Oikea aika kirjoittaa?

Oikea aika kirjoittaa?

Kirjoitan tällä hetkellä kirjaa muuton keskellä. Asunnossa on pahvilaatikoita, muuttolaatikoita ja kirpputorille matkaavia kasseja, puoliksi purettu kirjahylly, sekä se tärkein: nurkkaus, jossa voin kirjoittaa. Se symboloi hienosti mielessä olevaa tilaa, jonka tarvitsen kirjoittamiseen. Nurkkaus, johon voin mennä ja unohtaa kaiken muun hetkeksi!

Pysähdyin miettimään aikaa, jolloin aloitin ensimmäisen tietokirjani Aikaansaamisen taika – näin johdan itseäni. Olin silloin kolmessa eri koulutusohjelmassa ja tekemistä oli enemmän kuin tarpeeksi. Muistan miettineeni, ettei nyt varmastikaan ole hyvä aika aloittaa kirjaprojektia. Totuus on, ettei parempia aikoja ole ehkä tulossa. Siksi paras aika on silloin, kun sinulla on se kirjaidea!

Taantuman aikana

Miten hyödyntää mahdollinen edessä oleva taantuma? Yksi ratkaisu on kirjoittaa silloin, kun muita töitä saattaa olla vähemmän. Yrittäjänä työtilanne vaihtelee, ja välillä on ajanjaksoja, jolloin uusia projekteja alkaa hitaammassa tahdissa. Tällaisissa vaiheissa tartun kirjoittamiseen.

Kirjaprojekti on kuitenkin aina yksi projekti muiden joukossa, ja yhtälailla olen työstänyt kirjaa silloin, kun on monta muutakin hommaa käynnissä. Oleellista on aloittaa ja käynnistää kirjoittaminen. Sen jälkeen se etenee muun työn joukossa, ihan niin kuin muutkin tehtävät. Erillistä tyhjää aikaa kirjalle on vaikeaa löytää, ellei saa pitkää apurahaa, mikä on harvinaista.

Poissa arjesta

Jokaisen kirjani kohdalla olen pitänyt omatekoisia kirjoittamisretriittejä. Pisimmillään olin kaksi viikkoa Espanjassa, jossa käytännössä sain kasaan ensimmäisen kirjani käsikirjoituksen rungon. Olen viettänyt myös useamman viikonlopun itse järjestetyssä miniretriitissä Tallinnassa. Lomailun ja kirjoittamisen yhdistäminen on ihana tapa edistää kirjaprojektia.

Irtiotto arjesta on ollut hyvää kirjoittamisaikaa joka kerta. Moni on kertonut kirjoittaneensa mökillä tai reissuilla ulkomailla. Kirjoittaminen voi kuitenkin yhtä hyvin sujua kahvilassa tai kirjastossakin, parin tunnin pätkissä tai vaan . Tärkeintä on irtautua hetkeksi muusta tekemisestä ja tehdä kirjoittaminen itselleen mahdollisimman mukavaksi. Kaikkea kannattaa kokeilla!

Kaiken muun keskellä

On todella harvinaista, että Suomessa kirjailija saa keskittyä vain kirjoittamiseen. Valtaosa tietokirjan julkaisseista kertoo toteuttaneensa kirjaprojektin muiden töiden lomassa, kaiken muun työn ja tekemisen keskellä. Moni on saanut idean jo aikoja sitten, mutta sopivaa hetkeä kirjoittamiselle ei tunnu löytyvän.

Varsinkin ensimmäisen kirjan aloittaminen on joskus todella haastavaa. On otettava riski, ettei kirjoittaminen edistykään toivotulla tavalla. Mielessä pyörii epäilyksiä ja kysymyksiä. Löydänkö kustantajaa? Olenko riittävän osaava ja pätevä kirjoittamaan tästä? Miten kaiken saa aikaan, kun muutakin tekemistä on. Onko tässä mitään järkeä, jos en tiedä haluaako kukaan edes ostaa kirjaani?

Onneksi ihan kaikkea ei tarvitse ratkoa yksin. Voin auttaa sinua! Olen tehnyt Ideasta tietokirjaksi -workshopin, jotta sinun ei tarvitsisi selvittää kaikkea itse, vaan voisit hyötyä kokemuksistani ja saada heti alkuun vinkkejä, joiden avulla pääset kirjaprojektissa vauhtiin.

Ideasta tietokirjaksi -workshopissa kerron:

Miten sain kirjaidean ja miten sen toteutin

Mistä hain ja sain apurahoja

Miten toteutin kirjaprojektin ja

Miten löysin kustantajan kirjalleni ja mitä apurahoja olet hakenut ja saanut

Jaan sinulle malliksi kaikki alkuperäiset dokumentit, joiden avulla itse löysin kustantajan!

Harjoituksissa:

Asetat tavoitteen kirjaprojektille

Teet kirjoittamissuunnitelman kirjallesi

Löydät keinoja lisätä motivaatiotasi

Tunnistat lukijasi ja kirjasi kohderyhmän

Kirjoitat alustavan sisällysluettelon

Annan käytännön vinkit kustantajan lähestymiseen

Kirjoitat kirjasi synopsiksen

Suunnittelet saatekirjeen, jolla lähestyä kustantajia

Workshop perustuu yhteensä 10 kertaa toteutettuun Ideasta tietokirjaksi -valmennukseen, nyt pääset siihen mukaan etänä pienryhmän kanssa. Ilmoittautuminen on käynnissä, workshop täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä! Ilmoittaudu tästä 

Palautteita etäworkshopista:

🌟Positiivinen ja kannustava tapa esitellä samalla omaa polkua kirjailijaksi ja nivoa se oleellisten tietojen kanssa yhteen. Webinaari oli koostettu taitavasti.

🌟Kiitos Satu, olit hyvin inspiroiva ja välitön. Tämä aihe sopii hyvin webinaarina toteutettavaksi.

🌟Hyviä harjoituksia, tiiviiseen aikaan pakattu paljon asiaa, lunasti sen mitä lupasi.

🌟Kiitos Satu innostavasta workshopista. Hyvin toimi kaikki myös etänä – huomioit upeasti osallistujien osallistamisen kysymyksin.