Lomalla saattaa tulla keränneeksi paineita hyödyntää loma-aika täysin. Ohjelmaa on arkipäiville ja viikonlopuille. Jos sää on kaunis, se täytyy hyödyntää ulkoilmassa. Lisäksi pitää tietysti hoitaa rästiin jääneet siivousprojektit ja tavata kaikki sukulaiset ja ystävät, joiden tapaamiset ovat jääneet muiden kiireiden jalkoihin. Tehokkuuden vaatimus työstä siirtyykin salakavalasti myös lomalle.
Tässä blogissa pohdin, miksi tylsistyminen kuitenkin kannattaisi – lomalla ja myös arjessa. Lisäksi saat muutaman konkreettisen vinkin, miten sitä voisi toteuttaa.
Lepoa aivoille
Nykypäivänä aivojen rentoutuminen saattaa olla turhankin harvinainen tila. Vaikka mitään tekemistä ei edes olisi, vastailemme viesteihin ja tuijotamme muutenkin älylaitteita luvattoman paljon. Myös sosiaalisuus ja yhdessäolo, maiseman vaihtaminen ja monet aktiviteetit ovat aivoille pikemminkin jumppaa kuin lepoa.
Järjestä muutamia lomapäiviä, jolloin sinulla ei ole ohjelmaa. Anna itsellesi tilaisuus tuijotella vaikka mökin järvimaisemaa tai käydä kävelyllä kaupunkiluonnossa. Hermostosi asettuu lepoon kun tiedät, ettei sinun hetkeen tarvitse reagoida mihinkään. Kokeile kirjoittaa paperille kymmenen minuutin ajan aistihavaintoja ympäristöstäsi. Minkä muutoksen huomaat olotilassasi? Vähennä ruutuaikaa reippaasti ja opettele viettämään hetkiä tekemättä mitään.
Luovuus kukoistamaan
Monen työssä luovuus on tärkeässä roolissa. Arkinen työ vaatii ratkaisujen keksimistä eteen tuleviin ongelmiin. Joskus uusien asioiden ja tuotteiden luominen voi olla aivan keskeinen osa toimenkuvaa. Monen yrityksen selviytyminen kilpailussa edellyttää jatkuvaa uusiutumista. Luovuutta tarvitaan jatkuvasti, mutta sepä kukoistaisi parhaiten levänneellä mielellä. Luovuudelle parasta herkkua ovat tyhjät hetket, jolloin ei tarvitse tehdä mitään.
Luovuutta voi myös kultivoida, vaikkapa eri harrastuksilla. Kokeile piirtää tai maalata, soittaa tai kuunnella musiikkia, kirjoittaa jokin pieni tarina tai runo. Älä aseta lopputulokselle liian selkeitä kriteerejä, vaan anna prosessin viedä. Monelle luova tekeminen on erityinen, virkistävä kokemus, jonka jälkeen tuntuu uudistuneelta.
Toiveiden tarkistus
Tylsistymisen parhaita puolia on mahdollisuus kuunnella omia ajatuksia. Kun annat itsellesi tilaa havainnoida mitä mielessä liikkuu, huomaat mistä asioista todella nautit. Kiireisenä tulet helposti toimineeksi niin kuin käsketään, niin kuin kuuluisi tai päästen mahdollisimman nopeasti tai helpolla. Tylsistyneenä on hyvä tarkistella, oletko jatkanut siihen suuntaan, mihin olet halunnutkin. Prioriteetit tunnistaa parhaiten silloin, kun on hetki tyhjää.
Tunnista, mitä tunteita koet tyhjällä tai jopa tylsällä hetkellä. Entä mitä sen jälkeen? Joskus arjessa saatamme vältellä jotakin ikävää tunnetilaa puuhastelemalla. Tee kuitenkin itsellesi palvelus ja koe tunne, mikä ikinä se onkin. Usein hankalan tunnetilan kokeminen voi olla palkitsevaa, eikä tunnetta sen jälkeen enää tarvitse välttää. Huomaa millaisia toiveita sinulla on, kun olet rauhassa kohdannut tunteesi. Millaisia muutoksia ehkä haluat toteuttaa, kun olet rauhassa pysähtynyt itsesi äärelle?
Muutokset arkeen kannattaa suunnitella hyvin levänneensä. Saatat saada sellaisia ideoita, jotka muuten eivät edes kävisi mielessäsi. Väsyneenä uusien ideoiden toteutus voi tuntua liian haastavalta tai mahdottomaltakin. Mieti vielä ennen arkeen paluuta, miten voisit pitää tylsistymistä mukana arjessasi. Ehkä rajaat pysyvästi ruutuaikaa tai aloitat meditaation harjoittamisen. Älä turhaan pelkää tyhjää aikaa, koska se on lahja mielellesi.
Mitkä ovat sinulle parhaita tapoja päästä tylsistyneeseen olotilaan?
P.S. Jos haluat päästä aikaansaavaan vireeseen tänä syksynä, varaa paikkasi Aikaansaamisen taika -webinaariin 31.8. klo 9-10 tästä linkistä
P.P.S. Jos haluat saada blogin sähköpostiisi ja pysyä kuulolla tapahtumista, tilaa blogi tästä linkistä