Valitse haaste

Valitse haaste

Kävelemme joulukuisessa aamussa pitkin järven rannassa kulkevaa polkua kohti uimapaikkaa. Ystäväni kertoo uineensa täällä useampana aamuna. Sauna on laitettu lämpiämään ennen lähtöä. Saavumme pienelle hiekkarannalle, vesi on kirkasta, ja hiekkapohjan voi nähdä. Järven yllä on sumuista, lämpötila on ehkä pari astetta plussalla. Hyvä uintikeli, toteamme naureskellen.

Seuraan kokeneen oppaani esimerkkiä. Kengät asetetaan niin, että ne saa helposti laitettua vähän kohmeisiinkin jalkoihin. Vaatteet asetellaan pukemisjärjestyksessä puunrungolle. Pipo jätetään päähän. Tuntuu vähän hassulta lähteä kohti järveä bikineissä, mutta seuraan kuitenkin ystävääni veteen.

Kylmä vesi vihloo sääriluissa. Jokainen vaisto kehottaa kääntymään takaisin ja pukemaan nopeasti vaatteet ylle. Ystäväni kuitenkin harppoo syvemmälle järveen ja pulahtaa uimaan. Seuraan hänen esimerkkiään muutaman askeleen jäljessä ja kiljaisen, kun veden kylmyys yllättää minut. Tunnen riemua, saavutuksen tunnetta, itsensä voittamisen iloa ja voimaa. Tämä oli todellakin sen arvoista!

Mukavuuden petollisuus

Elämme tavallisesti mukavissa lämpimissä kodeissamme tehden mukavia asioita. Se voi kuitenkin käydä ajoittain vähän tylsäksi. Tunnemme tarvetta paeta tavallista mukavuuttamme matkoille, luontoretkille, vaelluksille erämaassa, jännittävien elokuvien ja tv-sarjojen maailmaan, jotkut meistä jopa jännittäviin extreme-harrastuksiin.

Monet ihmislajin saavutukset, vieraiden mantereiden löytämiset, päätä huimaavat urheilusuoritukset tai teknologian edistykselliset keksinnöt olisivat jääneet saavuttamatta, ellei ihmisellä olisi lajille tyypillistä tarvetta ylittää itsensä. Kaikki eivät kuitenkaan voi ryhtyä huippu-urheilijoiksi ja siksi arkeen tarvitaan ainakin pieniä seikkailuja tai haasteita, joissa itsensä voi ylittää.

Viisi vinkkiä itsensä ylittämiseen

Mukavuudesta voi olla välillä haastavaa luopua. Miksi lähtisin lenkille vesisateessa, kun voin jäädä mukavasti sohvalle lämpimään loikoilemaan? Miksi uisin jääkylmässä järvessä? Ensimmäinen syy on tietysti se kokemus, joka itsensä ylittämisestä seuraa. Sitä ei voi saada nappia painamalla Netflixistä tai ostaa lähikaupasta. Voimaannuttava itsensä voittamisen tunne, joka lisää pystyvyyden kokemusta. Voit tuntea, että halutessasi päihität milloin tahansa mukavuuden houkutuksen ja pystyt valitsemaan vapaasti, mitä haluat.

Lisää hyvistä valinnoista voit lukea kirjastani Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä, joka ilmestyy 1.1.2021. Ennakkotarjous on voimassa vuoden 2020 loppuun saakka, voit siis tilata kirjan alennushintaan tästä linkistä

#1. Valitse mieluinen haaste. Ei ole mikään pakko haastaa itseään jossakin itselle täysin epäkiinnostavassa asiassa. Jos viikon vaellus Lapin erämaassa ei ole sinun juttusi, tee vaikka järjettömän pitkä kävelylenkki ystävän luokse naapurikaupunkiin. Voit koetella henkistä ja fyysistä kestokykyäsi vaikka raivaamalla sen vuosia siivoamatta jääneen varaston tai ullakon, jos maratonjuoksut eivät ole sinun juttusi.

Voit löytää inspiraatiota muiden tekemistä asioista. Itse huomasin vähän kadehtivani personal trainerini talviuintiharrastusta ja siksi innostuin kokeilemaan hyisessä järvivedessä uimista. Kateus on hyvä tunne, sillä se kertoo, mitä itsekin saattaisit haluta.

#2. Madalla kynnystä. Jos keksimäsi haaste tuntuu alkuun vähän turhankin vaikealta, voi itseään haastaa myös vähän kerrallaan. Kävele ensin vaikka kaupungin ympäri tai lähde päiväretkelle luontoon ennen monen päivän vaellusta. Varaston raivausta voi harjoitella vaikka kaappien siivouksella. Minäkin kävin hiljattain kylmässä merivedessä uimassa suoraan saunasta, joten uskoni kylmän sietämiseen oli jo vahvistunut ennen järviuintihaastetta.

#3. Onnistumisen mielikuva. Tavallisesti ajattelemme usein epäonnistumista. Voimme helposti kuvitella, miten jokin menee pieleen. Usko itseen on mielen negatiivisuusharhan vuoksi välillä koetuksella. Varsinkin jos haastat itsesi jossakin, mitä et ole aiemmin tehnyt, keskity luomaan mielikuva onnistumisesta. Vaikka minun teki mieli kääntyä takaisin kahlatessani sääriä myöten jääkylmässä järvivedessä, olin jo kuvitellut itseni uimassa.

#4. Hyödynnä esimerkki.  Mallioppimisesta puhutaan usein lasten kohdalla, mutta se toimii kyllä aikuisillakin. Järveen kahlatessani seurasin tiiviisti ystäväni perässä. Olin myös kuullut hänen aiemmista uintiretkistään ja esimerkki rohkaisi uskomaan, että minäkin pystyn siihen.

#5. Anna itsellesi lupa. Miten perustella itselleen, että johonkin haastavaan, mutta käytännöllisesti ajatellen melko tarpeettomaan asiaan kannattaa käyttää aikaa ja energiaa? Muistathan, että itsen haastaminen lisää pystyvyyden tunnettasi, uskoa omiin kykyihisi. Olet myös vähemmän riippuvainen usein keholle mielelle epäterveellisistä nopean mielihyvä lähteistä silloin, kun löydät arkeesi tilaisuuksia itsesi ylittämiseen.

Missä sinä haluat haastaa itsesi vuonna 2021?

Tämä blogi on osa Valinnan paikka –blogisarjaa. Se ilmestyy nyt 1.1.2020 julkaistavan tietokirjani kunniaksi! Kirjani ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä” on ennakkotilattavissa nyt yli 15% alennuksella hintaan hintaan 27.90€ linkistä

P.S. Virtuaaliset kirjajulkkarit tulossa 18.1.2021 Valmentamon webinaarisarjassa, ja sinä pääset niihin mukaan ilmaiseksi! Tilaa blogini sähköpostiini, niin saat tiedon ensimmäisenä. Tilauksen voit tehdä tästä linkistä