Kolme askelta kateudesta

Kolme askelta kateudesta

Kateuden tunteesta puhutaan usein negatiiviseen sävyyn. Moni ei uskalla kertoa saavutuksistaan tai onnellisuudestaan kateuden pelossa. Kateellisia ihmisiä saatetaan panetella selän takana ja halveksia tämän tunteen vuoksi. Emilia Kujalan kirjan Tunteella Kateus mukaan sitä on pidetty jopa kaikkein häpeällisimpänä tunteena.

Kateuden lahja

Kateutta ei kannata pelätä, muttei myöskään vähätellä. Tunteessa nimittäin piilee aikamoinen lahja. Jos olet jollekulle kateellinen, haluat jotakin, mitä hänellä on. Läheskään kaikki meistä eivät tässä runsauden ja yltäkylläisyyden maailmassa enää hahmota, mitä oikeasti toivovat. Siitä on toki vielä joitakin askeleita siihen, että voit saavuttaa toivomasi. Kateus on silti kuin oikotie kohti omia toiveita.

Ensimmäiseksi kateutta itsessään huomatessaan kannattaa astua askel taakse ja tarkastella tunnetta. Mikähän tarkalleen ottaen onkaan kateuden kohde? Joskushan olemme kateellisia jollekulle korkeasta asemasta, hyvästä tittelistä tai vaikka kodista, jota emme kuitenkaan itse haluaisi. Tai ehkä haluaisimme, mutta emme ole valmiit uhraamaan aikaa ja energiaa siihen. Saatammekin kadehtia jotakin muuta, kuten tunnetta siitä, että joku on valinnut toiveidensa mukaan.

Itse huomasin joskus, että olinkin kateellinen muille aitoudesta ja rohkeudesta. Eräs kollegani lähti kesken koulutuksen Australiaan asumaan. En itse halunnut vuodeksi Australiaan, mutta ihailin hänen rohkeuttaan jättää pakolliset seminaarit väliin ja kuunnella omaa sydäntään. Kehitä havainnointiasi siihen suuntaan, että tunnistat omat toiveesi. Miten, millaisessa työssä ja kenen seurassa todella haluat viettää aikaasi?

Riko kaava

Kadehtimamme asiat voivat tuntua saavuttamattomilta. Voi tuntua vaikealta laittaa itsensä likoon ja lähteä tavoittelemaan haluamaansa elämää. Meille ihmisille muodostuu helposti tapoja ja rutiineja. Se on erittäin hyvä asia, mutta haaste silloin, kun halutaan tehdä muutos. Voit kuitenkin opettaa itsesi myös rikkomaan sääntöjä. Kaavan rikkominenkin voi muodostua tavaksi.

Toinen askel on siis astua sivuun valmiilta tieltä. Hylkää se mitä pitäisi tehdä ja valitse toisin. Muutos aiheuttaa joskus epämukavaa tunnetta. Hyväksy se, ettei matka ole helppo, eikä lopputulosta voi tietää. Jos tiedät edes yhden väliaseman matkallasi, laita toimeksi ja katso mitä tapahtuu. Opi ajattelemaan, ettei sinun tarvitse elää muille mieliksi.

Kun jäin pois vakituisesta työstäni tunsin itseni melkein rikolliseksi. Olin kai saavuttanut sellaista, mitä moni muu arvostaisi, mutta itse halusin työstä pois. Aloin pian kirjoittaa kirjaa, jonka julkaisusta minulla ei ollut etukäteen mitään käsitystä. Siitä tuli kuin portti elämään, josta olin haaveillut. Kirjoittaminen ei ollut helppoa, mutta se tuntui oikealta ja sillä tavoin hyvältä. Olen oppinut seuraamaan tuota tunnetta sittemmin. Ei työ olisi minua uuvuttanut vaan se, että tunsin olevani väärässä paikassa. Kateus osoitti, mitä todella halusin tehdä.

Usko niin näet

Havahduin kun eräs urheilija sanoi haastattelussa, että hän ainakin itse uskoo itseensä. Niin usein haasteena on, ettemme pysty näkemään itseämme onnistumassa. Niin urheilijat kuin me muutkin kuitenkin tarvitsemme juuri tuota uskoa. Kukaan ei lähde tekemään valtavaa työmäärä, ellei ainakin jollain tasolla usko voivansa saavuttaa tavoitetta. On turha kadehtia menestystä, ellei ole valmis tekemään sen eteen työtä – mutta motivaatioksi tarvitsemme juuri tuota uskoa omaan pystyvyyteen, kykyihin, mahdollisuuteen.

Kolmas askel on siis rohkeasti astua eteenpäin. Määritä ainakin yksi konkreettinen asia, jonka eteen haluat ponnistella. Toimi konkreettisesti ja pysähdy vähän väliä näkemään, miten olet edennyt. Huomioi kaikki edistys ja hyväksy takapakit osaksi matkaa. Eteneminen ei suju tasaisesti ja vaikeaakin saa olla. Edistys palkitsee kuitenkin pian. Huomaa kun tunnet, että jokin meni hyvin.

Huomasin jokin aika sitten kadehtivani säännöllisesti joogaavia tuttujani. Kaipaan sitä mielenrauhan tunnetta, jonka saan harjoituksesta. Jooga myös tuo minut läsnäolevaksi kehoon, jolloin tunnistan omat tunteenikin selvemmin. Tänä aamuna onnistuin kaivamaan esille joogamaton ja tekemään pienen oman harjoituksen. Kadehtimani elämä on tässä jo nyt.

Mitä sinä aiot tehdä tällä viikolla, jotta pääset lähemmäs sitä elämää, jota kadehdit? Mitä kokemuksia sinulla on kateudesta?