Tunne matka

Tunne matka

Tiedätkö sen tunteen, kun astut lentokoneeseen, junaan tai vaikka autoon pidemmälle matkalle?

On ehkä ollut jotain stressiä tai vähintään pientä säätöä pakkaamisessa, kun pitää muistaa ottaa mukaan kaikenlaista. Sitten kun astut kulkuneuvoon, alat pikkuhiljaa ymmärtää, että nyt voi irrottaa. Päästät irti jostain, ja olo tuntuu hetken päästä erilaiselta. Siis oikein hyvällä tavalla erilaiselta. Miten sitä oikein kuvailisi? Vapaalta, kevyeltä, rennolta ja energiseltä samaan aikaan.  

Erityinen flow’n tunne

Olen alkanut kiinnittää tuohon matkalla olon tunteeseen yhä enemmän huomiota vuosien varrella. Se johtuu siitä, että olen lukenut paljon kirjallisuutta itsensä johtamiseen, aikaansaamiseen ja luovuuteen liittyen. Eräs erityisesti luovuuteen liitetty olotila on juuri se flow, joka liittyy matkalla oloon. On niitä toki muitakin, englanninkielisessä kirjallisuudessa toistuu ”bed, bath and bus”, eli tietyn luovan tilan tavoittaa tietynlaisessa rentouden tilassa, ”sängyssä, kylvyssä tai matkalla”.

Kirjoitan usein matkoilla, koska se tuntuu ihanalta. On vaikeaa selittää, miksi vaikka pitkällä junamatkalla tai lentokoneessa pääsee kuin automaattisesti sopivan keskittyneeseen tilaan. Tavallisesti arjessa pöydän ääreen läppärin eteen asettuminen ja kirjoittamisen aloittaminen on aivan eri prosessi. Matkalla tuntuu siltä, kuin olisi jo valmiiksi päässyt irti jostakin ja siis vapaa tekemään mitä vaan, vaikka kirjoittamaan!

Samaan aikaan olo on jotenkin paineeton. Vähän kuin olisi saanut lahjaksi aikaa, josta ei ole tilivelvollinen kenellekään – tai ehkäpä lähinnä itselleen? Miksiköhän ajattelen matkustaessa jotenkin irtautuvani ajasta, vaikka juuri silloinhan yleensä täytyy erityisesti keskittyä aikatauluihin?

Luova retki

Matka sisältää mahdollisuuden yllätyksiin. Ehkä ennakoimattomat asiat kirvoittavat luovuutta. Uudet asiat, eri ihmiset ja paikat tuovat ehkä mieleen sellaisia ajatuksia, joita ei arjessa tulisi muuten ajatelleeksi. Kun päästää irti tavallisista velvoitteista, syntyy tilaa alitajunnassa oleville mielikuville, jotka voivat matkalla pulpahdella pintaan.

Anna siis itsellesi matkalla mahdollisuus kuulostella ajatuksiasi ja vaikka kirjoittaa niitä ylös. Salli itsesi välillä tylsistyä. Nykyisin tekniset laitteet ja sovellukset voisivat viihdytttää pitkänkin matkan ajan. Minusta se ei ole pelkästään hyvä asia. Kiinnostu siitä, mitä mielessäsi tapahtuu, kun sinun ei tarvitse tehdä mitään. Anna matkalla olon tunteen vallata sinut. Tee joskus jokin matka aivan yksin ja nauti irtipäästämisen tunteesta.

P.S. Jos haluat opetella aikaansaamisen taitoja, buukkaa itsesi Aikaansaamisen taika -webinaariin 31.8. klo 9-10 tästä linkistä

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä