Optimistin olotilaan

Optimistin olotilaan

Näinä aikoina monella on todellisia vaikeuksia uskoa positiivisiin kehityskulkuihin. Uutiset ovat täynnä kauhuskenaarioita tulevaisuudesta. Mieli menee silloin helposti selviytymismoodiin. Tätä vastaan pitäisi kuitenkin pystyä taistelemaan. Me ihmiset emme nimittäin ole ollenkaan parhaimmillamme peloissamme. Mielen voimavarat saadaan parhaiten käyttöön, kun olemme rauhallisessa ja positiivissävytteisessä olotilassa.

Mahdollisuuksien maailma

Käytin viime viikolla puheenvuorossa esimerkkiä tilaisuudesta, jossa olin puhumassa. Isosta organisaatiosta lähes 200 ihmistä kokoontui yhteen kehittämään työtään, oppimaan uutta ja virkistäytymään yhdessä. Jos tilaisuuden järjestäjät olisivat olleet pessimistejä, ei koko tilaisuus olisi koskaan toteutunut. Sitä ei olisi edes lähdetty järjestämään. Miettimällä mahdollisia haasteita, joita siis järjestämiseen oli tietysti todellisuudessa liittynytkin, saadaan aikaan olotila, jossa ei edes uskota tällaisen ison kokoontumisen olevan mahdollinen.

Kukaan ei lähde työskentelemään sellaisen eteen, jonka toteutumisen mahdollisuuksiin ei usko. Jos tuntuu siltä, ettei puolimaratonin juokseminen ole sinulle mahdollista, et aloita harjoituksia. Mikäli kirjan kirjoittaminen on sinusta mahdotonta, et ala käyttää aikaa siihen. Nuori ei pyri opiskelupaikkaan, johon ei usko pääsevänsä. Kyse ei todellakaan ole vain ihmisten välisistä eroista vaan myös siitä, kuka uskaltaa uskoa mahdollisuuksiinsa.

Esimerkiksi lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoista 27 prosenttia ilmoittaa pyrkineensä opintoihin kolme kertaa tai useammin. Vaatii melkoista uskoa vuosi toisensa jälkeen käyttää kuukausikaupalla aikaa pääsykokeisiin lukemiseen. Silti vaikuttaa siltä, että moni pystyy tällaisen uskonhypyn tekemään siitä huolimatta, että epäonnistumisia on jo takanapäin. Sama koskee tietysti monia muitakin, vaikkapa toiselle sijalle jääneitä työnhakijoita tai konkurssin tehneitä yrittäjiä. Silti mahdollisuuksiin uskominen on ainoa tie eteenpäin.

Optimistinen mieli

Kun uskot mahdollisuuteen onnistua, olet valmis näkemään vaivaa. Silloin tekemäsi työ jonkin tavoitteen eteen myös palkitsee jo matkan varrella, koska koet eteneväsi askel askeleelta kohti maalia. Käytät voimavarojasi sellaiseen, jonka uskot voivasi saavuttaa. Näet silloin ympärilläsi mahdollisuuksia saada apua ja tukea tavoitteesi eteen, ja tartut myös näihin mahdollisuuksiin. Pessimistilläkin saattaa käydä hyviä ideoita mielessä, mutta niihin tarttuminen on todella vaikeaa, koska usko tavoitteen saavuttamiseen voi olla heikko.

Toiveikkaassa olotilassa ihminen on myös luova. Hän keksii tapoja toteuttaa työtä tavoitteensa eteen. Lenkkeilijä löytää treenikaverin ja pyytää naapurin kaitsemaan lapsia lenkin ajaksi. Kirjan kirjoittaja keksii keinoja löytää aikaa kirjoittamiseen ja huomaa apurahahaun, johon osallistuu. Opiskelupaikasta haaveileva löytää tukea muista opiskelemaan hakevista tai laittaa toiveensa valmennuskurssille, joka tukee hakuprosessia.

Optimistisessa mielentilassa olotila on sen verran innostunut, että toimeen jaksaa tarttua kerta toisensa jälkeen. Toiveikkaalla ja rauhallisella mielellä on hyvä tehdä suunnitelmia ja pitää kiinni niiden toteuttamisesta. Jos taas keskittyy uhkien ja mahdollisten epäonnistumisten maalailuun, voi olotila olla pikemminkin stressaantunut. Stressitilassa tai paniikissa ihminen keskittyy lähinnä pääsemään pois tilanteesta.

Miten löytää uskoa mahdollisuuksiin?

Mistä sitten löytää optimismia, jos olotila on pessimistinen? Kaikillahan ei ole samat lähtökohdat onnistua. Menestyjien tarinoita on eri medioissa moitittu epärealististen odotusten luomisesta ihmisille. Niissä kuitenkin piilee yksi tapa löytää uskoa mahdollisuuksiin. Ne luovat toivoa paremmasta. Etsi joku esikuva, joka on saavuttanut jotakin haluamaansa. Henkilö voi löytyä lähipiiristä tai vaikka median kertomista tarinoista. Ihminen oppii mallista, anna esimerkin inspiroida sinua, vaikka oma polkusi olisi aivan erilainen. Ajattele, että jos tuokin pystyy, niin sitten minäkin.

Tue ja kannusta itseäsi aktiivisesti. Koita myös löytää sellaisia ihmisiä, joista saat intoa ja uskoa mahdollisuuksiisi. Jos lähipiirissä on vallalla pessimistinen näkökanta, etsi vaikka sosiaalisen median kautta toisenlaista virettä. Tee itsellesi selkeä tavoite ja suunnitelma siihen pääsemiseksi. Sitten kun epäusko ja uhkakuvat välillä valtaavat mielesi, palaa katsomaan suunnitelmaasi. Keskity jokaiseen pieneen edistysaskeleeseen, jonka olet ottanut.

Minä palasin tänä syksynä lähes ikuisuusprojektiksi muodostuneen väitöskirjani pariin. Tukena toimii samantyyppisen projektin kanssa painiva ystävä, jonka kanssa sovimme yhdessä aikatauluja tutkimustyön ääressä pysymiseksi. Siltä varalta, että usko omaan tekemiseen horjuu, löytyy kalenterista suunnitelma, jonka ääreen voin palata. Aion pitää päiväkirjaa, johon kirjaan edistysaskeleet, joita voin sitten epäuskon hetkinä katsoa. Rohkaisen itseäni muistamalla, että moni muukin on tämän tehnyt, joten miksen sitten minäkin.

Mihin mahdollisuuteen sinä päätät uskoa? Onko sinulla jokin haaste tai projekti, jonka suhteen haluat ryhtyä optimistiseksi?

P.S. Lisää aikaansaamisen taitoja löydät viime viikon Aikaansaamisen taika -webinaarista, jonka tallenne on nyt myynnissä verkkokaupassani! Löydät siitä selkeät harjoituksia, joiden avulla asetat tavoitteen, luot suunnitelman ja foskusoit tekemisesi tavoitteeseen pääsemiseksi. Löydät webinaarin tästä linkistä

P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä