Harmaa on kaunis väri

Harmaa on kaunis väri

Uudenvuodenlupaukset on tehty reilu viikko sitten. Lupasit ehkä aloittaa uuden uljaan elämän, syömällä kevyemmin, liikkumalla enemmän ja nukkumalla paremmin. Siivoat kodissasi kaapit ja lahjoitat turhat tavarat niitä tarvitseville. Pidät säännöllisesti yhteyttä sukulaisiin ja ilahdutat heitä soitolla joka viikko.

Aiot kertaheitolla muuttua paremmaksi ihmiseksi. Sellaiseksi, joka lopettaa työt ajoissa ja viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa, sekä mieluisten harrastusten parissa. Päätit, että kiire jää historiaan ja tästä lähtien seilaat elämän aalloilla hermoja kiristelemättä ja turhia murehtimatta. Otat aikaa päiväkirjan kirjoittamiselle ja omien toiveidesi pohtimiselle, sekä luovuudelle.

Nyt loppiaisen jälkeen heräät todellisuuteen. Arki on nopeasti valunut tavallisiin uomiinsa. Olet päässyt lenkille nolla kertaa, pyhien jälkeen unirytmi on tavallistakin enemmän vinksallaan ja joulunalusajasta alkanut suklaan syönti vaan jatkuu. Kiristelet hermoja sekä kotona, että töissä, eikä omille asioille löydy sen enempää aikaa kuin ennenkään. Iltaisin olet niin poikki, ettet jaksa soittaa kenellekään. Mietit, pitäisikö vain luovuttaa, koska eihän tästä koskaan ennenkään ole mitään tullut.

Onnistumisen ansa

Mustavalkoinen ajattelu tuhoaa kaikki onnistumisen mahdollisuutemme. Ei kai ole ihme, ettei elämä muuttunut kertaheitolla toisenlaiseksi vuoden vaihtuessa. Jos nyt yhtäkkiä jokainen ateriasi olisi terveellinen, lenkkirytmisi täydellinen ja mielenlaatusi muuttunut kokonaan toiseksi, se yllättäisi varmasti sinut itsesikin. Uutena vuotena aloitettavissa elämänmuutoksissa haasteena on juuri se, että oletamme kaiken muuttuvan kerralla. Se on lähes mahdotonta.

Todellisuudessa onnistumiset syntyvät aivan toisella tavalla. Ne ovat asteittaista muutosta toivomaasi suuntaan. Keskity siis havainnoimaan pieniä edistysaskelia – niin pieniä, ettei niitä edes ulkopuolelta huomaa. Järjestit ehkä perheelle pienen kävelyretken luonnossa sen sijaan, että olisi loikoiltu sohvalla. Luit puoli tuntia sitä joululahjaksi saamaasi romaania. Tälläkin hetkellä käytät hetkisen aikaa oman elämäsi pohdiskeluun sen sijaan, että selaisit tympääntyneenä Netflixiä.

Kahdesta vaihtoehdosta joustavuuteen

Jos sinulla on vain yksi vaihtoehto, ei ole kyse valinnasta. Jos on pakko mennä lenkille, lounaaksi on syötävä salaattia tai iäkkäälle äidille on soitettava kerran viikossa, ei jää tilaa huomioida omaa olotilaa. Muutosten on sovittava omaan elämään ja niitä tehdessä kannattaa kuunnella itseään. Jousto ei ole lipsumista tavoitteista, vaan ainoa tapa onnistua.

Aivan liian moni hienosti pohdittu tavoite ja suunnitelma lentää romukoppaan vain liian jyrkän suhtautumisen vuoksi. Kun et jaksa juosta suunnittelemaasi lenkkiä, on varmaan parempi käydä kävelyllä, kuin hylätä koko suunnitelma liikunnan lisäämisestä. Ei kukaan sanonut, että joka päivä on syötävä salaattia, terveellinen kotiruoka on riittävän hyvä valinta. Voisiko kaappien siivoukselle asettaa välitavoitteita, joissa on sopivasti väljyyttä valita siivoushetki fiiliksen mukaan.

Moitteesta hyväksymiseen

Jatkuva omien tekemisten kritisointi vie mielialasi pohjamutiin ja romuttaa pystyvyyden tunnettasi. Jos hoet itsellesi, ettet pysty mihinkään, et varmaankaan innostu kovin pian yrittämään uudelleen. Hyväksy, että tie muutokseen on pitkä ja kuoppainen, mutta se ei estä sinua etenemästä varmoin askelin.

Tyytyväisyyden aiheitakin löytyy jokaisesta päivästä. Tänäänkin selvisit kaikesta vähillä yöunilla ja illalla väsyttää taatusti ihanasti. Voisitko iloita vaikka siitä, että annoit itsellesi luvan käyttää aikaa liikuntaharrastukseesi, vaikka töissä jäikin jotakin tekemättä. Kiinnitä huomiota siihen, mikä sujui kehuen ja kannustaen itseäsi. Onnistuminen lisääntyy, kun kiinnität huomiota siihen.

Vähemmän on enemmän

Moni turhautuu siihen, kun parannettavaa tuntuu olevan niin paljon. Olemme hyviä kriittisyydessä ja epäkohtien huomaamisessa. Todellinen edistys kuitenkin tapahtuu vähän kerrallaan. Jos haluat oppia parempia elämäntapoja, täytyy uskaltaa valita ensin jokin pieni asia, johon keskittyy riittävän kauan. Lohdullista on se, että muutos on silloin lähes väistämätöntä.

Jos kävelet työmatkan joka päivä kuukauden ajan, se alkaa sujua rutiinilla. Kun kierrät herkkuhyllyn kaupassa muutamalla kauppareissulla, alat jo unohtaa sen olemassaolon. Jos otat tavaksi lukea illalla romaania, siivota hetken töistä palattuasi tai lenkkeillä koiran kanssa päivittäin, niistä muodostuu sellaisia rutiineja, joita pystyt noudattamaan helposti, vaikka ei aina huvittaisikaan. Ihminen on tapojensa summa, hyvässä ja pahassa.

Lisää hyvistä valinnoista voit lukea juuri ilmestyneestä kirjastani Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä. Löydät sieltä runsaasti tietoa, esimerkkejä sekä 64 harjoitusta parempien valintojen tekemiseen. Voit tilata kirjan omaksesi tästä linkistä.

Älä siis huolestu, jos et vielä viikossa ehtinyt vaeltaa Lapissa, laihtunut sitä ylimääräistä viittä kiloa ja korjannut ruokavaliotasi pysyvästi. Keksi mieluummin, miten jaksaisit pysyä innostuneena sinulle tärkeistä tavoitteista koko vuoden ajan!

Tässä pikavinkit uudenvuodenlupausten onnistuneeseen toteuttamiseen

#1. Kiinnitä huomio edistykseen. Tarkastele kritiikin sijasta niitä valintoja, joissa onnistuit. Jätit ehkä iltakahvit keittämättä ja paransit mahdollisuuksiasi hyvään yöuneen. Söit välipalaa juuri sopivasti, eikä herkkuhimo iskenytkään iltapäivällä. Kävelit lähikauppaan markettiin autoilun sijasta ja askeltilastosi näyttävät nyt paremmalta kuin viime viikolla. Onnittele ja kiitä itseäsi hyvistä valinnoista, niin opit toistamaan niitä.

#2. Anna muutokselle aikaa. Vuodessa ehtii paljon, kunhan ei vaadi itseltään mahdottomia. Siivousprojektin voi toteuttaa niin, että tammikuussa siivotaan liinavaatekaapit, helmikuussa lastenhuoneet ja maaliskuussa keittiön kaapit. Sopivat välitavoitteet tahdittavat tekemistä ja saat kokea onnistumisia ilman takakireyttä ja väkisin tekemistä. Auta itseäsi tekemällä excel, aikataulu ruutupaperille tai vaikka piirtämällä värikkäät kuvat. Älä turhaudu viiveistä, vaan laadi tyynesti uusi aikataulu. Katso kohta #1, eli keskity edistykseen.

#3. Löydä harmaan sävyt. Mustavalkoajattelulla ei pitkälle pötkitä. Jos huomaat pakottavasi itseäsi vaikka sille suunnittelemallesi lenkille, keksi tähän hetkeen sopivampi vaihtoehto, joka kuitenkin vie pienen askeleen kohti sitä sinulle tärkeää tavoitetta. Kävele korttelin ympäri tai venyttele tv:n ääressä. Jos et jaksa soittaa sukulaiselle, laita vaikka viesti tai lähetä kuva arjestasi terveisten kera. Vain luovuutesi asettaa rajat sille, mitä löytyy kaiken ja ei-mitään väliltä. Harmaa on kaunis väri, josta löytyy loputtomasti uusia sävyjä.

Tämä blogi on osa Valinnan paikka –blogisarjaa. Blogi ilmestyy 1.1.2021 julkaistun tietokirjani kunniaksi! Kirjani ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä” voit tilata omaksesi tästä linkistä

P.S. Mikäli valintojen tekeminen kiinnostaa sinua, merkkaa jo kalenteriisi 18.1. klo 18 aikaa itsellesi! Pääset silloin mukaan maksuttomaan kirjajulkkariwebinaariin, joka toteutuu Valmentamon webinaarisarjassa – lisää tietoa pian! Mikäli tilaat jo uutiskirjettä, saat ilmoittautumislinkin ensimmäisten joukossa – voit tilata blogisarjan ja pysyä ajan tasalla tapahtumista tästä linkistä