Tavoitteiden taika

Tavoitteiden taika

Muuttopäivän lähestyessä tavaroita saa pakattua aika helposti. Kun tiedät että parin päivän kuluttua joka ikisen tavarasi kuuluu siirtyä paikasta toiseen, niin jotenkin kummasti alkaa löytyä aikaa muuttolaatikoiden haalimiselle ja niiden täyttämiselle. Yhtäkkiä oletkin kovin ahkera ja aikaansaava!

Takaraja on hyvä ystävä

Mikä tahansa takaraja toimii samalla tavoin. Kun esitelmän päivä lähenee, niin johan alkaa esityksen sisältöä syntyä. Lenkillä käynti alkaa ihmeellisesti toteutua, kun juoksutapahtuma on jo kuukauden päästä. Siivous sujuu vauhdikkaasti, kun vieraita on tulossa seuraavana päivänä. Lähestyvä tavoite energisoi mielen ja kehon.

Tavoitteiden perusteella tiedämme, mihin suuntaamme, millä intensiteetillä ja kuinka paljon voimavaroja käytämme tekemiseen. Ne suuntaavat huomiomme tavoitteeseen liittyviin ajatuksiin ja toimintaan – ja toisaalta ohjaavat huomion pois siihen liittymättömistä. Tavoitteet energisoivat ja saavat meidät ponnistelemaan niiden eteen. Ne lisäävät sinnikkyyttämme. Ne kirvoittavat luovuutemme ja saavat meidät keksimään hienoja strategioita tavoitteen saavuttamiseksi.

Aikaan sidotun tavoitteen asettamista suositellaan, koska muuten tekemisen puhti voi jäädä vähäiseksi. Aloitatko muka heti projektin, jonka tekemiseen sinulla on vielä vuosi aikaa? Sen sijaan ensi viikon tavoite kiinnostaa sinua välittömästi. Tekosyiden keksimiseen käytetty energia suuntautuu suoraan tekemiseen, koska muuten aika loppuu kesken.

Mikä on sopiva tavoite minulle?

Usein etsimme sopivia tavoitteita jostakin ulkopuolelta. Mitä minun kuuluisi tavoitella? Vertaamme itseämme muihin – ja joskus lannistumme heti alkuunsa, ”en kuitenkaan koskaan pääse tuohon”. Vain sinä tiedät, mikä on hyvä tavoite sinulle. Lähde liikkeelle siitä missä nyt olet. Älä mieti turhaan, mitä jonkun muun mielestä pitäisi saavuttaa.

Tavoitteiden valinnassa kannattaa olla tarkkana, koska ne ovat yllättävän tehokkaita – mielemme alkaa melkein automaattisesti toteuttaa niitä. Mikä on sinun arvojesi mukaista tekemistä? Haluatko kuntoilla, vai viettää enemmän aikaa läheistesi kanssa? Yleensä haluamme samaan aikaan monia asioita, mutta se ei haittaa. Kaikessa, mikä ei vielä suju ihan rutiinilla, voi asettaa itselle sopivia tavoitteita.

Asetathan tavoitteen lähestymistavoitteeksi, eli siten, että se suuntaa huomiosi siihen mitä haluat lisätä elämässäsi. Laihduttajat tietävät, ettei suklaan kieltäminen kannata, koska sitten sitä himoitsee vain entistä enemmän. Herkuttelun kieltämisen sijaan kannattaa keskittyä terveelliseen syömiseen. Muistathan asettaa tavoitteen itsellesi, vaikka toivoisitkin muutosta vaikka perhe-elämääsi. Muihin voi vaikuttaa vain välillisesti, omaan toimintaasi sen sijaan voit vaikuttaa vaikka heti.

Mittaamalla mestariksi

Tavoitteet kehotetaan asettamaan mitattavaan muotoon. Mistäpä muuten huomaisimme, että saavutamme niitä. Mittaa vaikka kuinka usein teet niitä asioita, jotka vievät tavoitettasi eteenpäin. Kävitkö lenkillä viime viikolla, soititko ystävälle niin kuin suunnittelit, tai kuinka monella aterialla tänään söit terveellisesti? Kiitä itseäsi jokaisesta pienestä onnistumisesta, niin pysyt hyvällä mielellä.

Työelämästä tiedämme, että jotkut mittarit voivat myös saada tekemään turhia asioita. Kun myynnin määrää seurataan, niin kiinnitämme huomiomme siihen, vaikka laatukin olisi tärkeää, ja kokonaistilanne on hyvä pitää mielessä. Vaikka usein mittaamme määriä, niin myös laatua voi mitata. Joskus vähempi tekeminen tuo sitä kaivattua laatua. Vaikka haluaisit käydä elokuvissa enemmän, niin mieti mikä sinulle on sopivasti. Valikoi elokuvat hyvin, ja käy leffassa vaikka kerran kuussa. On turha suorittaa määrää vain mittarin vuoksi.

Lopulta ei ole oikeastaan merkityksellistä, saavutatko juuri sitä mittaa, jota päätit seurata. Jos halusit lenkkeilemällä hyvään kuntoon, niin kuntosi varmaan kohosi, vaikka jokainen viikon lenkeistä ei aina toteutunutkaan. Muistathan miten tärkeää on kaiken tavoitteellisuuden keskelläkin kuunnella itseään, ja jättää lenkki väliin vaikka flunssaisena, tai silloin kun unen tarve on suurempi kuin urheilun.

Luovuus kunniaan

Itsensä kirittäminen tavoitteiden avulla voi olla tapa päästä sen kuuluisan mukavuusalueen ulkopuolelle. Kun deadline on oven takana, saatat löytää hienoja ideoita, millä tavoin tavoitteesi toteutat. Haasteen edessä luovat ratkaisut ovat arvokkaita. Löydätkö ajan tärkeään projektiisi keskellä päivää, vai heräätkö aikaisin, ja työstät sitä jo ennen kuin muut nousevat? Hyvä idea voi myös yllättää vaikka ruokakaupassa tai jumpan jälkeisessä rennossa olotilassa – se kannattaa kirjoittaa heti ylös, ja työstää kun siihen on mahdollisuus.

Luovuuden avulla voit myös motivoida itseäsi innokkaampaan tekemiseen. Jos motivaatio on nollissa, kysy itseltäsi: Mikä lisäisi motivaatiotani? Mikä lisäisi sitoutumistani tavoitteeseen? Mikä saisi tavoitteen toteutumaan todennäköisemmin? Keksi samalla, keneltä voit pyytää apua, kun huomaat ettei homma etenekään itsekseen.

Suunnitelma helpottaa aloittamista

Kun tehtävä ei lähde liikkeelle, voi haaste olla suunnitelmallisuuden puuttuminen. On vaikea lähteä työskentelemään, jos et tiedä mitä tehdä. Viiden minuutin suunnittelutauko voi olla päivän tärkein viisiminuuttinen. Ainakin tehtävän ensimmäinen askel on oltava selvillä – kun olet jo päättänyt mitä aiot tehdä, niin sittenhän se on tekemistä vaille valmista.

Pikavinkit tavoitteellisuuden hyödyntämiseen:

Vinkki #1: Valitse itse tavoitteesi. Vaikka olisit työpaikalla, mieti silti tavoite itsesi kautta. Miksi työsi on sinulle tärkeää? Mitä päämääriä se edistää? Kehitytkö itse sitä tehdessäsi? Voitko haastaa itseäsi jotenkin? Muiden ihmisten näkemykset tulevat vasta kakkosena, sinä itse olet tärkein asiantuntija siinä, miten haluat toteuttaa tavoitteesi.

Vinkki #2: Ota takaraja kaveriksi. Kun tiedät milloin haluat olla valmiina, saat paremmin aikaan. Deadline ei ole kuitenkaan stressin aihe, vaan sinun tärkeä apuvälineesi, joka auttaa saamaan mielen ja kehon liikkeelle. Sinulla on tarvittaessa lupa muuttaa tavoiteaikaa, ja se voi olla joskus kaikkein viisain tekosi. Kokeile kuitenkin, saatko kiritettyä itseäsi aikarajan avulla. Kekseliäisyytesi  voi lisääntyä, kun tunnet lähestyvän ajankohdan ansiosta sopivaa painetta.

Vinkki #3: Pysähdy ja tee suunnitelma. Joskus on vaikea edetä, jos ei oikein tiedä mitä tekisi. Päätä ainakin seuraava askel. Kun pysähdyt hetkeksi kiireen keskellä, ja annat mielelle tilaa, niin suunnitelma voi muotoutua yllättävänkin helposti. Hyvään suunnitelmaan kuuluu myös itsen tsemppaaminen ja apukeinojen miettiminen jo etukäteen, niin tiedät kenelle soittaa, jos projekti ei itsenäisesti etene.

Mikäli jäit kaipaamaan tarkempia perusteluja tai lähdekirjallisuutta yllä mainituille vinkeille, ei huolta. Löydät ne kaikki koottuna yksiin kansiin kirjassani Aikaansaamisen taika – näin johdat itseäsi, joka ilmestyi juuri. Voit tilata kirjan tästä linkistä

Tämän kevään tavoitteeni on tuoda aikaansaamisen taikaa kaikille, jotka sitä kaipaavat.

P.S. Mikäli innostuit tavoitteista, tule mukaan Helsingissä 7.4. toteutuvaan workshoppiin, jossa pääset sukeltamaan syvemmälle tavoitteisiin positiivisen psykologian tutkimustiedon ja valmennusharjoitteiden avulla. Löydät linkin valmennukseen tästä

P.P.S. Voit tilata ilmaisen Aikaansaamisen taika –blogisarjan tästä linkistä

Saat sähköpostiisi noin kerran viikossa johonkin aikaansaamisen teemaan keskittyvän blogin, jossa on aina mukana helposti toteutettavia vinkkejä siitä, miten voit parantaa arkeasi heti.