Neljä valintaa hyvään itsetuntoon

Neljä valintaa hyvään itsetuntoon

Sain viestin asiakkaalta. Tämä halusi kiittää, koska koki saaneensa apua keskustelusta, jonka kävimme. Ilahduin ja vastasin viestiin kiittämällä palautteesta. Jäin pohtimaan, miten hyvä itsetunto onkin usein sitä, että uskaltaa olla välillä haavoittuvainen ja ottaa vastaan apua muilta. Samalla se on kykyä arvostaa itseään ja pitää omia ilojaan ja surujaan tärkeinä ja huomion arvioisina. Hyvä itsetunto näkyy myös siinä, että on voimavaroja arvostaa myös muita, kun kaikki energia ei kulu oman itsetunnon ylläpitämiseen. 

Ylivoimaisesti yleisin toive vastaanotolleni tulevilla ihmisillä on saavuttaa hyvä itsetunto. Se ei ole mikään yksi asia, mutta samat teemat toistuvat keskusteluissa. Haluaisit luottaa paremmin itseesi ja kykyihisi, olla rohkeampi ja uskaltaa tarttua haasteisiin. Saatat toivoa, että osaisit vetää omat rajasi, kieltäytyä sellaisesta, joka ei tunnu omalta tai hyvältä. Haluaisit tuntea itsesi niin vahvaksi, ettei sinun tarvitsisi hakea hyväksyntää tai itsetunnon pönkitystä jatkuvasti muilta.

Todellinen rohkeus

Hyvä itsetunto ei ole sitä, että näytellään haavoittumatonta ulospäin. Todellista rohkeutta ja uskallusta vaatii näyttää omia heikkouksiaan ja virheitään muille. Kuuluisaksi tullut professori ja häpeätutkija Brené Brown kuvaa haavoittuvuutta rohkeuden edellytykseksi. Hän puheenvuoronsa on neljänneksi suosituin Ted-talk ja hän kouluttaa nyt muun muassa yritysjohtajia luomaan rohkeita organisaatioita.

Oman aidon itsen näyttäminen muille luo mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. Se vapauttaa voimavaroja, koska liian kaukana omasta itsestä olevan roolin esittäminen on raskasta. Psykologisesti turvallisessa ympäristössä tapahtuu organisaatioissa merkittäviä innovaatioita juuri siksi, että ihmiset uskaltavat esittää poikkeaviakin näkemyksiä, jotka synnyttävät uutta. Aitous on supervoima, jota kaivataan nyt kaikkialla.

Ihmisen tarve kuulua ryhmään kuitenkin haastaa meitä. Pelkäämme, etteivät muut hyväksy meitä sellaisina kuin olemme, ja joskus pelko tietysti voi osoittautua oikeaksi. Saamme kritiikkiä muilta ja joudumme ryhmän ulkopuolelle. Rohkeus ei kuitenkaan ole pelon puuttumista. Rohkeus on sitä, että toimimme pelosta huolimatta.

Minäpystyvyys

Pystyvyyden tunne kehittyy tekemällä sellaisiakin asioita, joissa et vielä ole hyvä. Harjoittelemalla kehityt missä tahansa kyvyssä tai taidossa. Älä vertaa kehitystäsi muihin, vaan keskity omaan tekemiseesi. Jos huomaat jonkun olevan taitava tai pystyvä, hae siitä inspiraatiota harjoitteluun – ilman että vaadit itseltäsi samaa. Tärkeintä on tarttua haasteeseen ja innostua kehittymään.

Elä läpi tunteesi

Tällä viikolla kirjoitin sähköpostin, jonka kirjoittamista olin lykännyt. Tajusin, että lykkäämisen syynä oli pelko kielteisestä vastauksesta tai tylystä suhtautumisesta. Samasta syystä moni lykkää soittamista vaikka verotoimistoon. Siitä voisi seurata kielteisiä tunteita. Samoin kirjoitin sähköpostin, jossa kieltäydyin tekemästä jotakin, joka ei tuntunut minulle hyvältä. Sekin oli vaikeaa, koska en halunnut tuottaa pettymystä. Kuitenkin huomasin, että vain minä itse voin vetää rajani siinäkin asiassa.

Emme pelkää vain muiden reaktioita, vaan myös omiamme. Vältämme tarttumasta haasteeseen, koska pettyisimme epäonnistumisesta. Joskus joutuu perustelemaan itselleenkin, miksi ryhtyy sellaiseen, joka ei ehkä johda onnistumiseen. Pettymysten ja muiden negatiivisten tunteiden välttely ei kuitenkaan ole hyvä strategia elämässä. Parempi olisi uskaltaa tuntea omat tunteensa, myös ne negatiiviset.

Arvosta itseäsi – ja muita

Kun kohtelet arvostavasti itseäsi ja muita, toteutat hyvää itsetuntoa käytännössä. Aseta hyvinvointisi tärkeälle sijalle prioriteeteissasi. Kunnioita myös muiden hyvinvointia, näinä aikoina se voi tarkoittaa turvavälien pitämistä ja maskin käyttöä. Ystävällisiä sanoja tai positiivista palautetta ei kannata säästellä. Toiselle annettu kehu tai muiden auttaminen ei ole itseltä pois, vaan päinvastoin, tuo sinulle iloa ja hyvää mieltä.

Jos haluat oppia tekemään parempia valintoja, löydät tietoa ja esimerkkejä kirjastani Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä. Löydät sieltä mm. 64 harjoitusta parempien valintojen tekemiseen. Voit tilata kirjan omaksesi tästä linkistä.

Vinkkejä hyvän itsetunnon valintoihin

#1. Valitse aitous. Anna itsellesi lupa olla sellainen kuin olet. Sinun ei tarvitse esittää jatkuvasti olevasi toisenlainen kuin olet. Saat kertoa ajatuksesi ja mielipiteesi, ja toimia itseäsi kohtaan hyvin. On mahdollista ottaa muut huomioon samalla kun otat huomioon itsesi ja omat toiveesi. Aitoutta voi harjoitella ensin lähimpien ihmisten kanssa, jotka jo tuntevat ja hyväksyvät sinut. Saat myös pitää jotkut asiat itselläsi, jos niin valitset.

#2. Tartu haasteeseen. Jos haluaisit osata soittaa kitaraa tai vaikka kirjoittaa blogia, ryhdy harjoittelemaan. Anna itsellesi aikaa harjoitella ja lupa edetä pienin askelin. Unohda turhat paineet ja tee harjoituksia säännöllisesti. Muiden esimerkistä voi saada inspiraatiota, mutta älä turhaan vertaa itseäsi muihin. Huomaa tarkasti omat edistysaskeleet ja nauti lisääntyvästä pystyvyyden tunteesta.   

#3. Kohtaa tunteesi rohkeasti. Älä pelkää omia tunteitasi. Jos jätät tekemättä jotakin hankalan tunteen pelossa, mieti voisitko kuitenkin kokea tuon tunteen. Kun pelkäät vaikkapa huonoa omaatuntoa, kun jokin työtehtävä jää tältä päivältä kesken, rohkaise itseäsi kohtaamaan tuo tunne. Olet vapaa toimimaan, kun et pelkää tunteitasi tai muissa herääviä tunteita.

#4. Valitse arvostus. Kun kohtelet itseäsi ja muita arvostavasti, lisäät hyvän itsetunnon kokemuksia elämääsi. Kunnioita omia rajojasi, sekä muiden rajoja. Ole ystävällinen muille vaikka et aina toimisikaan heidän toiveidensa mukaan. Helppo keino lisätä omaa pystyvyyden tunnetta ja hyvää mieltä on auttaa muita, silloin kun se sinulle sopii.

Tämä blogi on osa Valinnan paikka –blogisarjaa. Blogi ilmestyy 1.1.2021 julkaistun tietokirjani kunniaksi! Kirjani ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä” voit tilata omaksesi tästä linkistä

Voit tilata tämän blogisarjan ja pysyä ajan tasalla tapahtumista tästä linkistä

P.S. Suosittelin hiljattain sinulle Joyllan positiivisen psykologian koulutusta. Nettisivuilta löytyy nyt myös lisää kokemuksistani positiivisen psykologian opiskelusta ja sen vaikutuksista työuraani tästä linkistä

P.P.S. Jos haluat kehittää itseäsi ja hyvinvointiasi, löydät nyt myös minun Aikaansaamisen taika – itsensä johtamista käsittelevän valmennuksen DRIIMin valikoimasta!

Saat DRIIMin kaikki valmennukset käyttöösi vain 8€ kuukaudessa, tai 80€ vuodessa täältä