Valmista tuli

Valmista tuli

Juhannuksen lähestyessä vauhti kiihtyy. Koska Suomi menee pian kiinni lomakauden ajaksi, pitää kaikki tehdä ja sopia ennen lomille jäämistä. Vitsaillaan, että pitää saada maailma valmiiksi ennen juhannusta. Ajatus on ymmärrettävä, sillä kukapa haluaisi jättää kaiken kesken ennen lomaa. Keskeneräisyys on kuitenkin aivan olennainen piirre monen tieto- ja asiantuntijatyöntekijän työtä. Paine saada maailma valmiiksi on huono vitsi, koska se on todellinen tunne monen mielessä. Tässä blogissa pohdin, miksi kaikkea ei kannattaisi saada valmiiksi ennen kesälomaa.

Vähemmän on enemmän

Jos haluat muuttua tehokkaammaksi, kannattaa lukea James Clearin ajatuksia tapojen muodostumisesta. Hän kuvaa, miten tavat ja rutiinit kehittyvät minimaalisen pieni askel kerrallaan. Yhdelle päivälle suunnitellun tekemisen kannattaa olla niin pieni askel, että se varmasti toteutuu. Teho perustuu siihen, että sinnikkäällä toistamisella ja vähittäisellä lisäämisellä saat kehitettyä tavan tai rutiinin, jonka vaikutukset kumuloituvat ajan myötä. Hampaiden pesu, rahan säästäminen tai terveellinen syöminen ovat tästä esimerkkejä.

Toinen keskeinen pointti on valinta siitä, mihin kannattaisi fokusoida. Poukkoilemalla asiasta toiseen saa helposti kulutettua muutamankin työpäivän saamatta juuri mitään aikaan. Sen sijaan pari minuuttia voi riittää kartoittamaan, mikä todella on olennaista. Vain muutamaan tärkeään asiaan keskittymällä ehkä aluksi tuntuu, ettet saanut kaikkea valmiiksi. Saatoit kuitenkin säästää valtavasti aikaa ja energiaa, jos jätit epäolennaisen tekemättä.

Huomio edistykseen

Emme arvosta pieniä edistysaskeleita. Tavallisesti et edes huomaa, että löysit uuden näkökulman projektiin, tai että opit jossakin taidossa taas pikkuisen sujuvammaksi. Nämä pienet askeleet, joita pomosi ja työkaverisi eivät myöskään huomaa, ovat kuitenkin mahtavia tyytyväisyyden ja energian lähteitä sinulle jokapäiväiseen työntekoon. Yleensä huomiomme suuntautuu siihen, mikä ei tapahtunut aikataulussa, tai niin kuin suunniteltiin. Opettele havainnoimaan, miten taas sait dokumentin lähettettyä, vaikka ehkä viikkoa myöhemmin kuin toivoit.

Moni on huomannut, että iso saavutus ei lopulta tunnukaan ihan niin hienolta, kuin sitä alun perin kuvitteli. Opintojen tuleminen valmiiksi tai projektin saaminen päätökseen tarjoavat ehkä mahdollisuuden juhlaan, tai ainakin tapahtuman julistamiseen sosiaalisessa mediassa, mutta jälkikäteen olo voi olla jopa tyhjä. Paljon tärkeämpää on osata nauttia päivittäisestä tekemisestä ja iloita siinä edistymisestä. Tekemiseen liittyvä tunne ja edistyksestä nauttiminen lisää jaksamista ja hyvinvointia työssä.

Levänneenä loman jälkeen

Levänneinä ja rentoutuneina olemme usein parhaimmillamme. Silloin keskittyminen onnistuu, löydämme ongelmiin ratkaisuja ja energiaa riittää. Mikäli nyt loman kynnyksellä sinulla on jokin luovuutta tai kekseliäisyyttä vaativa projekti käsissäsi, jätä se loman yli lepäämään. Pohdi sitä, tee luonnos tai pidä alustava palaveri, mutta älä vaadi itseltäsi sen valmiiksi saamista väsyneenä, ellei ole aivan pakko. Yleensä ei ole, vaikka siltä saattaa joskus tuntua.

Aivomme toimivat hienosti levon ja rentoutumisen jälkeen. Se tarkoittaa myös sitä, että olemme hyviä fokusoimaan olennaiseen rauhallisessa mielentilassa. Koita siis kiireen ja sähellyksen keskelläkin löytää rauhallisia harkinnan hetkiä. Jätä mahdollisuuksien mukaan vaikeat kysymykset ja tiukat palaverit vasta lomien jälkeiseen aikaan, jolloin sekä sinä että muut olette todennäköisesti parhaimmillanne.

Harjoittele aktiivisesti keskeneräisyyden sietämistä. Monessakaan työssä ei ole realistista, että jollakin hetkellä pöytä olisi tyhjä. Pikemminkin monet yhtäaikaiset projektit ja niiden työstäminen pikkuhiljaa ja vuorotellen on arkipäivää. Myöskään itsensä johtamisessa ei tarvitse tulla valmiiksi ennen kesälomaa.

P.S. Mikäli haluat kesälomien jälkeen harjoitella aikaansaamisen taitojasi, tule mukaan Aikaansaamisen taika -webinaariin 31.8. klo 9-10. Lisää tietoa löydät tästä linkistä

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä https://satupihlaja.com/tilaa-blogi-ja-seuraa-tapahtumia/