Asenne kuntoon – 3 asennetta parempiin valintoihin

Asenne kuntoon – 3 asennetta parempiin valintoihin

Usein sanotaan, että onnistuminen on asenteesta kiinni. Todellisuudessa tilanne on vähän monimutkaisempi. Maailma, jossa elämme, tarjoaa sekä puitteet että rajoitukset sille, mikä on kulloinkin mahdollista. Loistava asenne nyt ei vaan järjestä sinulle unelmiesi työpaikkaa, ihanaa asuntoa tai upeaa rakkauselämää.

Eniten kuitenkin rajoitamme mahdollisuuksiamme ihan itse. Ajatuksemme eivät objektiivisesti heijasta todellisuutta, vaan monenlaiset kokemukset, tunnereaktiot ja kuulopuheet vääristävät käsityksiämme mahdollisuuksistamme. Et pidä vaikkapa lääkärin ammattia automaattisesti sinulle mahdollisena – ellet sitten sattunut syntymään lääkäriperheeseen.

On täysin ymmärrettävää, ettet ryhdy sellaiseen hankkeeseen, jonka onnistumisen mahdollisuuksiin et yksinkertaisesti usko. Moni tärkeä tavoite tai päämäärä edellyttää työtä ja vaivannäköä. On vaikea innostua lähettämään tuhansia työhakemuksia tai käymään kymmenillä treffeillä, jos et itse pidä tavoitteitasi mahdollisina. Siksi tärkeä ensimmäinen askel voi joskus olla se, että tuot mahdollisuuden itsellesi todellisemmaksi.

Tekoihin voi aina vaikuttaa

Kirjoittaessani kirjaani valinnoista pysähdyin erään lukemani ajatuksen äärelle. Sheena Iyengar kirjoittaa kirjassaan Valitsemisen taito länsimaisen ja itämaisen ajattelun eroista. Hän kuvaa, miten meidän kulttuurissamme ajattelemme, että voimme valita haluamamme lopputuloksen. Tämä kai tavallaan päteekin silloin, kun valitset mieleistäsi pitsaa ruokalistasta tai kenkiä verkkokaupasta. Yleensä saat sitä, mitä tilaat.

Todella moni asia elämässä ei kuitenkaan toimi näin. Voit tietysti valita, mitä opiskelupaikkaa haet, mutta sen saaminen voi vaatia hurjan määrän työtä ja lukuisia hakukertoja. Saatat haaveilla hyvästä terveydestä ja solakasta vartalosta. Niiden saavuttaminen kuitenkin edellyttää riittävän hyviä elämäntapoja, ehkäpä säännöllistä liikuntaa ja monenlaisia tylsiä rutiineja, joita pitää toistaa päivästä toiseen. Moni turhautuu jo alkuvaiheessa, ja alkaa pitää toiveitaan mahdottomina haaveina.

Iyengar kuvaa kirjassaan itämaisille kulttuureille tyypillistä tapaa keskittyä toivottujen lopputulosten sijaan oikeisiin tekoihin. Tyypillinen ajattelutapa voisi olla, että toimimalla riittävän usein oikein, tavoitteeseen pääsemisen todennäköisyys kasvaa. Tämä asenne sopisi paremmin moniin päämääriin, joiden kanssa me länsimaiset ihmiset tuskailemme. Jokainen teko on tärkeä, ja on vaan uskallettava luottaa, että lopulta voimme saada sen mitä toivomme.

Oppiminen on ikuista

Kasvun asenne on Carol Dweckin lanseeraama käsite, jonka hän havaitsi tutkiessaan opiskelijoita. Menestyvät opiskelijat tuntuivat uskovan siihen, että he voivat jatkuvasti kehittää kykyjään. Huonommin pärjäävät sen sijaan vaikuttivat ajattelevan, että kyvyt ovat synnynnäisiä, eikä maksa vaivaa harjoitella, kun ei kuitenkaan voi kehittyä. Mitattavat kyvyt eivät erotelleet hyvin ja huonosti pärjääviä, vaan asenne ennusti menestystä parhaiten.

Jos omaksumme kasvun asenteen, uskallamme yrittää sellaistakin, jota emme vielä osaa. Silloin virheetkin ovat oppimiskokemuksia, jotka tarjoavat arvokasta, omakohtaista kokemusta siitä, missä voisimme vielä kehittyä päästäksemme eteenpäin. On harhakäsitys, että jonakin päivänä tultaisiin valmiiksi jossakin. Innostus oppimiseen kuitenkin edellyttää uskoa omiin kehittymisen mahdollisuuksiin, ja sitä uskoa kannattaa vaalia.

Positiivisuuden voima

Oppiminen sujuu parhaiten positiivisella mielellä. Kun mieli on rauhallinen, olemme avoimia uudelle ja jaksamme kiinnostua asioista. Ahdistuksessa ja stressissä mieli kapeutuu selviytymismoodiin. Oppiminen on haastavaa, jos yrittää vaan selviytyä tilanne kerrallaan. Hyvän ja optimistisen mielialan löytämiseen kannattaa panostaa. Mielen taipumus takertua negatiivisuuteen haastaa ja positiivista ajattelua pitää ehkä harjoitella, ennen kuin se alkaa sujua luonnostaa.

Flow-tila kuitenkin palkitsee haasteeseen tarttujan. Jos uskallat tarttua tehtävään, joka vaatii ponnistelua, voit hetken päästä nauttia ihanasta keskittymisen ja uppoutumisen tunteesta. Palkinnon saa siis jo ennen kuin pääsee edes mihinkään lopputulokseen. Suurin ilo on olla matkalla, nauttia jokaisesta edistysaskeleesta kohti itselle tärkeää tavoitetta.

Lisää positiivisen psykologian tarjoamia keinoja kohti parempia valintoja voit lukea juuri ilmestyneestä kirjastani Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä. Löydät sieltä runsaasti tietoa, esimerkkejä sekä 64 harjoitusta parempien valintojen tekemiseen. Voit tilata kirjan omaksesi tästä linkistä.

Tässä kolme harjoitusta, joiden avulla säädät asenteesi kohdalleen

#1. Huomaa oikeat teot. Valitse tarkastelun kohteeksi jokin sinulle tärkeä tavoite. Terveellistä elämää tavoitellessasi voit havaita, että söit lounaaksi terveellistä kasviskeittoa, nukuit riittävästi ja muistit pitää iltapäivällä tauon. Kiinnittämällä huomiota oikeisiin tekoihin ne lisääntyvät, ja kumuloituessaan tuovat sinut joka päivä lähemmäs tavoitettasi. Kun iloitset jokaisesta askeleesta, nautit myös matkasta, joka tekee toiveesi todeksi. 

#2. Huomaa oppiminen. Tarkastele oppimistasi. Kiitä itseäsi joka kerran kun näet vaivaa uuden tiedon omaksumiseen tai tavan opetteluun. Taputa itseäsi olkapäälle kun kokkaat uuden reseptin, otat selvää harrastusmahdollisuuksista tai luet kirjaa. Luot toiminnallasi jatkuvasti uskoa omiin oppimisen mahdollisuuksiisi. Nyt voit kiittää itseäsi, että kehitit ajatteluasi lukemalla tätä blogia.

#3. Huomaa hyvä. Ajattelu muuttuu ajatus kerrallaan – tai tässä tapauksessa kolmen päivittäisen ajatuksen rutiinin avulla. Kirjoita joka ilta vihkoon tai vaikka puhelimen muistioon kolme asiaa, jotka sujuivat tänään hyvin. Ne voivat olla pieniä asioita, kuten että kävelit työmatkan kauniissa talvisäässä, soitit ystävälle, jota olit ajatellut ja keskityit kunnolla siihen tärkeään työtehtävään. Kun jatkat harjoitusta vaikka kolmen viikon ajan, huomaat jo päivän aikana kiinnittäväsi aiempaa enemmän huomiota positiiviseen.

Tämä blogi on osa Valinnan paikka –blogisarjaa. Blogi ilmestyy 1.1.2020 julkaistun tietokirjani kunniaksi! Kirjan ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä” voit tilata omaksesi tästä linkistä

Voit tilata tämän blogisarjan ja pysyä ajan tasalla tapahtumista tästä linkistä  

P.S. Mikäli valintojen tekeminen kiinnostaa sinua, tule mukaan ilmaiseen Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä -kirjani julkaisjuhlaan maanantaina 18.1. klo 18-19. Se järjestetään Valmentamon webinaarina. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä.

Saat tallenteen jälkikäteen, jos et ehdi osallistua webinaarin ajankohtana.

P.P.S. Mikäli haluat opiskella positiivista psykologiaa, sinulla on vielä sunnuntaihin 17.1. saakka aikaa ilmoittautua nyt jopa 600€ alennuksella tammikuussa alkavaan kehuttuun Joyllan Positive Psychology Practitioner –verkkokoulutukseen. Myös myöhemmin tänä vuonna alkaviin verkkokoulutuksiin saat 17.1. mennessä ilmoittautuessasi 300€ alennuksen.

Mikäli mainitset minut suosittelijaksesi, haluan kiitokseksi lähettää sinulle kappaleen upouutta kirjaani ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä”, tietysti omistuskirjoituksella varustettuna. Lähetä vain minulle sähköpostilla kuva tositteesta, kun olet maksanut koulutuksen tai sen ensimmäisen erän, niin laitan sinulle postia:) HUOM! Suositus on kaupallinen yhteistyö Joyllan kanssa. Olen itse saanut ajatteluuni valtavasti tärkeitä aineksia juuri positiivisesta psykologiasta, ja siksi suosittelen opintoja täydellä sydämelläni.