Rauhallisesti valintoihin

Rauhallisesti valintoihin

Moni asia pitää saada valmiiksi ennen joulua. Juoksen muutamassa kaupassa ostamassa joulutarvikkeita, sitten työpaikalle koneen ääreen hoitamaan asioita. Muutama lasku, sitten piti vielä kirjoittaa se lausunto – mutta miksi oikeastaan avasinkaan sähköpostin? Miksi huomaankin yhtäkkiä selaavani viestejä kännykästä? Kiireessä ja stressaantuneena tulee tehtyä huonoja valintoja sen suhteen, mihin käytän aikaani.

Hätä ja kiire

Yllättävän usein löydän itseni omatekoisesta kiireestä. Olen jostain syystä päättänyt, että asiakkaiden välillä on hoidettava jokin asia, tai että jotakin pitää ehtiä jo tänään. Aikapainetta kyllä tarvitaan asioiden aikaansaamiseen, mutta jossakin vaiheessa tavoitteellisuus voi kääntyä itseään vastaan.

Nykyihminen saa elimistönsä taistele-pakene -tilaan helposti, vaikkei mitään hengenvaaraan verrattavaa ole näköpiirissä. Silloin mieli kapeutuu olotilaan, jossa pyritään selviämään vain juuri tästä käsillä olevasta tilanteesta, ilman sen syvempiä pohdintoja. Valinnat ovat silloin hätäisiä, pinnallisia ja lähes sattumanvaraisia. Hyvät suunnitelmat unohtuvat ja mieli poukkoilee asiasta toiseen. Olennaiseen keskittyminen tai laaja-alainen ajattelu muuttuu haastavaksi.

Velvollisuudet ensin

Ilman sen suurempaa paniikkiakin toimimme helposti ohjautuen ulkoapäin. Vastaamme viesteihin heti ja teemme ensin ne asiat, joita joku muu meiltä odottaa. Noudatamme turhiakin sääntöjä ja unohdamme samalla ne omalle hyvinvoinnille tärkeät ohjenuorat, kuten taukojen pitämisen tai lounaan syömisen. Ei taida olla sattumaa, että itsekin kirjoitan tätä blogia viimeisen joululomaa edeltävän työpäivän iltana viimeiseksi.

Keskittymistä vaativat tehtävät eivät suju silloin, kun mieli poukkoilee asiasta toiseen. Ne edellyttävät tilaa, jossa on lupa ja mahdollisuus keskittyä vain yhteen asiaan kerralla. Annamme helposti tekemättömien asioiden kiusata meitä ja keskeytämme itsemmekin selailemalla viestejä eri kanavissa tai lähettelemällä niitä muille.

Lepo kunniaan

Rauhallisena ja levänneenä jaksat valita tekemisesi hyvin. Kun sallit pitää tauot päivän aikana ja rauhoitut välillä vapaa-ajalla, sinun on helppo päättää, mihin kulloinkin kannattaa keskittyä. Asiat harvemmin ovat niin akuutteja, kun miltä ne tuntuvat. Osaat arvioida, onko tosiaan nyt ”pakko tehdä” jokin asia, vai voitko valita myös toisin.

Rauhallisessa olotilassa hallinnan tunne säilyy. Luovu rohkeasti itsesi pakottamisesta ja panosta siihen, että tämäkin päivä tuntuu mielekkäältä. Kiire ei tee sinusta arjen sankaria, vaan pikemminkin huonon valitsijan. Hyvät valinnat syntyvät rauhallisessa olotilassa, joka mahdollistaa keskittymisen juuri siihen, mitä valitset tehdä.

Oikein hyvää ja rauhallista joulun aikaa sinulle, joka ehkä hoidat nyt viimeisiä jouluvalmisteluja hädän ja kiireen olotilassa. Muista, että joulu kuitenkin tulee, vaikka rauhoittuisitkin vähän jo ennen joulua.

Lisää hyvistä valinnoista voit lukea kirjastani Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä, joka ilmestyy 1.1.2021. Ennakkotarjous on voimassa tämän vuoden loppuun saakka, voit siis tilata kirjan alennushintaan tästä linkistä

Tässä 3 vinkkiä parempaan valintatilaan:

#1. Hengitä välillä. Löydä itsellesi jokin rutiini, joka auttaa sinua rauhoittamaan stressaantuneen mielen. Se voi olla vain rauhallista hengittämistä muutaman minuutin ajan tai vaikka keskellä päivää toteutettava meditaatioharjoitus. Välillä on hyvä olla tekemättä yhtään mitään.

#2. Lopeta poukkoilu. Jos huomaat, että selailet sosiaalista mediaa, sähköpostia tai nettisivuja muistamatta enää, mitä olit tekemässä, lopeta heti. Pidä vaikka pieni tauko ja päätä sitten yksi asia, johon juuri nyt haluat keskittyä. Jos haluat haastaa itsesi, valitse ensin se kaikkein haastavin tehtävä, jota olet jo jonkin aikaa vältellyt. Tai sitten voit valita levon. Onnittele itseäsi siitä, että valitsit hyvin ja harkitusti.  

#3. Vähennä kuormitusta vapaa-ajalla. Jos työpäivä on täynnä vaihtelevia vaatimuksia, ei jatkuva ärsykevirta vapaa-ajalla auta palautumaan riittävästi. Reaktiivisuus on hyvä taito, mutta proaktiivisuus on kultaa. Päätä käyttää ainakin osa ajasta johonkin, joka lataa energiavarastojasi sen sijaan, että reagoit jatkuvasti joko itse keksittyihin tai muiden asettamiin vaatimuksiin.

Tämä blogi on osa Valinnan paikka –blogisarjaa. Se ilmestyy nyt 1.1.2020 julkaistavan tietokirjani kunniaksi! Kirjani ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä” on ennakkotilattavissa nyt yli 15% alennuksella hintaan 27.90€ tästä linkistä