Vaihtoehtoja – onko niitä?

Vaihtoehtoja – onko niitä?

Joskus coachin vastaanotolle saavutaan sellaisessa tilanteessa, jossa vaihtoehdot ovat vähissä. Tai siltä ainakin tuntuu. Usein tilanne on sellainen, että järkeviä vaihtoehtoja on vain yksi. Se voi olla uuvuttavassa työssä jatkaminen, muutto työpaikan perässä tai vaikka paremmin palkatun opiskelualan valinta. Jokin omassa itsessä kuitenkin haraa vastaan. Se on merkki siitä, että valinnan äärelle on hyvä pysähtyä.

Yksi vaihtoehto ei riitä

 Silloin kun vaihtoehtoja tuntuu olevan vain yksi, ei ole kyse valinnasta. Jos lenkille on pakko lähteä tai työssä on jatkettava, et löydä valinnan mahdollisuutta. Ensimmäinen askel on vaihtoehtojen avaruuden avaaminen. Todellisuudessa vaihtoehtoja on aina, anna itsellesi lupa nähdä ne.

 Mielikuvat ohjaavat valintojamme. Kun olet kuvitellut juoksevasi 10 kilometrin lenkin, on ajatuksesta vaikea luopua, vaikka koko idea tuntuisi tähän hetkeen liian kuormittavalta. Voit kuitenkin milloin tahansa antaa itsellesi myös muita vaihtoehtoja. Mitä jos kävisit vaikka kävellen kaupassa? Tai lähtisit lenkille kävellen ystävän kanssa? Voit myös antaa itsellesi luvan lähteä metsään kävelylle, jos se tuntuisi tähän päivään sopivammalta.

 Joskus mieleen tuleva vaihtoehto hylätään nopeasti, koska se tuntuu liian raskaalta ja vaivalloiselta toteuttaa. Työpaikan vaihtaminen edellyttää joskus pitkällistäkin prosessia, mutta se voi olla paras vaihtoehto johonkin tilanteeseen. Jos vaihtoehtosi uupumuksen hetkessä ovat töihin meno tai sairaslomalle jääminen, on ymmärrettävää, että jatkaminen on helpompaa kuin suurelta tuntuva muutos. Vietä rauhallinen ilta ja nuku pidemmät yöunet. Ehkä vaihtoehtojen avaruus näyttää laajemmalta levon jälkeen.

Ympäristö ohjaa

 Näkemämme ja kokemamme esimerkit elämän ajalta ohjaavat sitä, mitä voimme nähdä meille mahdollisena. Kun kukaan lähipiiristä ei ole yliopistossa opiskellut, yrittäjä tai vaikka huippu-urheilija, sitä on haastavampi pitää itselleenkään vaihtoehtona. Mahdollisetkin asiat voivat tuntua hyvin kaukaisilta oman elämän näkökulmasta.

 Inspiroitua voi silti milloin tahansa ja kenen esimerkistä vaan. Internetin sankaritarinoita parjataan joskus, koska ne herättävät kateutta tai epätoivoa omasta huonosta tilanteesta, mutta on siinä toinenkin puoli. Joku voi kokea toisen esimerkin myös rohkaisevana. Jos joku toinen on sen tehnyt, niin ehkä se on minullekin mahdollista!

 Toinen asia on sitten se, mitkä vaihtoehdot ovat elinympäristössäsi sallittuja tai suosittuja. Ryhdy uteliaaksi, ja kirjoita ylös pari sellaistakin vaihtoehtoa, jotka olisivat sinun piireissäsi epäsuosittuja. Mitä pelkäät, kun koet ettei niitä voi valita? Mitä tunnetta tai muiden reaktiota et silloin halua kokea?

Valinta on valinta vasta sitten, kun sinulla on edessäsi vaihtoehdot. Tässä 3 vinkkiä vaihtoehtojen löytämiseen:

 Vinkki #1. Terästäydy heti, jos vaihtoehtoja muka on vain yksi. Keksi heti ainakin viisi vaihtoehtoa lisää. Ne voivat myös olla eri versioita siitä hyvästä vaihtoehdosta, kuten lyhyempi lenkki tai pitkän viikonlopun mittainen loma.

Vinkki #2. Herää sanaan ”pakko”. Löydä pakolle vähintään yksi vaihtoehto, mieluiten kaksikin. Se mikä tuntuu pakolta on yleensä halu välttää jokin hankala seuraus. Pohdi seurauksia realistisesti ja pidemmällä tähtäimellä niin hahmotat, onko kyse tosiaan vakavista seurauksista.

Vinkki #3. Havahdu ympäristösi vaikutuksiin. Ovatko jotkut vaihtoehdot mahdottomia tai kiellettyjä vain siksi, ettei niitä ”kukaan muukaan” ole valinnut. Etsi sellaisia esimerkkejä, jotka ovat valinneet sen mistä haaveilet. Sinä valitset, kenen esimerkkiä seuraat. Tai ehkä haluat seurata vain itseäsi.

Tämä blogi on osa Valinnan paikka –blogisarjaa. Se ilmestyy viikoittain 1.1.2021 julkaistavan tietokirjani kunniaksi! Kirjani ”Valinnan paikka – näin teet parempia päätöksiä” on ennakkotilattavissa nyt yli 15% alennuksella hintaan hintaan 27.90€ tästä linkistä (tarjous voimassa joulukuun ajan)

Tervetuloa matkalle valintojen maailmaan!