcastissä Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann. Jos siis haluat todella onnistua, ensin kannattaa opetella hyväksymään mieliharmit, epäonnistumiset ja kaikenlainen ennakoimattomuus.

Jatkan siis epätäydellisen kesälomani viettoa buukkaillen kaikenlaista aivan liian myöhään ja turhan kalliilla. Teen vähän töitä, vaikka oikeastaan piti lomailla ja välillä toisinpäin. Vastailen viesteihin milloin satun muistamaan ja luotan siihen, ettei mitään kovin oleellista mene ohi heinäkuun helteillä. Lähden rohkeasti kohtaamaan Euroopan lentokenttien matkustajakaaoksen, jonne kuulemma ei ollenkaan kannattaisi lähteä ja nilkkakin saattaa joko parantua tai sitten kipeytyä lisää – mistäpä minä sitä etukäteen voisin tietää.

P.S. Jos haluat opetella aikaansaamisen taitoja onnistujan otteella, buukkaa itsesi Aikaansaamisen taika -webinaariin 31.8. klo 9-10 tästä linkistä

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä