Mitä jos idea kirjasta pyörii mielessä, mutta epäilet joka toinen päivä omaa ideaasi? Ehkä mietit, että et ole paras asiantuntija kirjoittamaan tästä aiheesta, joku toinen varmaan kirjoittaisi paremmin. Et ehkä mielestäsi tiedä aiheesta vielä tarpeeksi. Saatat myös epäillä ideaasi, koska siitä on jo kirjoitettu monta kirjaa. Toisaalta ideoita saattaa olla useampia, ja on vaikea valita, mikä niistä olisi paras.
Kaikki nämä epäilykset minulla oli, ennen kuin aloitin kirjoittamaan ensimmäistä kirjaani. Enhän minä ole mikään itsensä johtamisen guru, mikä minä olen siitä kirjoittamaan, ajattelin. Samalla tunnistin, että itsensä johtamisesta oli jo kirjoitettu vaikka kuinka monta kirjaa – kiinnostaakohan ketään lukea vielä yhtä kirjaa? Pitäisikö valita jokin muu aihe?
Hyvä tietokirja auttaa ihmisiä tai yrityksiä ratkaisemaan ongelmaa
Jos sinulla on ajatuksia, miten jotakin ongelmaa kannattaisi ratkaista, sinulla on hyvä kirjaidea. Muuttuvassa maailmassa tarvitaan kipeästi ideoita, ajatuksia ja ehkä esimerkkejäkin siitä, kuinka haasteita voi ratkoa. Kaikkien ei pitäisi joutua keksimään pyörää uudelleen. Jos sinulla on osaamista jonkun ongelman ratkaisuun, tai vaikka keinoja tuoda iloa elämään, jaa ne muille kirjan muodossa.
Kun aloitin kirjoittamaan Aikaansaamisen taika -kirjaa, huomasin jatkuvasti keskustelua itsensä johtamisen haasteista. Emme saa tartuttua tehtäviin, ihmiset tuskailevat kun työt eivät suju ja ajanhallinta tuntuu ikuisuushaasteelta. Tuntui antoisalta kirjoittaa, kun kuvittelin, miten ihmiset voisivat saada kirjasta apua ja tukea itsensä johtamisen pulmiinsa.
Kirjoittamalla oppii
Kun kirjoittaa kirjaa jostakin aiheesta, siihen tulee perehdyttyä kunnolla. Se on hyvä tilaisuus ottaa selvää aiheessa kiinnostavista teemoista. Kaikkea ei tarvitse tietää. Kirjassa kannattaa fokusoida johonkin näkökulmaan, eikä yrittää selittää koko maailmaa. Kirjoittaminen on hyvä tapa syventyä aihepiiriin ja silloin tuntuu, että törmää kuin itsestään kiinnostaviin lehtijuttuihin ja kirjoihin. Tietomäärä ei välttämättä ole paras mittari hyvälle modernille tietokirjalle. Tärkeämpää on tuoda asioita esiin lukijaa hyödyttävällä tavalla.
Minä en ollut koskaan tehnyt mitään tutkimusta tai perehtynyt itsensä johtamiseen missään opinnäytetyössä. Aihe vaan kiinnosti minua loputtomasti, ja herätti ajatuksia. Kirjaprojektin aikana syvensin ymmärrystäni niistä teemoista, jotka minua eniten kiinnostivat. Ensimmäisen version kirjoitin kuitenkin pitkälti omien ajatusteni ja elävästä elämästä olevien esimerkkien pohjalta. Muutamia kirjastopäiviä toki kuului ensimmäiseenkin versioon, mutta en halunnut muiden kirjojen ohjaavan minua liikaa.
Aina tarvitaan uusia näkökulmia
Monista aihepiireistä julkaistaan uusia kirjoja joka vuosi. Aina tarvitaan inspiroivia keittokirjoja, tietokirjoja avuksi ihmissuhteisiin ja vuorovaikutukseen, tai vaikka lasten kasvatukseen. Sinun tyylisi kirjoittaa voi olla sellainen, joka kolahtaa jollekin lukijalle ja moni muukin voi saada siitä ainakin jotakin. Ei tarvitse olla mieliksi kaikille. Sinä voit tuoda jonkin arvokkaan näkökulman aihepiiriin, eikä sen tarvitse olla mitään maata mullistavaa tai aivan uutta.
Kun rohkaistuin aloittamaan kirjoittamisen, huomasin että tiesin kyllä mitä halusin sanoa. Kirjoitin pikkuhiljaa minua pysäyttäneitä teemoja ja ajatuksia. Tuntui ihanalta purkaa kirjaan niitä keloja, joita olin pyöritellyt mielessäni – ja tiesin, että näitä muutkin olivat pohdiskelleet. Sitten kun tarjosin kirjaa kustantajille, ymmärsin, että kirjalle olisi kysyntää. Joka vuosi julkaistaan useita kirjoja itsensä johtamisesta, aina siis tarvitaan lisää.
Mikä on oikea aihe?
Lyhyt vastaus on, että oikea aihe on se kiinnostavin. Jos yrittää liikaa olla järkevä, voi oman intohimon seuraaminen jäädä vähemmälle. Kirjoittaminen sujuu helpoiten silloin, kun aiheesta on aidosti innostunut. Vähemmän kiinnostavaa aihettakaan ei kannata heti kuitenkaan hylätä. Motivaatio kirjoittamiseen voi yhtä hyvin herätä kirjoittamisprosessin kautta, kun vain aloittaa.
Minua vaivasi alkuun ajatus, että minun ”kannattaisi” kirjoittaa jostakin toisesta aiheesta. Pitäisi olla jotenkin järkevä, ja työstää vaikka jonkin lopputyön aihetta lisää. Pääsisin helpommalla, jos ei tarvitsisi aloittaa ihan alusta. Olen kuitenkin tyytyväinen, että valitsin rohkeasti itsensä johtamisen, vaikka se tuntuikin aivan valtavalta aiheelta.
Onko sinulla jo kirjaidea mielessäsi? Tunnistatko joitakin esteitä aiheen valinnassa?
Jos haluat toteuttaa kirjaideasi, tule mukaan ensimmäiseen Ideasta tietokirjaksi -etävalmennukseen lauantaina 30.9. klo 10-15.30. Ensimmäiseen pilottiryhmään pääset mukaan etuhinnalla 150€ +alv ja siihen mahtuu 6 ensimmäistä ilmoittautujaa – 2 paikkaa on vielä vapaana!
Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä
Seuraava Ideasta tietokirjaksi -etävalmennus pidetään pe 10.11., hintaan 200€ +alv, ja se toteutuu pilottiryhmän palautteiden perusteella. Siihen voit jo ilmoittautua tästä linkistä
Ideasta tietokirjaksi -valmennus on järjestetty lähipäivänä jo yhdeksän kertaa, ja siitä on tullut varsin kiittävää palautetta, tässä pari esimerkkiä:
”Paljon konkretiaa kirjan kirjoittamisesta ja kustannusmahdollisuuksista, tuli selkeyttä koko prosessiin. Omalle kirjaprojektille syntyi suunnitelma ja synopsis.”
”Todella rahan arvoista settiä! Sopivan mittainen päivä ja sopivasti asiaa. Kaikki harjoitukset ehti tekemään hyvin, mutta turhaa luppoaikaa ei jäänyt. Päivä antoi hurjasti varmuutta ryhtyä toimeen. Tekeminen kiikasti loppujen lopuksi pienistä asioista, joten rima aloittamiseen aleni todella paljon.”
”Valmentaja oli asiantunteva ja innostava ja harjoitukset mielenkiintoisia. Tämä valmennus antoi juuri sitä mitä lupasikin.”