Kannattaako kirjan kirjoittaminen?

Kannattaako kirjan kirjoittaminen?

Tätä kysymystä minulta kysytään usein. Joku haluaa kuulla, oliko kirjasta taloudellista hyötyä. (Lyhyt vastaus: On, ja on edelleenkin.) Toinen haluaa tietää, mitä merkitystä kirjan julkaisulla oli ylipäätään, vaikuttiko se työhöni. (Lyhyt vastaus: Se muutti työnkuvaani yrittäjänä merkittävästi.)

Tässä blogissa tarkastelen, mitä hyötyä kirjan kirjoittamisesta on ollut minulle, jotta voit pohtia kirjan kirjoittamista myös omaan tilanteeseesi peilaten.

Osaajasta ekspertiksi

Jos olet osaaja jollakin alalla, olet todennäköisesti lukenut ja opiskellut jonkin verran aihepiiriäsi. Näin on tehnyt moni muukin samalla alalla. Kirja on hyvä tapa tiivistää tekemiäsi oivalluksia ja oppeja, joita haluat muille välittää. Siinä ei tarvitse olla kaikkea tietoa aiheesta, vaan juuri sinun näkökulmasi on merkityksellinen. Se voi koskettaa montaa sellaista ihmistä, joita toisten kirjoittajien kirjat eivät ole puhutelleet. Profiloidut aihepiirin ekspertiksi kokoamalla ajatuksesi kirjaan.

Kirjan kirjoittaminen on hyvä tapa syventyä ja tiivistää omia näkemyksiä jostakin aiheesta. Kun itse aloitin kirjoittamaan “Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi” -kirjaa, huomasin ajatusteni kehittyvän ja syvenevän prosessin aikana. Näkemykseni selkiytyivät, kun kirjoitin auki kokemuksiani ja asiakkaiden kokemuksista oppimaani. Moderni tietokirja ei olekaan vain kovaa faktaa, vaan parhaimmillaan tiivistää vuosien varrella kertynyttä osaamista ja näkemyksiä yhteen pakettiin. Sen pohjalta on helppo laatia koulutuksia ja puheenvuoroja, kun omat ajatukset on kirjoittaessa käyty läpi moneen kertaan.

Kirjan elämänkaari

Tietokirja on kuin yksi pitkähkö puheenvuoro aiheesta, jota olet pyöritellyt mielessäsi. Uusi kirja herättää huomiota. Julkaisun jälkeen kirjasta kirjoitetaan eri medioissa, ehkä sinut kustutaan pitämään siitä puheenvuoro, kertomaan siitä podcastissa tai radio-ohjelmassa. Aluksi kirjaa myydään kirjakaupoissa ja se ilmestyy äänikirjana suoratoistopalveluihin. Pian sitä lainataan kirjastoista ja saatat pitää kirjasi aiheesta lukuisia koulutuksia ja puheenvuoroja.

Lukijoiden mielissä kirja saa uuden elämän. Kirjan elämänkaari on nykyaikana pidentynyt. Äänikirjoja kuunnellaan vielä pitkään sen jälkeenkin, kun kirjaa ei enää löydy kirjakaupoista. Itsekin olen huomannut, että 2018 julkaistu kirjani elää edelleen vahvasti. Saan viestejä, joissa joku kertoo pitäneensä kirjastani ja arvelee, että sopisin yrityksen henkilöstölle työnohjaajaksi. Minua pyydetään kouluttamaan kirjani aihepiireistä, koska kirjani lähestymistapa aiheeseen on koskettanut jotakuta.

Kirjailijan tulot

Kirjamyynnin vähentymisestä puhutaan paljon näinä aikoina. Tietokirjailijan tulonmuodostus on kuitenkin tänä päivänä monimuotoisempaa, kuin pelkkä painetun kirjan myynti. Ensinnäkin suosittelen kaikkia kirjoittajia hakemaan apurahoja. Jos haluat kirjoittaa nyt ensimmäisen tietokirjasi, kannattaa ainakin hakea Suomen tietokirjailijoiden apurahaa esikoiskirjailijoille. Haku on tänäkin vuonna maaliskuussa.

Äänikirjojen kuuntelustakin syntyy tuloja, ja kirjoja kuunnellaan paljon pidempään kuin niitä myydään kirjakaupoissa. Sen lisäksi kirjailija saa lainauskorvauksia kirjastolainoista, joka myös jatkuu vuosia kirjamyynnin jälkeenkin. Suurin osa kirjaan liittyvistä tuloista saattaa kuitenkin tulla aivan muualta. Puheenvuorot, koulutukset ja valmennukset kirjan aiheesta tuovat ansioita vuosien ajan. Kirja myös avaa monenlaisia mahdollisuuksia. Minua on pyydetty kirjan jälkeen mukaan monenlaisiin yhteistöihin. Olen esimerkiksi päässyt käsikirjoittamaan podcastia ja kirjoitan säännöllisesti erilaisia blogeja ja kolumneja. Näin kirjailijan työ jatkuu kirjan jälkeenkin eri muodoissa.

Haluatko sinäkin kirjoittaa kirjan?

Tule mukaan Ideasta tietokirjaksi -etäworkshoppiin perjantaina 22.3.2024. Saat harjoitusten avulla hahmotella kirjasi sisältöä, rakennetta, lukijan näkökulmaa, tarvittavia askeleita aina kustantajan löytämiseen ja kirjan julkaisuun saakka. Tervetuloa mukaan, vielä 8.3. saakka etuhintaan 179€, ilmoittautuminen on nyt käynnissä ja pääset ilmoittautumaan mukaan täältä

Workshopin tiedot löytyvät täältä

Ideasta tietokirjaksi toteutuu jo 12. kerran. Ohessa muutama palaute viime kerralta:

”Pidin konkreettisista ohjeista, mielikuvaharjoituksesta, kirjoitusharjoituksista, siitä että pohdittiin kenelle kirjan haluaisi kirjoittaa, keskusteluista.”

”Lämmin, rohkaiseva ja kannustava tunnelma, erittäin hyvin jäsennelty kokonaisuus, käytännönläheisyys ja harjoitukset konkretisoivat hyvin asiaa. Harjoitukset koin tosi hyviksi ja arvokkaiksi, hyvä flow vei inspiroivalla tavalla mukanaan. :)”

” Hyviä harjoituksia, tiiviiseen aikaan pakattu paljon asiaa, lunasti sen mitä lupasi”

” Kiitos Satu innostavasta workshopista. Hyvin toimi kaikki myös etänä – huomioit upeasti osallistujien osallistamisen kysymyksin.”

” Positiivinen ja kannustava tapa esitellä samalla omaa polkua kirjailijaksi ja nivoa se oleellisten tietojen kanssa yhteen. Webinaari oli koostettu taitavasti.”