Kirjan kirjoittaminen on sen verran suuri projekti, ettei se yleensä vahingossa synny. Moni saattaa miettiä, onko siitä hyötyä ammatin tai työn kannalta. Tuoko kirjailijuus mukanaan jotakin hyötyä ammatilliseen kehitykseen tai saako yrittäjä kirjan avulla työtä, jota ei muuten saisi? Vaikka kirjoittaisit vain kirjoittamisen ilosta tai saadaksesi asiasi sanotuksi kootussa paketissa, niin saatat silti haluta miettiä myös käytännön hyötyjä. Niistä kirjoitan tässä blogissa.
Tietokirjailija
Hämmästyn itsekin usein yhteistyökumppaneiden mainitessa puheenvuoron alussa, että olen tietokirjailija. Minusta ei varsinaisesti tunnu siltä, että olisin. Muut kuitenkin mieltävät, että minulla on sanottavaa juuri siksi, koska olen kirjailija. Olen ikään kuin todistanut maailmalle, että olen hyvä puhuja tai kouluttaja. Paljon vähemmän kiinnostavat aiemmat koulutukseni tai kokemukseni kouluttajana.
Mediaa kiinnostaa mielipiteeni itsensä johtamisesta, koska kirjoitin kirjani siitä aiheesta. Toisaalta ymmärrän kyllä tämän. Yleistajuisen tietokirjan kirjoittajana olen viettänyt lukuisia tunteja miettien ja pohtien, miten näistä asioista kannattaa ihmisille kertoa. Olen keksinyt esimerkkejä ja harjoituksia aiheesta, käyden niitä kirjoitusprosessin aikana läpi eri tulokulmista. Kustannustoimittajani on varmistanut, että teksti on riittävän sujuvaa julkaistavaksi, ja kustantaja on sen hyväksynyt. Olen saanut ajatuksilleni Hyväksytty -leiman, vaikka omani on tietysti vain yksi näkökulma aiheeseen.
Teemaan sukeltaminen
Kirjan kirjoittaminen on hyvä tapa saada kokonaiskuva jostakin aihepiiristä. Tuskin minulla on koskaan ollut niin paljon kirjallisuutta lainassa, kun kirjaa kirjoittaessani. Kun selittää jotakin asiaa muille tekstimuodossa, joutuu itsekin miettimään sen kunnolla läpi. Tekee mieli perehtyä vähän tarkemmin aiheeseen, kun sitä selittää muille.
Koulutusten valmistelu aiheesta on nykyisin aika helppoa. Kun aiheeseen on kerran sukeltanut ihan kunnolla, on mukavaa miettiä millaisen jäsennyksen kuhunkin tilaisuuteen rakentaa. Asiat ovat mielessä hyvässä järjestyksessä, eikä niitä enää tarvitse kaivaa erikseen lähdekirjallisuudesta. Tämä on vaikuttanut itsevarmuuteeni kouluttajana. En enää vain kuvittele tietäväni vaan todella tiedän, mitä ajattelen ja miksi. Hyvästi huijarisyndrooma!
Oma suunta työlle
Sattumoisin minulta pyydetään nykyisin koulutuksia, puheenvuoroja ja valmennuksia juuri itsensä johtamisesta. Se muutti työni sisällön sellaiseksi, joka oli muutenkin kiinnostukseni kohteena. Kirjan avulla suuntasin omaa työtäni pois terveydenhuollosta ja yksilövastaanottotyöstä kohti suurempia yleisöjä, organisaatioita ja ryhmiä. Voin edelleen tehdä muutakin minulle tärkeää, kuten valmentaa kirjailijoita ja tavata ihmisiä vastaanotollani. Minua kuitenkin kutsutaan tilaisuuksiin ja podcasteihin juuri kirjojeni vuoksi.
Jos nyt on se aika, kun sinä haluat kirjoittaa kirjan, olet tervetullut Ideasta tietokirjaksi -valmennukseen 10.3. klo 9-16 Helsingissä!
Se on valmennuspäivä, jossa valmennusharjoitteiden avulla luodaan kirjaideasta kirjoittamissuunnitelma. Harjoituksissa pohditaan kirjan lukijaa ja sen kohderyhmää, kirjoittamisen aikataulua, kustantajan löytämistä tai omakustantamista, apurahojen hakua ja luodaan askeleet omaan kirjaprojektiin. Opit tiivistämään kirjasi idean – ja emme muuten juurikaan puhu sisällöistä, vaan saat rauhassa keskittyä harjoituksiin. Jaan myös oman matkani, epävarmuuteni ja turhiksi osoittautuneet pelkoni, innostuksen aiheeni, sekä myös kaikki alkuperäiset dokumentit, joilla aikoinaan itse lähestyin kustantajia.
Ideasta tietokirjaksi -valmennuksen tiedot löydät tästä linkistä Ilmoittautuminen on alkanut, ja paikkoja on vielä jäljellä. Jos olet kiinnostunut, tartu tilaisuuteen nyt!
P.S. Usein kysyttyihin kysymyksiin vastauksia löydät tuoreesta Youtube-videosta kanavaltani täältä